M4/T4 değerlerine sahip telefonlardan bazılarının yer aldığı bir listeyi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Bu telefonlardan kimileri Türkiye'de de mevcut. Bazen de aynı telefon olmasına rağmen model no'su ABD'de ayrı Türkiye'de ayrı olabiliyor, bunu da gözardı etmemek lazım.
Hearing Aid Compatible Products
Bendeki Samsung S3600'ün (ki yurtdışında satılan bir model değil) M/T değerlerini ne yazık ki hiçbir yerde bulamadım, ama kanaatimce büyük olasılıkla M4/T4 değerlerine sahiptir. İşitme cihazım ister mikrofon (M) modunda isterse telecoil (T) modunda olsun, her iki durumda da ses seviyesi ve berraklığı mükemmel. Telefon almak isteyen işitme kayıplı arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim, asla pişman olmazlar.
Neckloop tarzı kulaklıklarda ses yüksekliği içindeki tellerin döngü sayısıyla ilişkilidir, ne kadar çok tel (multi-turn) varsa ses o kadar güçlü gelir. Bu bağlamda, Nokia'nın LPS-3 modeli neckloop tarzı telefon kulaklığı 30 kez kablo döndüğü için, son derece güçlü ve berrak ses veriyor. Bunu ben geçmişte kullandım ve çok memnun kaldım. Zayıf noktası, sadece Nokia markalı 2.5 mm girişi olan telefonlarda kullanılabilmesi. Başka marka ve modellerde kullanılamıyor. LPS-6 ise bluetooth üzerinden çalışan bir neckloop olduğu için bluetooth özelliğine sahip tüm telefonlarla kullanılabilir. Ses kalitesi yine çok iyidir (denemedim ama kullananların yorumları hep olumlu).
Şu anda ise, müzik dinleme amacıyla üretilmiş ve dolayısıyla mikrofonu bulunmayan markasız bir neckloop'u Samsung'un 3.5 mm jack'a sahip normal kulaklıklarla da kullanılabilen telefon kulaklığıyla birleştirerek zaman zaman telefon konuşmalarımda kullanıyorum. Ses kalitesi ve yüksekliği Nokia'dan farksız. Demek ki bu tarz aksesuarlarda marka çok da önemli değil.
Gelelim son sorunuza... Önceki mesajımda da belirttiğim gibi, işitme cihazı kullanan birisi (isterse çok ileri derecede işitme kaybı olsun-ki ben de böyleyim!) sözkonusu telefon ve aksesuarlarla kesinlikle karşı tarafın konuşmalarını kesinlikle duyar, AMA konuşmaları anlayabileceğinin garantisi YOKTUR. Anlama olayı, beynin sesleri anlamlı mesajlara dönüştürebilme yetisiyle ilgili bir süreç, daha önceden sesleri tanıyıp tanımama, dile hakimiyet vb. faktörler de belirleyici olmakta.
Son olarak, gerek cep telefonu ve aksesuarı ve gerekse işitme kaybı olanların ihtiyaç duyacağı diğer aksesuar ve araç gereçlerin satışının yapıldığı, kar amacı gütmeyen bir kamu derneği olan İngiltere'deki Action on Hearing Loss'un online satış mağazasının adresini de aşağıda veriyorum. Burada ürünleri inceleyip sipariş verebilirsiniz. Yaklaşık 20-30 euro kargo ücreti ekleyip 1 hafta içinde gönderiyorlar.
Amplified mobile phones - Action On Hearing Loss: RNID