Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İsteğe bağlı sigorta primi yatırırsam evde bakım maaşım kesilir mi?

nacar

Aktif Üye
Konular
129
Reaksiyonlar
0
ben evde bakım aylıgı bir de babamın aylıgını alıyorum. istege baglı skk veya bagkur ödeyebili miyim? istege baglı skk veya bagkur ödersem aylıklar kesilir mi

İsteğe bağlı sigortalı olunduğunda (yani Bağkurlu) evde bakım aylığı kesilmez.
2022 maaşı alsaydın, o kesilirdi.

bülent abi babamdan skk emekli aylıgı alıyorum bu kesilir mi

Görmedim o babadan kalan yetim aylığını, pardon. Bildiğim kadarıyla yetim maaşı da kesilmez.
Sadece, isteğe bağlı prim yatırmak demek kendi sağlık güvencenin olması demek. Bu da yetim maaşından dolayı aldığın sağlık güvencenin iptal edilip kendi sigortalılığınla sağlık güvencesi alacağın anlamına geliyor. Ben böyle biliyorum.

abi babam vefat edince baglandı o aylık yetim aylıgı ne oluyor

şimdi ben skk mı veya bagkura mı baglansam iyi olur aylık ne kadar ödeniyor

ssk'Lı olarak çalışır görünürsen en az asgari ücretle çalışıyor anlamı çıkar. O zaman yetim maaşın kesinlikle kesilir. Evde bakım maaşı için de yeniden gelir değerlendirmesi yapılır... Yani 4b statüsünde bağkurdan isteğe bağlı olacaksın.

çalışmıyacagım sadece istege baglı skk yada bagkur ödemek istiyorum

Artık isteğe bağlı prim sadece bağkur statüsünde oluyor.

abi son bi sorum olacak 4b statüsünde bağkurdan isteğe bağlı nasıl oluyor

Yukarıda yazdım: Artık isteğe bağlı prim sadece bağkur statüsünde oluyor
Yani artık ssk'lı olarak isteğe bağlı prim yatırmak diye bir şey yok...

bu konu çok fazla mağduriyet yaratmaktadır

isteğe bağlı adı üzerinde istek talebi üzerine sigortalı olmak anlamındadır.
yani kişi bi fiil çalışmasa bile sigortalı statüsünde ekonomik getirisi olan biri örneğin kira geliri olan biri isteğe bağlı yaptırabiliyor.
bu açıdan sorun yok ama ; isteğe bağlı sigorta sisteminde devletin kafası sen gelir elde ediyorsun düşüncesiyle hareket etmesi yanlıştır

örneğin 2022 alan birine ne kadar fitre zekat alıyorsun denilemez dahası isteğe bağlı ödemek isteyene kendi ailesi sigorta primi ödeme açısından
destek verse bu kişinin eline bir para geçiyor anlamına gelemeyecektir.

özetle ortada şekil itibariyle mağduriyetin giderilmesine odaklı bir çözüm üretilememektedir.

bu konudaki şikayetlerinizi ; kamu denetçiliği kurumu https://www.ombudsman.gov.tr/ adresinden şikayet bildirimi yapabilirsiniz

bu kurumun vereceği kararlar idare mahkemesi kararı niteliğinde ilgili kurumların resmi düzeltme ve düzenleme yapabilmesini sağlar.

başkalarının sizin mağduriyetinizi çözmesini istiyorsanız kendi adınıza şikayet dilekçesi oluşturun !

Üst Alt