Senar, çocukken konuşamıyordu!
Türk Sanat Müziği'nin şarkı formunun en büyük icracılarından üç isim sayın denilse, Müzeyyen Senar adı mutlaka bu ilk üçte bulunur. Daha Cumhuriyet kurulmadan doğan ve kendi deyimiyle "Güfte yorumlayan" sanatçının hayatı ile Türk Sanat Müziği'nin 75 yılı neredeyse paralel gidiyor. Radi Dikici, Remzi Kitabevi tarafından yayınlanan "Cumhuriyet'in Divası Müzeyyen Senar - Türk Musikisinin 75 Yıllık Hikâyesi" isimli kitabında, sanatçının insanı hayrete düşüren yaşantısından ilginç anları aktarıyor.
BİLİNMEYEN YÖNÜ
İşte Senar'ın birçok kişi tarafından bilinmeyen hayret uyandıran bir yönü: "Müzeyyen Senar ertesi sabah uyandığında konuşamıyordu. Anlaşılamaz ve bilinemez bir nedenle Müzeyyen kekeme olmuştur. (...) kekemeliğe çare bulunamıyordu..." Ancak sanatçı bu sıkıntılı durumu şarkı söyleyerek aşar.. Müzeyyen Senar anlatıyor: "...konuşamayınca şarkı söylemeye mecbur kalıyordum. Artık anlatmak istediklerimi şarkı söyleyerek ifade etmeye başlamıştım. Yani sürekli şarkı söyleyen bir insan haline gelmiştim. Bu herhalde sesimin volümüne ve kalitesine olumlu etki yapmış olmalıdır. Çünkü bazı heceleri çıkartmak için gırtlaktan farklı sesler çıkarmak durumunda kalıyordum. İşe iyi tarafından bakmak gerekirse, kekeme olmasaydım belki bugün Müzeyyen Senar olamazdım."
Kaynak:Tercüman