Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İthal edilecek otomobilde donanım şart mı? Ülkeye girdikten sonra takılamaz mı?

seyithan

Üye
Konular
58
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, benim merak ve sormak istedigim bir soru var, bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

şimdi almanyadan arac getirecem aracın yurda tertibatın takılı olarak giriş yapması gerektigini soyluyorlar. bu konu hakkında bilginiz var mı

evet bunu bende duydum.araç Türkiye'ye tertibatlı olarak gelicek yani tertibat arabanın üzerinde takılı olacakmış...
büyük bir ihtimalle doğru olabilir.

Araçta özel donanım olması ve ruhsatta işli şekilde ülkeye sokulması şart:
NASIL BİR ARAÇ İTHAL EDİLEBİLİR?
Özel tertibatlı sakat araçlarında aşağıdaki şartlar aranır.
a- Binek otomobil ise; binek otonun münhasıran malül ve sakat tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunmalı ve silindir hacmi 1600 (dahil) cc’ ye kadar (arazi taşıtları hariç) olmalıdır.
b- Bizzat sakat ve malül kişi tarafından kullanılamayan araç ise; bu aracın el ve ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş sakat kişinin araca binip inmesiyle, taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunmalı ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılmalı ve aracın silindir hacmi 2500 (dahil) cc’ye kadar (arazi taşıtları ve binek otomobiller hariç) olmalıdır.
Gerçi bunun aksini söyleyen bir üyemiz vardı, ama dayanağı nedir bilmiyorum. Bizde teori ile pratik arasında öyle ters orantılı ilişki olabiliyor ki, yukarıdaki bilgi notuna rağmen Ankara Naklihane'de "ithal edilirken değil, bizdeki komisyona çıkarken üzerinde donanım olsa yeter" deniliyorsa şaşırmam.

malesef tertibatı olmadan yurda girişi olmuyo dostum ben aldım birde tertibata fatura kesilecek.türkiyede 130 150tl. arası olan tertibatta yurtdışında 500 600 euro diyolar.

Tertibat olmadığı zaman gümrükten geçmiyor.Gümrük vergisinin ödenmemesi üzerindeki tertibattan dolayıdır.

peki bu hibe nasıl oluyo

Bülent bey
misal adam geldi buraya, ailesini ziyarete gidince özürlü bir tanıdığına aracını hibe edip bırakıp gidecek bunun için donanımlımı giriş yapacak yoksa bu anlattıklarınız sadece satın alınacak otolar için mi geçerli benimkisi biraz düz mantık oldu ama :D

Arkadaşım yurt dışından fatura alıp burada taktırabilirsiniz (1999 yılında aracı turkiyeden aldım yaptırdım o işlemleri 2004 tede sattım) sonuçta bu araba turistik gezi amaçla girebilir turkiyeye ve satışı yani hibesi turkiye noterinde yapılabilir yanlız gümrüğe aracı teslim ederken fatura şart ayrıntılı bilgi için msn den yazabilirsiniz.

tertibat

ilk önce kesinlikle tertibat faturası lması lazım yurt dısına aıt.daha sonra lması gereken tertıbat arabada illa takılı lması lazım değil ama arabada bulunması lazım.şöyle düşünelim aracı hibe edecek kişi teknik olarak tertıbatı ustundeyken kullanamaya bilir .en azından benım aracım gelirken tertıbat yankoltukta gümrükte görülecek yerde idi.birde türkiyeye giriş yapılırken engelli aracı oldugunu kesınlıkle ılk giriş gumrugune bıldırılmesı ve 3 gun ıcınde ankara nakılhane ye çekilmesı lazım

----------

arkadaşlar birde tertıbatı türkiyeden alın gonderin boyle maliyetı daha dusuk olur.ben böyle yaptım bana 100 avroya maloldu.

edipbalkan;

tertibatın ne oldugu aldığımız rapordamı yazacak sadece otomotik vites olması bir donanım sayılırmı rapora ne yazdırmamız gerekir...ve buna ekstra örneğin tüp taktıracaz malum almanyada çok pahalı ya mal oluyormuş aldıktan sonra burda taktırabilirmiyiz msn kosmak_hayata@hotmail.com sizin msn nedir

Üst Alt