Hg mecit kardeşim.
Bende işitme engelliyim. Daha önceden İşitme eng. fed. da genel sekreterlik yaptım. Senin sorunun maalesef tüm işitme engellilerde var (okuma yazma, cümle kurma zorluğu). Senin gibi üniversite mezunu arkadaşlarımızın dahi hemen hepsi yani Türkiyede ki doğuştan işitme engelli olanların %99.9 a yakını Cümle kurma zorluğu yaşıyorlar, sen bile yazarken çok zorlanmışsın belli oluyor. Okuma yazma zorluğu mevcut oluncada size verilen kitapları tam anlayarak okuyamıyorsunuz, öğretmeninizin anlattıklarını dudaktan okuma yöntemi ile anlamaya çalışıyorsunuz fakat bazı yerlerde yanlış anlıyor veya hiç anlayamıyorsunuz
Bu maalesefki sadece Türkiyeye özgü değil Tüm dünyada bu böle, çünkü tüm doğuştan işitme engelli kardeşlerimiz küçüklükten itibaren herşeyi işaret dili ile öğrenmeye alışıyorlar, mesela ekmek isteyince işaretle sadece "ekmek" diyorlar, ama "ekmeğim" "ekmek verirmisin" "ekmeğimiz" "ekmekler" şeklinde cümle kuramıyorlar
Amerikada yapılan bir araştırmaya göre bu tüm işitme engelil gruplarında aynı, fakat çok gelişmiş diğer ülkelerde (özellikle Almanya, Hollanda, Fransa ve Amerika da) işitme eng. eğitimine çok büyük önem veriliyor, bizde ise daha çok yeni, geçtiğimiz yıllarda bazı üniversitelerde İşitme Engelliler Öğretmenliği bölümleri açıldı, ve işaret dili bilen öğretmen kardeşlerimiz yetişiyor, ama maalesefki onlarında bir işitme eng. ile tam anlamıyla iletişim kurabilmek için, tüm terimlerin işaret dilini öğrenebilmeleri için aradan uzun bir zaman geçmesi gerekiyor, öle ben sen anne baba kardeş ev okul öğrenci gibi birkaç cümlenin işaret anlamını öğrenip mezun olmakla bitmiyor
( Buradaki arkadaşların senin durumunu öğrenmeleri için bunları yazma gereğini duydum belki dikkati çeker diye. Şu anda işitme engelliler için türkiyede sadece Eskişehir de bir üniversite içinde bölüm bulunmakta ve işitme eng. grafik bilgisayar opr. gibi birkaç bölümde 2 ila 4 yıllık eğitimler alarak mezun olmaktadırlar, fakat buradada üniv. nin türkiye çapında tek olmasından dolayı işitme eng. kolaylıklar sağlanmakta ve kolayca bitirebilmektedirler.
Senin durumuna gelince iş ve işçi bulma kurumunun sitelerinden veya
www.memurlar.com diye bir site olduğunu hatırlıyorum galiba oradan memur alımlarını takip edersen, açılan taleplere başvuru yaparsan iyi bir iş bulacağına inanıyorum.
Benim durumuma gelince
ben sonradan (11 yaşında menenjit sonucu ağır derecede işitme kaybı) işitme engelli olduğum için normal konuşabiliyorum, ve işitme engelliler gibi cümle kurma sorunlarım yok, ama inanki bunu işitme engelli kardeşlerimin yararına kullanıyorum, şu anda ist.anadolu yakasında yaşayan işitme engelli kardeşlerimizin hemen hepsi beni tanır, işitme eng. tercümanlarının yetersiz kaldığı durumlarda (ki onların da birçoğunun durumu vahim, tam işaret diline hakim olmadan tercümanlık belgesi alarak göreve başlıyorlar, sadece anne babası yada kardeşleri işitme eng. olan tercüman bireyleri bu görevde başarılı olabiliyor) işitme eng. kardeşlerimize dilekçe yazımı, işlerindeki problemlerde çalıştıkları yerlere giderek birebir olarak şefleri müdürleri ile konuşarak sorunlarını çözmeye çalışıyorum.
En derin sevgi ve saygılarımla.