Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme cihazı kullanan kişi dudak okumayı da öğrenmeli midir?

Pırıl

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Bir tartışma mıdır işitme kayıplının anlaşılamaması mıdır dudak okuma olmalı-olmamalı savları ortalıkta ikilem yaratıyor. Bir başlığa mesaj atan Ağlayan Karanfil rumuzlu arkadaşın yazdıkları ("dudak okumak kulağı tembelleştirir") ile aklıma geldi bu konu. İşitme kayıplı kişi, işitme cihazı ya da implant kullanıyorsa dudak okumalı mıdır okumamalı mıdır? Görüşlerinizi merakla bekliyorum. Şimdiden teşekkürler...

soykankaan'a katılıyorum kulak tembel olduğu için dudak okuma gereği hissederiz aslında insanın gözüne bakarken bile bir taraftan dudağı takip ederiz

dudak ile kulağa gelen ses birleşince daha iyi anlama olasılığı olacağını düşünüyorum

dudak okuma iletişim için önemli ama benim öyle bir becerim.Kendi kendime de bu konuda gelişme olmuyor.Sanırım buda bi kabiliyet.bende çok isterim dudak okumayı.

dudak okumak kendiliğinden gelişir...
öğrenilmez... ama dudak okuma kurslarında verilen dersler, dudak okuma konusunda uzman olmak amacıyladır... madem telekulak olamıyoruz, bari bu konuda uzmanlaşalım amaçlıdır... :D

dolayısı ile biz işitme engelliler zaten dudak okumayı doğal olarak geliştirdiğimizden, açılan kurslarda olağanüstü sonuçlara ulaşmamız mümkündür.. zaten emekli olduktan sonra, ya da memura ikinci bir iş yasallaştıktan sonra uzaktan dudak okuma konusunda uzmanlaşıp paraya para dememek istiyorum.. :D:D

hay cok yasiyasin antioksidan oyle bir okul acarsan benimde haberim olsun hoca olamasamda yardimci olursam cok mutluluk duyarim
aglayan karanfil bana eski odyometristimi hatirlatti;odyo olcumune gittigim zaman elime verilen aparata bas der olcumu problemsiz atlatirdikta konusmayi ayirdetme seviyesine gelince agzini eliyle kapatir konustuklarimi tekrar et derdi
ben haliyle dudak okuudugumdan hep yanlis cevaplar vererdim
kadin ter tet tepinirdi niye duymuyorsun diye cok kizardi bana ben haliyle psikolojik olarak yikilir duyuyorsam burda isim ne diye aglardim
odyometristlerin odyo olcumu dersleriyle beraber psikoloji bilimini iyi hatmeleri taraftariyim
artik o gnler geride kaldi o konuda cok rahatim
dudak okumak isaret dilinden daha iyi birseydir bence hic ses duymadigim halde isitme cihazimi takmadigimda ii sayilan bir sekilde iletisim kurabiliyorum ama coook geriletek deyim yerindeyse alesta her tarafim konusulani anlamak icin gerilmis sekilde
ama isitme cihazini taktigim zaman ses gelince hemen odaklanir biri bisi dedimi kacirmayayim diye gerilmem yasasin isitme cihazi
dudak okumayi oteleyerek sagirlarin hayatini zorlastiracak gerilimi had duzeye cikaracak anlayisa karsiyim

Arkadaşlar ben işitme cihazı uzmanıyım aldığım eğitimler doğrltusunda size yardımcı olmak için yazdım ama dudak okuma olayı kişinin işitme kaybına göre ve yaşa bağlı olarak değişir kemik ölçümü ve saf ses odyosu düşük olan (50-60 desiber) olan birkişi asla dudak okumaya yönelmemeli siz dudak okurken kulağa gelen sesi ikinci plana atıyorsunuz buda kulaktan beyne giden sinirlerin titreşimini engeller dudak okumak size rahatlık olarak gelsede bu size dezavantaj olarak geri döner siz bunu farkedemeyebilirsiniz yani burdan kimsenin işitme kaybını , yaşını ve kullanılan cihazın manuel mi dijitalmi olduğunu bilmeden herkese dudak okumayı tavsiye edemeyiz Ayrıca dudak okumayı engellemek işitme enegellinin hayatını zorlaştırmak değil ilerki yaşlar için onun avantajını sağlamaktır. bu bir anlayış değil kullanım şeklidir. Kimse sizlere zorluk olsun diye dudak okumayın demez.Tabiki dudak okuyacaksınız cihaz size konuşulanları anlatmaz cihaz sadece duyurur sizin yapacagınız küçük alıştırmalarla sinir titreşimini sağlarsanız sonrası çok kolay olur .Sadece dudak okumayı alışkanlık yapılmaması lazım ama tekra söyliyim bu her cihaz kullanan için böyle değilir. cihaz test değerlendirilerek bunun kararı verilir.

