Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kaza sonrası %34,2 geldi. Ne kadar maaş bağlanır?

Zane55

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhabalar 2016 haziranda yaşamış olduğum multiple vücut travması sonucu 2018 eylül ayında iş kazasına başvuru yaptım. Dün sgk yı aradığımda 34.2 oranımın geldiğini ve sürekli mi diye sorduğumda dosyamı inceleyen personel ,”evet sürekli, kontrol muayenesi öngörülmemiş dedi. Umarım öyledir. 5.944 2.950 3.011 Olayın yaşandığı son 3 ayın primleri bu şekilde. Maaşım ne zaman bağlanır ve ne kadar bağlanır?

Merhaba ,

% 40' ın altında bir oran aldığınızı yazmışsınız. Bu durumda emeklilik ya da farklı bir engelli statünüz maalesef olmayacaktır. Engelli statüsünde olabilmeniz için , rapor oranınızın en az % 40 olması gerekiyor. Fakat rapor oranına itiraz ederek istediğiniz sonuca ulaşmayı deneyebilirsiniz

Arkadaşım engelliyim zaten %40 ım var. Bu iş gücü kaybı geliri için 10 üzeri yeterli.

O kısmını bilemiyorum maalesef. Geçmiş olsun

İş kazasında prim farkı

Merhabalar, 2016 haziranda iş kazası geçirdim ve 10 ay sonunda 34.2 oranım sgk ya geldi. Şimdi 2016 da, kazayı geçirdiğimde son 3 ayın primi 4000 ile 3000 arası toplamda 3 ay primi 11000 idi. Yalnız aklıma takılan bir soru var. Ben 2017 de iş değişikliği yaptım ve primim daha yüksekten yatıyor. Bu ayki primim 10000 , önceki ay 9000 ve bir önceki 8500. Şimdi iş gücü kaybında meslekteki kayıba bakıyorya hani, benim oran buna göre 34.2 yalnız gelirimde arttı. Bu primin hiçbir etkisi olmuyor mu bağlanacak olan maaşta? Sadece kazayı yaşadığım tarihteki son 3 prim mi baz alınıyor? Çünkü ben şuan farklı bir işte ve paralel olarak primi yüksek yatan bi işte koşturuyorum bunu hiç mi baz almıyorlar?

Davayı kazandım

Merhabalar,

Terör saldırısı nedeni ile iş yerinde çalışırken engelli kaldım . Çalışma gücünden %34 maaş bağlandı sürekli yalnız 5233 sayılı kanunun belirttiği %40 malul olma durumunda bağlanacak terörden malul duruma gelme sonucu ayrı bir maaş bağlanmamıştı. Sgk 32 olarak görüyordu malullüğümü, bir takım hastalıkları bu hesaplamaya koymadı. Dava açtım ve kazandım. 2 sene sürdü davam ve mahkeme geçmişe dönük maaşları yasal faiziyle ödemeye hükmetti. Yalnız istinaf yolu açık.

Birincisi sgk beni ugraştırır mı yoruldum artık.
İkincisi ise bu para ne kadar sürede hesaplanıp yatar ve maaşım bağlanır.

Son üç maaşın ortalaması alınıp %34 iş kazası oranı ile hesaplanıp geriye dönük toplam ödeme alırsın. Sgk arayıp maaşını sor. İstinafa giderse sureç iki yıl daha uzar. 1 yıldan önce istinaf karar vermiyor. Dosyalar şişti ve adalet sistemi patlamış durumda kontrol muyanesi herkese veriliyor. Şanslısın sana verilmemiş minimum 1 yıl maksimum 2 yıl içinde sonuçlanır. Sgk itiraz etmeyip istinafa gitmediği takdirde maaşın iki ay ya da 3 ay gibi sürede bağlanır. Dua et! Sgk itiraz edip istinaf ve akabinde yargıtaya gitmesin.

Sgk istinafa gitti. Baktığımız zaman oranımın ısrarla 32 olduğunu yazmakta. Mahkemenin sordugu sorulara cevap veremedi kurum. Mahkemede sunulan bir belge olmadıgı için beni haklı buldu. Yalnız istinafa gidilmesi maaş bağlanmasını hukuki olarak etkilemiyor demekte avukatım. Maaş için başvuruyu yaptık acaba maaş bağlanması istinafın sonucuna göre mi olacak.

Zane55

Sgk neden istinafa gitti? Sürekli iş göremezlik geliri kontrol şartı olmadan bağlanmış yakında toplu olarak geriye dönük maaşlarını alacaksın. İş kazasi tazminatı ve sürekli iş göremezlik geliri kaza tarihinde aldığın maaş üzerinden hesaplanır. Şuan yüksek maaş alman tazminatı ve sürekli iş göremezlik gelirine fayda sağlamaz ama ileride engelli kadrosundan erken emekli olursan maaşın asgari ücretin üzerinde ödeniyorsa emekli maaşın yüksek olur. Asgarî ücretli 2.500tl emekli maaşı alıyor. Yani senin şuan yüksek maaş alman normal emeklilik ya da engelli kadrosundan emekli olduğunda bağlanacak olan maaşını artırır.
Sistem şöyle sürekli iş göremezlik 2.000tl bağlansa emekli maaşın 3.000tl olsa yüksek olan maaşın tamamını düşük olanın yarısını sgk sana öder. Yani örnek olarak iki maaşın toplama 4.000tl alırsın.

Iş kazası maaşım bağlanmıştı 2 sene oldu o ayrı. Şuan bağlanmasını talep ettiğimiz terör olayı yaşamış olmam nedeni ile bağlanacak maaş. Bu hakedişimde sgkısrar etmekte. İstinafa gidilmesi bağlanacak maaşı etkiliyor mu şimdi bağlanmasında şuan için problem oluyor mu yoksa istinaftan çıkacak sonuca göre mi bağlanıyor? Hukuken mahkemeden çıkan sonuca göre maaş bağlanması için sgk ya talebimizi yaptık. İstinafın sonucuna getek olmadan şuan için bağlanması lazım değil mi?

Kamu görevlileri emekli daire başkanlıgı ile görüştüm onlarda maaşı biz baglarız yalnız istinafta aleyhinize sonuç çıkarsa sgk olarak bu parayı sizden alırız derler. Bu sitede baktımda davayı kazanmalarına rağmen 10 yıl 12 yıl maaşlarını alamamış yargıtayı beklemiş insanlar görüyorum bunu anlamadım açıkcası.

Zane55

Muhtemelen görüştüğünüz daire şunu söylemek istemiş olabilir, iş kazası maaşları kusur oranına göre engel oranına göre veriliyor. Açtığınız dava sonunda engel oranınız düşerse yada kusur oranınız çıkarsa, size baglanan maaştan geri ödeme yapmanız gerekebilir.

İş kazalarındada maaş baglılıp yersiz ödeme yaptıysa SGK geri istiyor.

Üst Alt