[YENİ TÜRKÜLER SÖYLEMEK LAZIM
Ömürlerin yaprak gibi yerlere düştüğü, hayat takviminin sayfalarının teker teker koparıldığı, bazen gülüp bazen ağladığımız; sevinçlerle, üzüntülerle, mutluluklarla ve “ keşke “ lerle dolu bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz bu günlerde…
Bu yazıyı okuyan herkes kim bilir bir yıl öncesine dalıp gidecek, ne gibi hayallerle yeni bir yıla girdiğini, geleceğine yönelik ne tür hedeflerinin olduğunu düşünecek, “ Acaba neleri yaptım? “ ya da “ Neleri yapamadım, başaramadım? “ diye kendisini sorguya çekerek, düşünce okyanusunda boğulup gidecektir…
Belki geçen sene bu zamanlar aralarında bulunan dostlarını hatırlayacak, onlarla geçirdiği anılar aklına gelince hafif bir tebessümle eski günlerini yâd edecek, kalbine buruk bir duygu yüklenecek, gözler yaşaracak ve derin bir “ iç “ çekecektir.
“ Dört mevsimlik bir sene olsa ömür, 'keşke', onun güzüne denk gelir. “ diyor Can DÜNDAR bir yazısında ve kaçırılmış fırsatların, geçmişe yönelik pişmanlıkların insanlara bir fayda sağlamadığını “ Keşke'cilerin hayatının, kasvetli bir pişmanlıklar mezarlığı “ olduğunu vurguluyor.
Sürekli geçmişe bakıp dövünmek, hayıflanmak ve üzülmek yerine; biraz başımızı dik tutup ileriye doğru bakmalı; hayat evimizi inşa ederken, geçmişin tecrübelerinden yararlanarak yaptığımız hataları, yanlışları, “ iyi ki böyle yapmışım “ veya “ keşke bunu yapmasaydım“ ları “ ömür binamızın “ harcına koyarak üst katlara daha sağlam bir şekilde çıkmalıyız.
Her doğan güne yeni bir umutla sarılmalı, geleceğe daha güvenli ve kararlı bakmalıyız. Yeni yılda, başımıza gelecek olan “ yeni zorlukların, sıkıntıların “ bizi yıldırmasına izin vermemeli, “ demirin ateşte, insanın mihnette “ belli olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Ne güzel demiştir; gönüller fâtihi Mevlana, Mesnevi isimli şaheserinde:
“ Her gün bir yerden bir yere göçmek ne iyi, Her gün bir yere konmak ne güzel; Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş… Dünde beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait… Şimdi yeni şeyler söylemek lazım… “
Gelin bizlerde yeni yılda, yeni yaşımızda “ yeni türküler “ söyleyelim; aldığımız her nefesin, yaşadığımız her anın tadını çıkaralım… Küçük şeylerle mutlu olmanın yollarını arayalım. Hayatımızda sahip olduğumuz ama farkına varamadığımız pek çok şeyin değerini bilelim…
Yeni yılın hayatınıza güzellikler katması dileğiyle…
NOT ETTİKLERİM : “ Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse, Michelangelo`nun resim, Beethoveen`in beste yaptığı veya Shakespeare`in şiir yazdığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürün ki yerdeki ve gökteki herkes durup ` Burada işini çok iyi yapan büyük bir çöpçü yaşıyormuş `desin. “ Martin Luther King