shukufe, soykankaan 3 kişi olduk...
3 kişi ile ancak ltd kurarız... 2 kişi daha bulalım a.ş. olsun.. :)

tesekkur ederim antoksidan o da olur insallah

agliyan karanfil 50 60 ds isiten biri sagirligi kendine kondurmazkiii olsa olsa birazcik agir isitiyorum der
siz isitme ciazi saticilari ve veya odyometristler sagirlik psikolojisini iyi bilseniz iyi olur insanlarin geneli demiyorum bizleri anlamiyorlar biz sadece duymuyoruz yoksa kendini normal sanan isitenlerden daha akilli olanlarimiz coktur dusunseninize bu kadar duymadan siz normal isitenlerle hayat ve yasam yarisindayiz
normal duyan biri neden ddak okmaya kalksinki
duymadigi icin purdikkat konsulani anliyor sagirlar valla biz isitme engellilerin bu cozumune sapka cikaririm

Öncelikle yanıt yazan tüm arkadaşlara teşekkürler... Ben de sensorinöral işitme kayıplıların dudak okuması taraftarıyım.Sensorinöral kayıpta iç kulak ve işitsel yollar hasarlı demektir. Bu hasarı cihaz onaramazken biz dudak okumayalım da ne yapalım !

İkincisi dudak okumanın kulağı tembelleştirmesi söz konusu olamaz. Tam aksine işitme cihazı ile birlikte görsel entegrasyon ideal olandır. Bu sayede işitme kayıplı kişi konuşmacı ile yüz yüze olur ve konuşulanları anlamanın doruğunda kendine daha fazla güven duyar. İşitme kayıplı kişinin kendine olan güveninin sağlam olmasını istemek de alandaki uzmanların işlerinden aldıkları hazzı artırır. Sevgili Shukufe psikolojiye hakim olmalılar diyerek çok doğru bir söz söylemiş.

Alanda uzman olan arkadaşımız Ağlayan Karanfil elbetteki değerli deneyim ve bilgilerine dayanarak bizlere yardımcı olmak istemiştir; ama atladığınız bir şey var. O da başta dediğim gibi sensorinöral işitme kaybı ! 50-60 dB iletim tipiyse dediklerinize katılırım. İşitme cihazından maksimum düzeyde yararlanır; ancak ya sensorinöral ise? Ya tiz seslere doğru artan bir işitme kaybı varsa ve 3000 ve 4000 Hz'de 70 dB'lere varıyorsa işitme kaybı? Konuşma seslerinin bir kısmını anlaması haliyle zor olacak ve dudaklara ihtiyaç duyacaktır.

Bende işitme engelli bireyim. Dudak okuma hiçbir zaman tembelleştirmez aksine iletişimi geliştirir. Ağızdan gelen sesini dikkatlice dinleyerek dudak okuyorum, benim için iletişimin en güzel parçasıdır. Tembelleştirme konusunda birçok nedenler var duymada dikkat çekmeme, işitme cihazın ses ayarını minimuma indirmeme, işitme engelliler arasında sessizce konuşma (işaret diliyle), işitme cihazını kısa süreliğine takması yada kullanmaması, işitme cihazlarının desibele göre uygun olmaması gibi sorunlar başta yer alıyor. Tembelleştirmeyi ortadan kaldırabilmesi için işitme engellileri sürekli bilgilendirmemiz gerekiyor, özellikle işitme cihazları yetkilisine veya kbb'ye sürekli kontrole gitmesi gerekiyor. Öyle değil mi arkadaşlar....

buyucu, ilker, shukufe, soykankaan ve ben 5 olduk...
a.ş. tamamdır... holding için sayıyı artırsak mı? :D

Arkadaşlar haklısınız ben size dudak okumayın demiyorum Ben burda size cihaz satıcısı olarak yazmıyorum bunları bende özürlüyüm kendi özürümdeki insanlardan çok işitmesi kısıtlı olan kişilerle daha sık görüştüğüm için ben bu sayfaya yorum yaptım kimseye şunu yapın bunu yapın diyemem burdan ben sadece bilgimi aktarmak istedim ama siz yardım kabul etmiyormusunuz her söylediğime farklı bir tepkiyle cevap veriyorsunuz net bir cevap için kayıpın ne tür olunması bilinmesi lazım 2000de 4000de 70e çıkıyorsa mesela bu ince seslerde problem var demek bu aşamada bazı bayanların bazı çoçukların dudağını oku ama hepsini değil bir erkeksesi yada kalın bir sesi dudakla okuma ki titreşim devam etsin bir süre bunu yapsan senini için faydasını görürsün bir işitme cihazı ilk kullanılmaya başlandığında 24 saat takılmaz saat saat takarsın ilk 5 6 gün evde kullanırsın televizyon karşısında ailenle sohbet enasında sonra yavaş yavaş dışarda kullanırsınki adapte olunsun ama asla yatarken takmassın yoksa sinirleri zedeler .... Ben burda size işitme cihazı satıcısı olarak bunları yazmadım yanlış anlaşılmakta istemem

