Kripto transferleri soğuk cüzdanlar arasında yapılmıyorsa, kripto şirketleri aracılığıyla yapılıyorsa bunun takibini devlet kurumları yapabilir. Ancak bu tutarın banka hesabınıza geldiğini varsaysak bile benim anladığım şu ki, eğer bu para düzenli olarak gelmiyorsa bir sıkıntı olmaz. Tek seferlik gelen paralar da çok büyük tutarlar olmadıkça sanki sıkıntı çıkmaz diye tahmin ediyorum. Yani yılda bir kere 100 bin geliyorsa sıkıntı olabilir. Artık geliriniz artmış sayılabilir.
Sorunuzu yapay zekaya sordum, aşağıdaki bilgiler çıktı.
Yeşil kartın geri alınabileceği durumlar şunlardır:
Gelir Testinin Güncellenmesi: Hane halkının kişi başı geliri, net asgari ücretin 1/3’ünden fazla olursa yeşil kart iptal edilebilir.
Sigortalı Çalışma: Yeşil kart sahibi sigortalı bir işte çalışmaya başlarsa kartı iptal edilebilir.
Yurt Dışına Çıkma: Yeşil kart sahibi yurt dışına çıkarsa kartı iptal edilebilir.
Emekli Olma: Emekli olan kişilerin yeşil kartı iptal edilebilir.
Bakmakla Yükümlü Kişilerin Sigortasından Yararlanma: Anne, baba, eş veya çocukların sigortasından yararlanan yeşil kart sahiplerinin kartı iptal edilebilir.
Soru: yeşil kart gelir testi nelerden oluşur ?
Copilot
Yeşil kartın gelir testi, kişinin mevcut gelirine göre genel sağlık sigortası primi ödeyip ödeyemeyeceğini belirleyen bir işlemdir. Gelir testi sonucuna göre yeşil kart alabilme şartları belirlenir. İşte gelir testi ile ilgili bazı önemli bilgiler:
Gelir Testi Başvurusu: Yeşil kart alabilmek için öncelikle gelir testi başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu başvurular ikamet ettiğiniz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılır.
Net Gelir Kriteri: Gelir testi sonucunda hane halkının kişi başı net geliri belirlenir. Eğer bu gelir, bekar ve çocuksuz çalışan için belirlenen net asgari ücretin 1/3’ünden azsa, kişi yeşil kart alabilir2.
Başvuru Sonrası İşlem: Gelir testi sonuçlandıktan sonra yeşil kart sigortasının başlaması için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmanız gerekmektedir.
Soru:
gelir testinde kişi başı net gelir nasıl hesaplanır
Copilot
Gelir testinde kişi başı net gelir, aile içinde yaşayan bireylerin gelir ve giderleri dikkate alınarak hesaplanır. İşte bu hesaplama için bazı önemli detaylar:
Gelirlerin Hesaplanması:
Aylık net maaş, ücret, yevmiye, nafaka gibi gelirlerin yıllık tutarlarının aylık ortalaması (12’de biri).
Aile bireylerinden birine ait olan veya kira ödemeden oturulan konutun rayiç bedelinin 240’ta biri.
Eğer aynı konutta oturan kişilerin başka konutları varsa, bu konutların rayiç bedelinin 240’ta biri ve takdir edilen veya beyan edilen aylık kira getirisinin toplamı (kira geliri yoksa konutun rayiç bedelinin 120’de biri).
Giderlerin Hesaplanması:
Gıda, giyim, yiyecek, kira, sağlık, eğitim, ulaşım, sigara gibi harcama kalemleri aylık olarak hesaplanır.
Kişi Başına Düşen Net Gelir:
Yukarıdaki gelir ve gider hesaplamaları sonucunda hanede kişi başına düşen net gelir belirlenir.
Eğer kişi başı net gelir, asgari ücretin 1/3’ünden azsa, kişiler muhtaç sayılır ve gelir testi sonucunda prim ödeme durumu değerlendirilir.
Unutmayın ki resmi bilgi ve sonuçlar için yerel Sosyal Güvenlik Kurumu ofisine başvurmanız gerekmektedir.