@
eliz evde bakım aylığı gelir hesabı yapılırken alınan evde bakım aylıkları hiçbir şekilde hesaba dahil edilmez.
evde bakım aylığı alıyorken kardeşin çalışmaya başlamış. bu kardeşinin aylık geliri hane hesabına dahil edilir. baban annenden resmi olarak boşanmamış. ama baban da ayrı hanede yaşıyormuş. eger baban engelli ablanlarla birlikte yaşamıyorsa ve onlara bakmıyorsa bu durumda babanın da geliri hesaba dahil edilmez. ama baban ailesine bakıyorsa ve yardım ediyorsa gelir hesabına dahil edilir. il müdürlüğünün babanın gelirini hane hesabına dahil ettiğini düşünüyorum.
eger baban hiç yardım etmiyorsa ve annenlerle aynı hanede hiç kalmıyorsa, kardeşinin aldığı aylıkla birlikte kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa evde bakım aylığını alabilmeniz gerekir.
o yüzden öncelikle aylık kesme gerekçesini ve babanın gelir hesabına dahil edilip edilmediğini evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığından öğrenmeye çalışın. ayrıca baban annenlere hiç yardım etmiyor ve onlarla kalmıyorsa bu durumu da söyleyin. gelişmelerden de haberdar edin beni. duruma göre biz de yol haritamızı çizeriz.
kardeşin çalışmadan önce daha sonra tekrar başvurmanız halinde 2022 aylığı baglanabilirdi aslında. 2022 aylığı kesildikten sonra vakfa başvursaydınız geliriniz uygun çıkardı. hanede 3 kişiler. tek gelir de evde bakım aylığı olunca hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırın altında kalırdı. ama şimdi kardeşin de çalıştığı için evde bakım aylığı + kardeşinin maaşıyla hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL'yi geçtiği için 2022 aylığı baglanmaz.
@
-mka 2 yıl öncesine kadar sadece kişinin kendi gelirine bakılıyordu demişsin 2022 aylığı için. bunu başka yerde de yazmışsın.
yanlış biliyorsun. 2022 aylığı SGK primsiz ödemeler genel müdürlüğündeyken de kişinin kendi gelirine bakılmıyordu, aile ve sosyal politikalar bakanlığı sosyal yardımlar genel müdürlüğüne geçtikten sonra da bakılmıyor.
2022 aylıkları pimsiz ödemeler genel müdürlüğündeyken şu şekilde gelir hesabı yapılırdı: sgk kaydı yoksa engellinin geliri ve nafaka yükümlüsü yakınlarının ona verebileceği nafaka miktarı toplanırdı. gelir sınırını geçmiyorsa aylık baglanırdı. aynı adreste olsun olmasın nafaka yükümlüsü yakınlarının zorunlu harcamaları gelirlerinden düşülür kalan miktardan engelliye ne kadar vereceği hesaplanırdı.
aile bakanlığına geçtikten sonra da hane geliri esas alındı. hanede kişi başına düşen aylık gelire göre muhtaçlık belirlendi. yaklaşık 2013 yılından beri de böyledir. 2014 yılında yapılan değişiklikle de 2022 aylığı gelir hesabına alınan evde bakım aylıkları da dahil edilmeye başlandı. daha önce evde bakım aylıkları 2022 aylığı gelir hesabına dahil edilmiyordu vs vs.
@
eMeL_eMeL Sigortalı olanlar 2022 aylığı alamaz/sigortalı olursa da aylık kesilir. ama hanede sigortalı olanlar varsa bu 2022 aylığına engel değildir. ayrıca yakınlarının sosyal güvencesinden yararlanmak da 2022 aylığına engel değildir ( sadece 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylıklarında kesinlikle anne ve babanın sigortalı olmaması gerekir)
evde bakım aylığında, bakıcısına evde bakım ücreti ödenen bakıma muhtaç engellinin sigortalı olması sorun değildir. ama bakıma muhtaç engelli, sigortalı çalışıyorsa bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin çalışıyorken de bakıma muhtaç olduğuna dair olumlu karar vermesi, hanede kişi başına düşen aylık gelirin sınırın altında olması şartıyla evde bakım aylığı baglanır. ayrıca emekli, isteğe bağlı prim ödeyen sigortalı bakıma muhtaç engellilerin akrabalarına da (bakıcıya) evde bakım ücreti -tüm şartlara uygun oldukları takdirde- ödenir.