Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kasko aracımı hurdaya çıkarmıyor!?

ozlemays

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Kasım 2018'de ÖTV muafiyetli almış olduğum Mercedes CLA180D aracım ile geçen ay bir kaza yaptık ve aracımızda 5 hava yastığı ile birlikte ön tarafta ciddi hasar oluştu. Yetkili servise ilk götürüldüğünde aracım için %99 pert ve minimum 110 bin hasar denmesine rağmen sonrasında eksper raporunda KDV dahil 68.500 liralık hasar olduğu tarafıma bildirildi. Yine de hasar tutarına bakılmaksızın sürekli olarak aracımın perte(hurdaya) çıkarılacağına dair görüşlerini belirttiler hem yetkili servis hem acenta. Fakat geçen gün tarafımıza aracın onarımının yapılacağı bildirildi.

Hak verirsiniz ki 5 adet hava yastığı patlamış olan araçta bundan sonrasında kendimizi güvende hissetmemiz ve psikolojik olarak ta rahat hissetmemiz mümkün değil.

Biz ilk olarak hemen bu duruma itiraz edeceğimizi sigorta tarafına bildirdik ve şikayetvar aracılığıyla da ek olarak itiraz ettik.
Bu tarz durumla karşılaşmış olan veya bu konuda bilgisi olan yol gösterebilir mi?

Teşekkürler.

Not: - Bana çarpan %75 kusurlu ben de bana vurması ile birlikte başka bir araca vurduğum için %25 kusurluyum.
- Kasko HalkSigorta

Son düzenleme:
ozlemays

Selamlar,

Aracın perte ayrılıp ayrılmayacağına sigorta karar verir. Sigorta genel hükümleri bu şekildedir.

Yazınızda anlamadığım 2 husus var. Birincisi size çarpılıp, sonrasında o hızla başkasına çarptığınızda siz suçlu olmazsınız. Örneğin bana arkadan çarpıldı. Bende o hızla önceki araca çarptım. %100 kusur bana çarpan araca verildi.

Bu neden önemli, değer kaybı teminatına başvuracaksınız işlemleriniz bittikten sonra. Yani aracın değeri düştüğü için ciddi miktarda para alacaktınız. Ama bunun için %0 kusurlu olmanız lazım.

Sanırım sizin hatanızda olmuş?

https://www.engelliler.biz/forum/trafik-kazasi-sonrasi-haklar/202886-deger-kaybi-tazminati-hakkinda-bilgiler.html

Diğer anlayamadığım konu, Bana göre bir şikayet konusu yok. Yani sigorta sonuçta aracınızı yaptırıyor. Perte alması kendisinin bileceği iştir. Emin olun perte çıkarsa başınız daha çok ağrayabilirdi. Çünkü size ÖTV'Siz tutarı ödeyeceklerdi. Ve siz o para ile yenisini alamayacaktınız. Ayrıca aracın hurdaya ayrılması için savaş verecektiniz. Çünkü hurdaya çıkmazsa 5 yıl süreniz dolmadığı için yeniden ÖTV'Siz araç alamayacaktınız.

Ama yinede ben şikayet edeceğim derseniz, Sigorta şikayetleri şikayet var vb sitelere yapılmaz. Sigorta Tahkim Kuruluna yapılır. 5.000 TL üstü verilen sonuç kararlarına itiraz edebilirsiniz. Siz başvurursanız tutar tüksek olduğu için çıkan sonucu temyize de götürebilirsiniz.

Başvuru Nasıl Yapılır

Ben eski sigortacıyım. Lisansım devam ediyor. Branşım elementer olmasa da genel hükümleri ve riziko kabul yönetmeliklerini iyi biliyorum.

Öncelikle cevabınız için teşekkürler.

Öğrendiğim kadarıyla şöyle bir durum var. Bu gibi durumlarda değer kaybının %75i karşılanıyor illa %100 karşı kusur aranmıyor. Karşı taraf kırmızıda geçip bana çarptı ve ben de diğer yönde duran araca çarptım savrulduğum için. Polis ise benim kavşaktaki hızımın normalden fazla olduğunu yazmış kafasına göre fakat biz bu durumu çok fazla önemsemedik aracın hurdaya çıkacağını düşünerek.

Diğer bir konuda ise yanılıyorsunuz veya yanlış anladınız sanırım. Örnek veriyorum aracın şu andaki değeri 278 bin lira ve ötv tutarını farzediyorum düştük ve 200bin bana ödenmesi gereken tutar. Burada benim bir zararım olamaz. Zaten benim aracım hurda ihalesine çıkmış ve benim sadece ona satışı verip diğer kalan tutarı sigortadan bekleme durumum olacaktı. Aracım hurdaya çıktığı için de tekrar ötv siz araç alabilecektim. Sizin söylediğiniz şekilde düşünürsek benim aracım ağır hasarlı bir araç olacak ve ben tamamen zararlı çıkıcam bu işten.