arkadaşım siz satıcısınız... biz hastayız.. yani sizden daha bilgiliyiz... bu söyledikleriniz yardım değil, havanda su dövmek..
bilmediğiniz bir şey varsa sorun yardım edelim.....

Arkadaşım bende özürlüyüm merak etme ve nişanlımda duyma özürlü hatta onun işitme cihazla bile duyma şansı yok ben yazmakla hata yapmışım ama sizin kadar tepkili cevap veremem HEPİNİZ ÖZÜR DİLERİM dün üye oldum bugün böyle bir tepki şaşıyorum size bir daha hiç bir forma yorum yapmam çok kırıcısınız

sayın ağlayan karanfil,
bu forumda yazı yazmadan önce lütfen yazılanları okuyun...
ne demek "siz yardım kabul etmiyor musunuz"...
buradaki hiç kimse cahil cühela değil...
herkes hastalığı ve ne yapması gerektiği konusunda uzman...
dün üye olmuşsunuz ama asıl kırıcı sizsiniz...
üyelerime karşı kimseye yukardan bakma hakkı veremem, kırıcı olduysam da özür dilerim...

agliyan karanfil oyunbozanlik yok sizi seviyoruz sende isitme engelli hemde sagir nisanlin olunca bize eniste oluyorsun
bizim anlatmamiz sanki size kirici gibi gelmis olmasin
siz de demissiniz 50 60 ds isitme kaybi dudak okumasin diye inan kimse guzel uzel elinde isini yaparken dudak okumaya kalkmaz eger anliyorsa
bu dudak okuma isitmekte coook zorlaninca mecburen olan iyikide olan bisi hadi kusmece yok enistecigim bilgilerini bizlerden esirgeme

avni abi bu holdinngg işine aydınla bizi de ekleseenee ondaki ticari zeka kimsede yokk:))tuttum ben bu işi

o da tutarsa paraya para demeyizz:)ortaklarr kuvvetli maşallah

Herkese Merhabalar,

Oncelikle sunu belirtmek isterim ki ben bir 3 yasinda isitme engelli bir cocugun (sol 60 / sag 70) babasiyim.
Ne kayipliyim ne de cihaz uzmaniyim. 8 yildir yurtdisinda yasiyorum ve bizim ufaklik'da yurtdisinda dunyaya geldi ve orada gerekli terapi ve yardimlari aldik.

Simdi tartistiginiz konu aslinda egitimde daha hangisinin iyi olduguna karar verilememis olan bir konu. Biz en bastan beri Aglayan Karanfil'in bahsettigi method olan "Audiotory Verbal" diye hitap edilen dudak okumadan duymaya yonelik egitim le ufakligi egittik. Su andan dudak okumasi minimum seviyede - belirtmek isterim ki her insan kayipli kayipsiz - dudak okur; az yada cok. Konusmasi'da normal duyan cocuklar ile ayni seviyede. Biz bu teknikten cok memnun kaldik ve bu sayede bizim ufakliga bir sey soylediginiz zaman sizin dudaklariniza bile bakmadan denileni tam olarak anliyor.

Dedigim gibi bu methodu secmemizde sebep Terapistimizin tavsiyesi idi, oda Aglayan Karanfil ile ayni seyleri soylemisti....

bence okumalı çünkü kelimeleri anlama bozuklugu sorunları olanalar var cihazın destak vermediği noktada dudak okumada faydalı bence

