Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kimler otomatik vites aracı vergisiz alabilir? Buna kim karar verecek?

Hoop

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html
c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.​

Benim her iki bacağımda sakatlık var, uzuvlar yerinde fakat zayıf ve kısa
bu durumda otomatik vites OTV indirimine giriyor gibi
Fakat bunu maliyeye nasıl açıklayacağız

Not: bu linkteki genelgeyi gönderen ahmetteker'e çok teşekkürler

Genelge iyi güzelde Sağ veya Sol Kol engelli nolacak ? Sadece Sol bacağında sakatlığı olanlara böyle bir uygulama yapıldığında "Engellilerin Sakatlıklarına Göre Ayrım" yapılmış olmuyor mu.

Sirküler koldan ampute olanlar için yine engelleyici. Benim anladığım sirkülerde bazıları için nokta atışı yapılmış. Olay budur. Bastıran kazanır. Kimin nasıl bastırdığını az buçuk biliyorum.

bence sağ veya sol kolundan engelli olanlar için anayasal eşitlik hakkının ihlali nedeniyle birleşip dava açmaları gerekir. kesinlikle kazanırız arkadaşlar..ayaklar için mevcut uygulama da aynen sürer tabbi..

bir kere kardeşim, keyif olsun diye ben sağ kolumdan engelli olarak otomatik vites istiyor değilim. madem bir ayak engellileri için zorunlu, benim için de bu böyle olmalı..

Ben 2007 de ehliyet aldım. 2,5 yıldır normal bir araç kullanıyorum.
Aracımız var ama engelli statüsünde kayıtlı olmayıp Plaka özel değil yani. babamın üzerine.
Sürekli olarakta ben kullanıyorum. Trafik yakalarsa sıkıntı olur mu?

H sınıfı ehliyetle normal araba kullanmak yasak..
Sıkıntı olur ki hem de nasıl ?

"Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından" bu genelgeyi hazırlayanlar bile oturup düşünmüş ayrıcalık yapılıyor mu eşitsizlik mi oluyor diye.. korkularını da açığa vurmuşlar bu cümlede.. sağ kolundan dolayı ötv den yararlanamayan arkadaşlar ben dava açalım diyorum.. sanırım ben yararlanabiliyorum ama düpedüz haksızlık olduğu için sizin için söylüyorum..

Benim problem sağ ayak ve kolda ama gel gelelim çevrem çok güzel araç kullandığımı söylüyorlar. Hiç bir sıkıntı çekmiyorum. Sıkıntısı nasıl oluyor yaa :( Bir gece yarısı çevre yolunda ilerliyorum saat 3,5 - 4 civarları. Araçlarda arama tarama varmış. Polis durdurdu arabayı aradı ve yanımdaki arkadaşa şu cümleyi söyledi " Engelli arkadaşımızın GECELEYİN araç kullanması yasaktır. Şimdi ben gözmezden gelerekten ceza yazmıyorum ehliyetin varsa sen geç yolunuza devam edin dedi. Ceza yemedik ve arkadaşa verdim aracı yola devam ettik. Araç yine aynı araç. Benim üzerime kayıtlı değil ve plakası özel değil. Babamın üzerine kayıtlı ama polis GECELEİN sözcüğünün tabirini yapmış oldu bize.

fullmoongokturk;

Ehliyetiniz H sınıfı değil mi ? H sınıfı ehliyet ise kısıtlamaları var

selam arkadaşlar
bende h sınıfı ehlıyet aldım sol bacagım yok bu ehlıyetın gece trafıge cıkamaz dıye bı kurallarımı var kı otomatik vides ibaresi de ne oluyor

Burada belirleyici olan şey alınacak sağlık raporundaki ibaredir. İbareye göre özel donanıma ihtiyaç duymuyorsa alt extremiteden sakatlığı olan kişi, otomatik vitesli araç kullanır. Bu kadar basit.

bacak14, gece sürüş kısıtlaması gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil.

Yazılandanda anlaşıldığı üzere H sınıfı ehliyete sahip olan Alt extremite ( Sol bacak ) hiç bir özel donanıma ihtiyaç duymadan otomatik vitesli bir aracı raporunda yazılı olan " Otomatik Vites Araç Kullanabilir " ibaresiyle ÖTV ve MTV den yararlanarak sahip olabilecek.

