Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engelliyim. H ehliyeti ile normal plaka aracı kullanamaz mıyım?

Phibes

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İşitme engelli olarak H sınıfı ehliyete sahibim. Ehliyeti 2003 senesinde aldım ve o zamanlar bu konular hakkında bana tam olarak bilgi verilmediği için H ehliyet almak zorunda kaldım.
Geçen hafta rutin polis kontrolü sırasında ehliyet ile ilgili bir sıkıntı yaşadım. Kullandığım araç normal plaka ve şirket adına kayıtlı bir araç. Polis memuru kullandığım araçtan dolayı bana ceza yazılacağını, aracımın çekileceğini ve mahkemeye sevk edileceğimi söyledi. Daha önceleri şehirler arası yollarda hız cezam olmuştu ama bu şekilde bana kimse bir şey söylememişti.

Şimdi H ehliyeti ile ben normal plaka aracı kullanamaz mıyım?
Araç şirket adına kayıtlı olduğu için benden başka kullananlar da var. Engelli plaka olması sadece indirim hakkı için mi var yoksa normal plaka alır gibi mi alabiliyor muyuz?

Forumda okuduğum kadarıyla işitme engelli olan ve B sınıfı ehliyet üzerinde cihaz yazısı ile kullanan arkadaşlar olduğunu gördüm. Ehliyetimi B sınıfına çevirmem mümkün müdür? Bunun için ne yapmam gerekiyor?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim...

Trafik görevlisi külliyen hatalı bir uygulama yapmış. Eğer ceza kesmişse, valiliğe gidip o cezaya itiraz edin ve iptalini sağlayın.

Ticari olmamak koluşuyla dilediğiniz tüm araçları kullanabilirsiniz. Araçta sakat plakası bulunması gibi bir durum asla söz konusu değil. Aksine, sakat plakası olması imkansız zaten... İşitme engelliler için tek şart, kullandığınız aracın arka camında işitme engelli olduğunuzu gösteren bir tabela yerleştirmektir...

Ehliyetinizi B'ye çevirmenize gerek yok. H sınıfı sürücü belgesi işinizi zaten görür...

benimde h sınıfı ehliyetim vardı..teşekkürler bülent bey yorumlarınız için..

Bakınız konu ile ilgili bilgi edinmeden tarafıma gelen yazı.....

Sayın İlker
19.07.2010 tarihli dilekçeniz incelenmiştir.
"H" sınıfı sürücü belgesine sahip işitme engellilerin dilekçenizde de belirttiğiniz gibi yeteri kadar dikiz aynası ve arka camında işitme engelli olunduğunda dair işaret bulunan araçları kullanmasında sakınca bulunmamaktadır. İyi günler dileriz.

peki cam arkası işitme engelli olduğuma dair işaret olmassa :confused: kullanmak istemedim diyelim..

bende ortapedik özürlüyüm ve bende öle bi kaza yaptım ehliyetim h sınıfıydı ve normal plaka araç kullanıodum benim kullandıgım aracı çektiler bana ceza yazdılar ve mahkemeye çıktım. madem öle bişey var ben bunun peşine düşebilirmiyim arkadaşlar..

B sınıfına çevirmekteki amacım sadece engelli plakası olmaması içindi. Onun dışında zaten H sınıfından yararlanıp indirimli araç almayı düşünmüyorum, zaten işitme engelliler alamıyor sanırım. Peki işitme engelli işaretlerini sadece arka tarafa yerleştirmem yeterli midir? Dikiz aynası şeklinde belirten de var, gerekli midir? Bir de bununla ilgili resmi yazıyı nereden bulabilirim? Yazıyı çıktı şeklinde alıp aracımda saklamak istiyorum. Her seferinde keyfi uygulamalarına maruz kaldığımız için en azından bir yazı ile belki ikna edebilirim.

Afyon ili Şuhut İlçe Emniyet Amirliği'nin resmi web sitesinde çok güzel bir doküman hazırlanmış. Orada da çok net iafade ediliyor:
13.) İşitme ve konuşma engellilerin araçlarına üzerinde özürlülere mahsus işaret bulunan plakalardan verilmeyecektir. Bu kişilerin kullanacakları araçların arka camının sol ve sağ üst köşelerinde işitme ve konuşma engelli işareti bulunması ve en az içte bir, dışta sağda ve solda iki geriyi görme aynası bulunması gerekmektedir.
Engellilere Ait Araçlar,Şuhut İlçe Emniyet Amirliği Resmi Web Sitesi
Ayrıca Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin plakaya dair ilgili maddesinde görüleceği üzere damgalı plaka verilecek durumlar arasında işitme engellilere dair hiç bir ibare yok:
Madde 53: [...]
4) İthaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, örneği EK:12/Z’de gösterilen, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir.

yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

Üst Alt