Arkadaşlar,;öncelikle şunu belirteyim.bir kere bizim ülkemizde doğru düzgün dr. yok.bilim adamı yok uzman yok.varsada çok kısıtlı sayıda.bir kere işitme engelli sınıfını ayırmamız gerek.hiç duymayanlar ve az duyanlar(ağır,orta ve haif şiddetli olanlar)bizim durumumuz az duyanlar .bizim ihtiyaçlar eğer çocuk yaşta ise işitme engelliler desteğiyle uzman öğretmenler eğitimiyle işitme cihazıyla hasta donatılmalı,dudak okuma ve psikolojik dersle bütünleşmeli.diyelim ki yetişkinler hiç okul desteği almadı.sadece işitme cihazıyla kendi duygu ve hisleriyle dikatiyle dudak okumayı ordan burdan kısmı olarak geliştirdi.yada hiç farkında olamdan dikatsiz bir şekilde sadece işitme cihazına mahkum kalarak kaderine boyun eğdi.şimdi lütfen burda forumda gevezelik yaparak boş şeyler yazmayın.yazanları kınıyorum.burası paylaşım yeri bilenler bildiklerini bilmeyenler biliyormuş gibi davranarak kirlilik yaratmıyalım.herkes kendi durumunu irdeleyerek ne kadar katkıda bulunabilirim demeli.benim şahsi düşüncem işitme cihazı kullanıyorum dudak okuyorum.ama eğitim alarak daha da güçlü olmayı isterdim.kendi eksiklerimi biliyorum.ama bunu anlayacak eğitimci yok.prof.sadece hiç duymayan işitme engelliler üzerine proje hazırlıyorlar.az duyanlar için hiç birinde bir çalışma yapanıda duymadım görmedim.geçenlerde istanbul daki fuarda bunu tartışmıştım ama prof.kafası basmıyor o tek pencereden bakıyor.bende kısa kestim.şunu bilmenizi isterim tek gözü olanlar kör olarak tabir edilmiyorlar.az duyanlar işitme engelli sınıfında gözükmüyor.bir kere uzmanların bunları ayrı değerlendirmeleri gerek.hiç duymayanlar ve tek gözü olanlara karşı kesinlikle düşman değilim.yanlış anlaşılma olmasın.onlarla ilgili çalışmaları destekliyorum ama dediğim gibi aynı sınıfta değiliz.bizim durumumuz dışarda kalıyoruz.sahipsiz kalıyoruz.

arkadaşlar dudak okuma eğitimi konusunda sıkıntıları olanlar için internette gezinirken böyle bir şey buldum.bu bir eğitim cd si evde kendiniz eğitim alabliyorusnuz.vereceğim iki adresle iritibat kurabilirisniz.lütfen işitme engelli olupta dudak okuma konusunda eksiklik hisesedenler baksın.ben şahsen irtibat kurmayı düşünüyorum.
BAK-GÖR-DUY Dudak Okuma Eğitim Setleri
9 MAYIS 2012 DUDAK OKUMA EĞİTİMİ | KONUŞMA ENGELLİLER FEDERASYONU seminer verilmiş bilgi olsun diye..)

http://www.konef.org.tr/wp-content/uploads/2012/02/14.png

ahmet konrod hoca iyi para kazanmistir bundan:eek: bekara kari bosamak kolay dercesine:eek: kendi sagir olmadan iyi para kirmis.
aslinda dudak okuma goz okuma:eek: gozler yalan soylemez der duyanlar. bunu en cok biz dudak okuyarak duayanlar bilir. helede kucuklugunden beri dudak okuyanlar.
eger cevremde isaret diliyle konusan olaydi. bu dudak okumayi bende bilemezdim.

İnşallah kazanmıştır...
Ayrıca, Ahmet Hoca'nın da işitme kaybı vardır.

aaa cok sasirdim simdi. ahmet hocanin kulaginda isitme cihazi gormedim. cokta guzel konusup duymustu benim soylediklerimi. ama insallah cok para kazanmistir. birde dudak okumayi bilimsel olarak kabul eden odyolog ahmet beye cok tesekkur ederim. hicbirsey olmasada dudak okumayi kamuoyuna kabul ettirdigi icin.

Dudak okuma kursu açıyoruz dediler.Geldim:eek:

Ben de esimle isitme cihazi secimine beraber gitmistim. Esim kendine gore agzini kapatarak test yapmaya calisti. Cihazci yapmayin sadece iskence yapiyorsunuz diye mudehale etmisti :)

evet, kamuyoyu demesemde en azindan odyometristler kabul edebildi cok sukur dudak okumayi.
hatta bi tanesi isi tam yapacam diye sankim hecelre gibi yavas, agir konusuyo:eek: bu kadar hecelemek kendisine baski yapmaya gerek yokki, insanin sabri tukeniyo:eek: ama olsun en azindan iyiniyetle yapmaya calisiyo yardimin.
bu dudak okuyana anlatmak icin ozel caba gerektirmiyor, normal konusan daha guzel anlasiliyor, yalniz hizli konusulmamali. birde daha cok dudak okumasi yapanlara yani anlama zorlugu yasiyanlara. bespese uzun cumleler degilde daha kisa cumleler kurmak daha anlasilir oluyor.:eek:

Üst Alt