Öncelikle, tüm araçlarda airbag'ler emniyet kemerlerine bağlıdır ve kemer takılı olmayınca açılmazlar. Bu nedenle hiç bir firmayı dava edemezsiniz. Bu özellik de araçların kullanma kılavuzlarında yazar.
Diğer soruya gelince...
Sportage değil ama Sorento modelini 5 yıl kadar kullandım. Sportage alt model olduğu için sorento ile pek çok yönden benzerlik gösterir.
Genel olarak fiyat performans oranı yüksek bir arabadır. Çekişi oldukça iyidir. Çok konforludur. Oldukça dayanıklıdır. Motoru büyük olduğu için haliyle biraz fazla yakar. Ama çekiş gücüne kıyasla ekonomik olmadığı söylenemez.
Ben 5 yıl memnun kalarak kullandım.
Aracın zayıf tarafı, özellikle dönüşlerde arkasını fazla savurmasıdır. 2007'den sonraki modellere bu savrulma nedeniyle ESP konuldu. Yine de karlı, yağışlı, kaygan zeminlerde dikkatli kullanılması gerekiyor. Çünkü 4 çekerde dahi araç kıç atabiliyor.
Son 1,5 yıldır G. Cherokee kullanıyorum ve gerçek bir 4 çeker aracın nasıl olması gerektiğini öğrendim. Çok memnun kullanmama rağmen, ne sorento, ne sportage gerçek bir 4x4 araç değil. Cherokee ile 150km ile viraja girsem bile araç savrulmuyor. Toprak, kumlu zeminde bile kıçını savurmuyor.
Yine de, fiyatına göre kia önerilecek bir araç mıdır derseniz, önerileceğini söyleyebilirim. Çünkü, gerek donanım sağlamlığı, gerekse konforu çok yüksek bir araç. Güvenlikte biraz zayıf kalsa da dikkatli şöförler bunun üstesinden gelebilir.
Servis bakımları dışında da kolay kolay sorun çıkartmayacak, yolda bırakmayacak bir araçtır.