Bana gecenin bir yarısı polis bu şekilde hitap etti. Gece araç kullanman yasak şeklinde. Ayrıca H ehliyeti alırken raporumla almadım. Gittim bi özel poliklinikten rapor aldım. Bu şekilde H ehliyeti sahibi oldum. Raporumda zaten ehliyet DEĞERLENDİRİLMEDİ şeklinde geçiyor. Hastaneyle uğraşmadım ben. Normal bir araç ksürücüsü gibi gittim poliklinikten aldım. Göz ıvır zıvır muayenesi felan işte

Mr. Aykut;
Valla ben gittim Honda bayisine kabul etmediler! illaki ki koldan gaz olayını takmak ve çıkarmamak zorundasınız dediler!

Oysaki sol bacağımda 4 cm kisalik söz konusu başka hiç bir sorunum yok

2007 de ehliyet aldım H sinifi ve ehliyette, otomatik vites araç kullanabiliyor yazıyor!

ben bişey anlamadım bu işten! bu ülkede doğduğum için daha çok üzülüyorum! engelli olduğum için o kadar üzülmüyorum!

LaNeT OLSUN!

emrah kardeş ilgili mevzuatın linkini bulabilsem yazardım buraya ve sende çıtığını alıp honda bayiisinin gözüne sokardın bu kanun yeni değişti yanılmıyorsam 30 nisanda onlar değişen bilgilerden habersizdir o yüzden böyle tutum sergilemişlerdir

merhaba arkadaşlar

benim de h sınıfı eyliyetim var bir de yurdışından getirdiğim araçım var
arkadaşlar aracımı ben rahatsızlandığım zaman oğlum kulanabilir mi
oğlumun b sınıfı eğliyeti var

arkadaşlar ben sol bacağımdan sakatım oğlumun otamatik fites arabası var bunu ben kulanabilir miyim
bunun için hastaneden otamatik vitesli araç kulanabilir diye rapor almama gerek var mı

sayğılarımla cevap yazarsanız sevinirim

hepinizi seviyorum...............

Yıllardır uygulanan haksızlıklardan birisi bana göre nihayet giderildi ,bir aracın fabrikadan çıkmış hali mi daha emniyetlidir veya sonradan ilaveler yapılıp daha karmaşık hale gelmesimi , sağ ayak engelliyse (araç konusunda ) herşey serbest , sol ayak engelli dur bakalım sana ötv siz araç olamıyor yurt dışından da olmuyor çünki düz vites + özel tertibat mecburiyeti var çok bilen konun koyucular böyle uygun görmüşler paran yetiyorsa git tüm vergilerini yatır aracı al ancak ehliyetin H sınıfı olmasına rahmen plakanız normal olabiliyor , plaka kapsama alınamadığınız için ( bunu bir anda uyguladığınızı var sayın) olağan trafik kontrollerinde bile halinizi düşünün ,böyle bir adice haksızlık 1978 yılından beri benim engelli plakalı araca sahip olma konusunda önüme duvar gibi çıktı. Bu konudaki kanunla ilgili muktedir kişilerin hepsi yaramaz iş bilmez doğru ve yanlışı yetişirken ters anlamış olup ellerine bu iş verildiğinde doğru yapamayan yüzüne gözüne bulaştıran ,ehliyetsiz insanlar nihayet doğruyu anladılar.Kaç kişi bugüne kadar mağdur oldu ve olumsuz etkilendi kim bilir?

Raporda alt extremitelerle ilgili rahatsızlığın belirtilmesi gerekir heralde

kral bende o konuda tam emin değilim oturan boğa ( Bülent abi) de bu soruya net cevap vermedi henüz raporda ne yazması gerektiği konusunda..

mrb

ben sol bacaktan engelliyim otomatik vites kullanır ibareli h sınıfı ehliyetim var ve takır takır mtv ödüyorum bunu nasıl düzeltcem nereye gidecem yardımcı olurmuusnuz

sırf bu sene 650 tl vergi ödedim ve yine vergi ayı geldi nolur acele cvp yazarsanız kime gitcem yolu yordamı nedir aracımı vergiden düşürmenin

hiiç kimse kesin net cevap vermiyor ki oturanboğa açtığım konuyu siliyor misal

Üst Alt