sevgili cigdemcim,
lütfen özelden bana da telefon numarani yaz...
bu ameliyat meselesi cok tuhaf geldi bana...
burda okuduklarimdan tam anliamadim...
10 derecelik aci meselesi tam olarak ne?
ve hangi kemigi kiripta vericeklermish o aciyi?
yürürken bacaginin düzleshtirilmish halinde 10 derecelik bi aci olucak shekilde mi dondurulucak...
yani shimdiki kadar düzleshtiremicen mi bacagini?
yani rahatca bükebilicen ama tam düzleshtiremicen mi?
gerci bi yerde "normalden 10 cm daha az bükecekmişim " diye yazmishin...
benim dedigimin tam tersi yane...
bunun dizindeki gücsüzlügü (ki bu gücsüzlük tamamen kaslarla ilgilidir) nasi giderecegini, nasi bi faidasi olucani anliamadim?!...
gittigin ikinci doktor bu konuda neler söyledi, ameliati nasil tarif etti lütfen buraya yaz...
ameliyat olmaya seni nasil ikna etti, neler söledi bilmiom ama,
aman ha güzelim dikkatli ol !
en ince noktasina kadar örenmeden olma bu ameliati...
iki tane doktorun "kalici cözümdür" demesi yetmedi bana...
nedense kalici bi cözüm olduguna inanasim gelmio...
biz poliolularin asil sorununun nörolojik oldugunu hatirlatmak isterim...
eger gittigin doktorlarin ikisi de ortopedi doktoruysa bi de bi nörolokun (dooru mu yazdim?
) fikrini al bence...
bi gercek daha var ve bi cok doktor bilmio bunu:
her ameliatta risk vardir ama bu risk poliolular icin daha büyüktür...
eger bir de post-polio-sendromü sös konusuysa cok cok daha büyüktür...
lütfen bu konu hafife alinmasin...
narkoz ilaclari polio gecirmish insanlarda cok farkli etki yapabilio...
tabe bu etki hastanin durumuna, anestezi metoduna ve ameliat ceshidine (süresine) göre degishebilio...
anestezi doktorunun nöromüsküler hastalarin ameliyati konusunda tecrübeli olmasi hic fena olmas...
özellikle nefes almaya yardimci olan kaslarin durumu iyice kontrol edilmeli...
doktorlarin "bilgisizligi" (her sheyi de bilemesler ya
) yüzünden günlerce narkozdan ayilamayan polio hastalari hakkinda, yapilan yanlishlar hakkinda, dikkat edilmesi gereken ama cogunlukla unutulan/bilinmeyen/önemsenmeyen noktalar hakkinda yazilar okudum (hatta elimde olanlar da var, ama almanca)... bu konuda kötü deneyimleri olan poliolularla da bizzat tanishtim (katildigim toplantilarda)... kafamdan uydurmuyom yane
daha önce hic ameliyat oldun mu?... seni korkutmak istemem ciidemcim (hazir kararini almishken) ama cok cok cok cok dikkatli ol... bu ameliatin faydalarini ve zararlarini iice örenip anladin mi?... doktorlarin kafasini shishir gerekirse, sana hersheyi anlatmak zorundalar... "ameliyat olursan elini dizine tutmadan yürürsün" gibi bilgilerle yetinme, nedenlerini de iyice anlayincaya kadar anlattir bence... ve faydali olucagindan 100% ikna ol önce...
eger durum zaten böyleyse ameliat öncesi saglik kontrollerini ihmal etme, bashtan ayaa muayene ol, özellikle de kalp ve ciger fonksionunu ihmal etme... bir de post-polio varsa sende hic hic ihmal etme, e mi?... ameliat durumunda anestezisti bilgilendirmek üzere bi yazi vermishlerdi bana (ilaclarin miktari ve etkisi hakkinda, ameliat öncesi ve sonrasi dikkat edilmesi gerekenler hakkinda vs. vs.) sana yolliim dicem ama o da almanca (gerci ben alamanca bildigim halde pek anliamiom "doktor dilinde" yazilmish cünkü
)
neyse, cok uzattim gene, her zamanki gibi...
sen ne yapicani cok iyi biliosundur zaten, kusuruma bakma e mi?...
öptüm...
[size=2]
not: yaw cok mu ukalayim ben?
bir not daha: ortez secenegi o kadar da kötü degil bence... cok "güzel" ortezler var artik, örnegin otto bock.un "free-walk"u senin ishini pekala görür gibime gelio... benim sol bacaama da yaptilar ondan, bana cok fazla faydasi olmadiysa da fena bishe diil aslinda... kullanip memnun kalan insanlar cok...
son not: biz en iisi telefonlashalim
[/size]