Ben 2003'te ameliyat oldum.Ameliyattan sağsalim çıkma yüzdem %10 idi.Çünkü trombositopenim var,bu nedenle 25 kişiden kan,10 kişiden de trombosit tranfüze ettiler bana.(yaklaşık bu kanla 7-8 kişi ameliyat olabiliyormuş
)Yabancı tıp litertürü inceelenip benim durumumdaki hastalar için neler yapılacağı tespit edildi,pıhtılaşmayı sağlayan ilaçlar verildi.Ameliyat esnasında kalp dolaşımı bir pompaya bağlanır,kan pompalama görevini o yapar,asıl mesele ameliyat sonunda bu pompadan çıkabilmek.(benim için çıkamaz dediler)Senin böyle sorunların olmadığı için rahatsın arkadaşım.En acısıda kollarımda işe yarar damar olmadığı için ayağımın üstünden kanül takıldı,boynumdaki ve kasığımdaki toplardamarlara 1 mt.ye yakın kateter takıldı.Dr. yoğun baakımda bu kateterleri çıkarırıken bu ne yahu balık mı tutuyorsun demiştim.Kalp kapağın onarılacak durumdaysa ne yapıp edip,uğraşıp onarırlar bu yöntem en iyisi kendi kapağın çünkü.Kol ve bacaklar nasılki kendinin olunca daha rahat ya,aynı öyle bişi.
Bunun dışında kalp kapağı değişiminde 2 tür kapak kullanılır;
1-Metal kapak ki;ömür boyu kan sulandırıcı kumadin türü ilaçlar kullanman gerekecek ve düzenli olarak kan testi gerekecek.
2-Biyonik kapak bu domuzlardan izole edilen doku ile elde ediliyor.Bu kapak narin bişi 10 yılda bir değiştirmen gerekebiliyor.
Benim kalp kapaklarını tutuan corda tendinea denilen kas lifi gibi yapılarda kopma vardı,kapak görevini yapamıyordu.Bir halkaya o lifler bağlanıp güçlendirildi.(bir ring ile yaşıyorum)
Hayati tehlike arzediyordu.İstanbul'da gitmediğim dr. kalmadı.Bana söyledikleri ameliyatın riskli bu riski alamayız ve bu halinden iyi olamazsın şeklindeydi.Siyami Ersek Hastanesi'nde ameliyat oldum.İlk romatizmal kaapak hastalığım başladığındada oraya gitmiştim.(sene 1990)
Şuan durumum iyi Allah'a şükür.Yürüyebiliyorum,nefes almakta eskisi gibi sıkıntı yaşamıyorum,yastıksız uyuyabiliyorum,geceleri uyuyabiliyorum,vücudumda fazla uyuşmalar yok.Ama merdiven çıktığımda yine tıkanıyorum,fazla yol yürüyünce çarğıntım oluyor,nefes darlığım oluyor,bunlarda olağan şeylermiş.
Kalp ameliyatı süreci:
Önce senin tetkiklerin,tahlillerin yapılır.Kan grubunu bilsen bile yinede yapılır.
Kan verecek kişilerin kan testleri yapılır.
Ameliyatın olacağı gece saat 12 den sora bişi yiyemezsin,damacanalarla su içersin.Sonra lağman için ilaç verilir,dezenfektan ile banyo yapılır,tırnak aralarına kadar her tarafını onunla dezenfekte edilir.Sabah ameliyat önlüğünü giyip sedye ile ameliyathaneye götürülür.(ben giderken ayıktım,oradaki bütün ameliyatları gördüm,etkileniyorsan dr.a söylersin iğne yapılır
)
Herşey hazırdır,önce ilk aşamada bayıltıcı bir ilaç verilir damar yolundan.Bu esnada sana sorular sorarlar ve yavaş yavaş herşey gözünün önünde bulanıklaşmaya başlar ve hiçbişi hatırlamazsın.Göğüsün tam ortadan muntazam olarak kesilir(benimkini asimetrik kesmişler,gördükçe deli oluyorum)Ameliyat esnasında kaburgalar iki taraflı yanlara doğru açılır.Kalp pompaya bağlanır.Kalp devredışı bırakılır.Sonra gerekli işlemler yapılıp,yavaş yavaşdikme biçme işleri başlar.Göğüs kafesini çelik iple dikerler.(benim metale allerjim olduğu için değiik bişi kullandılar,tabi estetikli oldu,yoksa kocaman farmuar oluyor
)Ameliyat süresi 8-10-12 saat gibi değişiklik gösterir.Yoğun bakımda misafir edilirsin bir süre.Drenlerin çıkarılır,herhangi komplikasyon olmazsa ,servise çıkarılırsın.(drenler çıkarılırken çok acıyacak sanmıştım,hiçbişi olmadı,sonrada o delikleri diktiler.3 adet dren deliği,çok direnmişler çok.
Yoğun bakımda gözlerimi açınca yeni doğmuş gibi hissettim kendimi.Bütün dr.lar tepeme dikilmişti,çok sevinmişlerdi.İnsan hayatının ne kadar önemli olduğunu o zaman bu dr.lar pekiştirmişlerdi.Çok duygulanmıştım.
Ameliyat sonrası bakım çok önemli her ameliyatta olduğu gibi.
Geçmiş olsun.
Yemek tarifi gibi yazmışım.
Salim korkulacak bişi yok.İStersen özelden benim ameliyatımı yapan dr.'un ismini yazarım.Kalp kapağı konusunda tanınmış ve başarılı biri.