Diğer bir konuda ise konu tahkim kurula gitmeden sorunu çözmek adına o gibi yerlere durumu bildirdim.

Siz siz sigortacı tarafındasınız hala :)

ozlemays

Yol gösterilmesini istemişsiniz, bende bilgim dahilinde gösterdim. Ben taraf değilim, aksine size yardımcı olmak için yazıyorum.

1- Değer Kaybı ile ilgili ben mevzuatta tam kusursuz olunmasını biliyorum, değiştiyse dediğiniz gibiyse sorun yok. Siz zaten her şeyi biliyormuşsunuz :)

2- Siz yanlış biliyorsunuz. Aracın şuanki değeri ödenmez. Sigorta değeri vardır, bunu zaten t.sigortalar birliğinin web sayfasında aracınızın modelini ve yılını girdiğiniz zaman görürsünüz. O tutara birde 2. el satışlarına bakıp, bir fiyatlama yapar sigorta şirketi.

Aracınız için konuşalım:
CLA sigorta değeri sınır üstünde olduğu için 2. elde satış fiyatlarına bakılır. Buda zaten üst limiti geçemez. Yani 247.000 TL. Buda %60 ÖTV siz olarak 152.000 TL yapar. Yani size 152.000 TL ödenir en fazla. Ki ben daha düşük bile beklerim. Ve şu durumda, yeni fiyatlar ile bırakın 152.000 TL ye yeni modele paranızın yetmesini , aracın 2019 model satış fiyatı 300.000 TL nin üzerinde olduğu için zaten hiçbir şekilde CLA alamazsınız.

Diğer konu, aracı hurda ihalesine çıkarıp çıkarmama sigorta şirketinin elindedir. Ki %80 aracı tamir ettirip, pert kayıtlı olarak 3. kişilere satar. Ve bu satış olduğu an siz 2023 yılına kadar ÖTV'siz araç alamazsınız.

Orada ciddi görüşmeler ve yazışmalar ile aracı Hurda'ya çıkarmasını talep edip, öyle yaptırırsanız, bu sefer şirket ben aracı satıp gelir elde edemedim. Benim hurda dışında 50.000 TL kaybım var. Size 152 değilde 100.000 ödüyorum de diyebilir. Bu sefer, mahkeme yolu açılır. 1 yılda uğraşırsınız. Sizin bahsettiğiniz gibi 200.000 TL tutarlarda kazanmanızda imkansızdır.

Sizi kim yönlendiriyorsa bazı konularda yanlış yönlendiriyor. Dikkat edin...

Ben 1 aydır tüm süreçler hakkında bilgi sahibi olmaya çalıştım fakat sonrasındaki işlemler için neler yapabilirimi öğrenmek istemiştim.

1- %50 ve üstü için değer kaybı davası açılabilir.

2- Doğrusunu söyliyim size. Eğer araç 12 ayını doldurmamışsa yeni değer klozu üzerinden işlem yapılır.

3- Sigortayı ilgilendiren aslında ötv tutarı vs değildir çünkü o benim aracımı sigortalarken ötv li tutar üzerinden para alıyor. O hesaplara girmeyelim sanırım konu uzar. Ben kazanç değil aracımın hurdaya çıkmasını istiyorum.

4- Benim aracım ihaleye çıktı tüm süreçler hakkında bilgim var, bana yatırmaları gereken tutardan hurda değeri düşüldüğünde araç onarım ücretinden muhtemelen yüksek olduğundan aracı hurdaya çıkarmadılar. Benim aracımın perte çıkması için ötv tutarını ödemem lazım ki buna hiç gerek yok zaten.

Sanırım sizde bu konularda bilgi eksikliği var.

Dediğim gibi bu süreçlerle ilgili değil de sonrası için aslında yönlendirilmeye ihtiyacımız var.

ozlemays

Bakın, ben bundan sonraki süreç ile ilgili de bilgimi yazdım size. %25 ile siz tam kusursuz değilmişsiniz dedim, üzerinde durmadım dediniz.
Tahkime gidin kararı beğenmiyorsanız dedim, biliyorum tahkimden önce kime şikayet ederim diye sordum dediniz.
Böylesi daha iyi dedim ve açıkladım, hala enteresan bir şekilde benimle tartışıp, ben haklıyım diyorsunuz.

