Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kardeşim çalışmaya başlarsa evde bakım aylığı kesilir mi?

Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba kalem hnm, 1700 babam 1400 kardeşim maaş alacak, bakım aylığı kesilir mi?

garrincha1907 hanede kaç kişisiniz peki?
bir de evde bakım aylıgı bağlandıktan sonra mı çalışmaya başladılar? bu durumu evde bakım aylıgı aldığınız il müdürlüğüne bildirdiniz mi?

garrincha1907 hanede 4 kişisiniz. babanız emekli ve 1700 TL alıyor. kardeşiniz de işe girecekmiş. evde bakım aylıgının kesilip kesilmeyecegini soruyorsunuz.
kardeşiniz işe girdiği takdirde toplam 1700+ 1400 =3100 TL geliriniz olacak. Bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçmeyeceginden evde bakım aylıgı kesilmez.
lakin kardeşiniz çalışmaya başlayınca en geç 1 ay içinde çalışmaya başladıgını evde bakım aylıgı aldıgınız aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır. aman bunu ihmal etmeyin.
bir de bana verdiğiniz gelirlere göre hesap yaptım. başka gelir varsa sorumluluk sizindir, unutmayın. ben cevapları sizin verdiğiniz bilgilere göre veriyorum çünkü.
evde bakım aylıgında alınan evde bakım aylıgı hariç resmi ya da gayriresmi her ne ad altında olursa olsun her gelir hesaba katılır unutmayın.

Kalem

Babam ve ben engelliyiz 2 bakım aylığı alıyoruz.. Bir durum farkeder mi. Teşekkür ederim.

evde bakım aylıgı gelir hesabına alınan evde bakım aylıkları asla dahil edilmez:) isterse bir hanede 3 tane evde bakım aylıgı alan olsun, fark etmez:)

ayrıca evde 2 bakıma muhtaç engelli oldugunda hane kişi sayısı bir fazla hesaplanır yasa gereği. hanede 4 kişisiniz. ama evde 2 tane bakıma muhtaç engelli oldugu için hane kişi sayısı gelir hesabı yapılırken 5 kişi olarak hesaplanır:)

Bankada hesabınızda para olması sıkıntı yaratıyor mu?

kisi basina gelirde sikinti yoksa, arsa alinsa sıkıntı olur mu veya otv indirimli arac. %90 engel.

Tesekkür ederim Kalem hanim. İyi ki varsiniz..

Kalem

hane dısından gelen para dediginiz nedir? evdeki hane geliriyle kredili araç alinsa nasil olur?

garrincha1907 hane dışından gelen parayla şunu kastediyorum. mesela hane dışından başka bir akraba araç parasını veriyor. 50 bin lirayı verip engelli üstünden araç alıyor. 50 bin hane dışından gelen paradır. hane gelirine dahil edilir. sonuçta daha önce hanede olmayan bir gelir girişi söz konusu.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçmiyorsa ve mevcut bu gelirle araç alınabiliyorsa araç almanız sorun olmaz. önemli olan hanede kişi başına düşen aylık gelirdir. bir de beyan edilmeyen gelir olmamalı.
beyan ve tespit edilen gelirler toplanır. araç için ödenen miktar ve hane geliri arasında ciddi bir uçurum var mı bakılır. beyan edilmeyen bir gelir kuşkusu varsa araştırılır. ama tüm bunların sonucunda yine de hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa sorun olmaz. aksi durumda olur.

araç aldıktan sonra araç aldığınızı bildirmeyi de unutmayın tabi. bildirimde bulunurken ödemeyi nasıl yaptıgınızı da belirtin.

Kalem

Anladim. 847 siniri gecmiyorsak, kredi ile taksitli arac alirdik diye bildirilirse yine önemli olan bu 847 siniri mi,

@garrincha1907 evet, hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 847,16 TL'yi geçmemeli. hanedeki gelire resmi ya da gayriresmi her türlü gelir dahil edilir.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı yeniden belirlenecektir.

size buradan ne desem boş. sonuçta hanedeki toplam aylık geliri, alacağınız araç miktarını ve aylık kredi ödemelerinizi bilemem. evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğünden detaylı bilgi alın. onların dediğine göre hareket edin. onlara kredi çekerek araç alacağınızı, çekeceğiniz kredi miktarını ve alacağınızın aracın miktarını söyleyin evde bakım aylığının kesilip kesilmeyeceğini sorun. verilen cevaba göre hareket edin.

Kalem

İl müdürlügündeki görevliler 200bin tl ye kadar arac alinabilecegini ve alinan aracin gelir getirmeyecegini soyledi.

@garrincha1907 bankadaki paranın aylık faiz getirisi dikkate alınır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırını geçmiyorsa sorun olmaz.

elbette arsa da araç da alabilirsiniz. tek şart ne alırsanız alın, alacağınız malı mülkü, kişi başına düşen aylık gelirin 847,16 TL altında olduğu hane geliriyle alabilmelisiniz. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa, hane dışından ya da gayriresmi şekilde bir gelir girişi yoksa haneye, mevcut bu gelirle araç ya da arsayı alabiliyorsanız sorun olmaz. lakin mal mülk aldığınızda bunu en kısa sürede aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. onlar da alınan mal mülk fiyatına bakar. hanenin gelirini tekrar hesaplar. beyan edilmeyen ya da tespit edilmeyen bir gelir yoksa, hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa sorun çıkarmaz. aylıgınız devam eder. ama aksi durumda sorun çıkar.

garrincha1907 bu sabah mı gittiniz sordunuz? bu ne hız madem il müdürlüğündeki görevliler 200 bine kadar araç alacağınızı söylemiş, sorun yok o halde araç aldıktan sonra gidip il müdürlüğüne bildirirsiniz. olur biter. il müdürlüğü de hesabı kitabı yapar. araç fiyatını hanenin gelirlerini vs. kontrol eder. hane sınırını geçmiyorsanız aylığa devam.

NOT: daha önce banka hesabı, arsa ve araç alma ile ilgili değişik yerlerde sorularınız olmuş. ben de cevaplamışım. o mesajlarla buradaki mesajların birleştirilmesini ve size ait ayrı bir başlık açılmasını rica edeceğim yöneticilerden. bu şekilde hem siz mesajlarınıza ulaşırsınız hem de ben. ben de sorulara cevap verirken geçmişteki mesajları tarama fırsatı bulur tekrara düşmem.

Kalem abla
Üstler de bi yazınızı gördüm engelli kişi hane de iki kişi sayılır yazmışsın
Şimdi biz 3 kişiyiz ben eşim çocugum
Ama biz hesaplanırken 4 kişimiyiz

Çirkin Bey
sadece evde bakım maaşında geçerli.4 kişilik bir ailede raporunda ağır engelli evet yazan 2 engellı var ise hane geliri hesabı 4 kişi olarak değilde 5 kişiye var sayılır öyle hesap edilir evde bakım maaşı için sınır 847 lira şimdi bu ailenin geliride 3900 lira olsun gelir hesabıevde 4 kişi olarak yapılınca gelir sınırını geçtiği için evde bakım maaşı bağlanmaz amma evde ağır engelli evet onaylı raporu olan 2 engelli vrsa 4 değil 5 kişi var olarak hesap yapılacagından evde bakım maaşı bağlanır.

Üst Alt