Yanlış bir durum var. Ben burada görüş sormuyorum siz soruyorsunuz...

1- %50 ve üstü için değer kaybı davası açılabilir.

2- Doğrusunu söyliyim size. Eğer araç 12 ayını doldurmamışsa yeni değer klozu üzerinden işlem yapılır.

Yukarıda yazdım ben tam %100 kusursuz olmayı biliyordum, ama değişti ise sorun yok, sizin için iyi diye yazdım.

İster 3 aylık olsun, ister 15 aylık. Aracınızın satış değeri de, sigorta değeri de engelliler için limit konulan ÖTV tutarından yüksek. Bu konuda mevzuatta açık, limitten işlem yapılır ve limit şuan 247.000 TL dir.

3- Sigortayı ilgilendiren aslında ötv tutarı vs değildir çünkü o benim aracımı sigortalarken ötv li tutar üzerinden para alıyor. O hesaplara girmeyelim sanırım konu uzar. Ben kazanç değil aracımın hurdaya çıkmasını istiyorum.

Yine burada yanlış yapmışsınız. Kasko yaparken, ÖTV'siz tutar üzerinden yapabilirdiniz benim gibi. Bu konuda Forumda yazım var.
ÖTV'li tutar üzerinden alıyor, ama riziko kabul yönetmeliği araç engelli ise, ÖTV'siz tutarı ödersin diyor. Açıp telefon sigortanıza bir sorun bakalım, hiç bu durumlara girmeden yeni kasko yaptırır gibi, size ne diyecekler.

4- Benim aracım ihaleye çıktı tüm süreçler hakkında bilgim var, bana yatırmaları gereken tutardan hurda değeri düşüldüğünde araç onarım ücretinden muhtemelen yüksek olduğundan aracı hurdaya çıkarmadılar. Benim aracımın perte çıkması için ötv tutarını ödemem lazım ki buna hiç gerek yok zaten.

Aracınız hurda ihalesine değil, pert araç satış ihalesine çıkar. Oradan sigorta gelir elde edip, size pert tutarını öder. Ama yukarıda dediğim gibi bu engelliler için sakıncalıdır. Çünkü ara 5 yıldan önce satılırsa:

1- Maliye sizden ÖTV'yi ister. Buda yukarıdaki durumdur. Yani size 152.000 Ödenmesidir. Sigorta kasasından 247.000 TL çıkar, Size 152.000 Tl ödenir. Kalan tutar vergi dairesine ödenir. Ve siz 5 yıl boyunca ÖTV'siz araç alamazsınız.

Bir daha yazmayacağım.

Yönlendirme basit, aracınız onarılsın. Temiz temiz binin, kazasız belasız. Sonra değer kayı için işlemleri başlatın. Uumrsamamışsınız ama %75'ini alın, oda anlattığınız gibiyse değişen parçaları bilmiyorum ama 10.000 TL den fazla para alabileceğinizi düşünüyorum.

Bu konuda kesinlikle kişiler ile anlaşmayın. Serviste işlemler bittiğinde bu konuda yetkisi olan değer kaybı dosyası hazırlayabilecek eksperler var. Dosya başına en son 700-750 TL den fazla para alamıyorlar. Onlarla anlaşın, dosyayı hazırlatın, karşı tarafın sigortasına siz gönderin uğraşın. Diğer türlü tazminat başına %20-%25 komisyon isteyenler var sakın sakın para kaptırmayın.

Geçmiş olsun.

Ben sizinle neden tartışayım siz kendi kendinize gerildiniz. Net bildiğinizi düşündüğünüz şeyler inanın yanlış sigorta poliçesindeki maddeleri veya kanun maddelerini teker teker buraya yazmak ile vakit kaybetmiyim sizin de vaktinizi almıyım. Yine de yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim.

ozlemays

Tamam ben yanlış biliyorum, siz doğrusunu biliyorsunuz :) Başlığı açtığınızda iyi oldu, doğru bilgileri alamadık ama sayenizde öğrenmiş olduk. Demek ki biz sayısız başlıkta arkadaşlarla, sayısız kez boşuna konuşmuşuz ve onlarda bu bilgiler ile sigortaları kandırıp boşuna kendilerine fayda sağlayacak işlem yapmışlar :)

StratoS

İyi Akşamlar ötvsiz tutar üzerinden nasıl kasko yaptırdığınızı öğrenebilir miyim ? Forumda bulamadım.

@StratoS[FONT=sans-serif] Sabrına , sukünetine, terbiyene hayran oldum desem yeridir kardeşim..
Saygılar..[/FONT]

Üst Alt