Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İnsanların Ne Kadar Fakir Olabildiklerini Gördün mü?

celal1973

Yeni Üye
Konular
462
Reaksiyonlar
0
11[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial]İnsanların Ne Kadar Fakir Olabildiklerini Gördün mü? [/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Bu yazıda hayat hikayemi anlattığım yeni çıkacak kitabımdanalıntılar yapmak istiyorum. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Öncelikle Ereğli’de başladığım ilkokul yıllarımdan bir tavsiyemolacak. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Sonra Ankara’ya neden taşındık, kolej okurken hala utanarakhatırladığım ve yazıyı okuyanların aynı hataya düşmemeleri için yaşadığımduyguyu anlattım. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]MİNİK TAVSİYE[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]İlkokulüçüncü sınıf dahil, Konya Ereğli’de Sümer İlkokulunda okudum. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]İlkokulsıralarında yaşadığım bir anektodu bir yazıda şöyle anlatmıştım: [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BİR MİNİK TAVSİYE: [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]İlkokula giden çocuklarınızı markete götürün. Aldıklarınızı kasayagötürmeden ne ödeyeceğinizi o hesaplasın. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Babacığım, sanırım 1981’de veli toplantısında ilkokul öğretmenimdenbir tavsiye almış. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Yıllarca bakkala hep beni gönderdiler. Gidip gelirken süreklikafamdan hesap yapardım. Çünkü annem gelince paranın tek tek hesabını sorardı: [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]“3 ekmek şu tutar, yarım kilo peynir şu tutar, şu kadar artacak,gibi ... ” [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]ANKARA’YA NEDEN TAŞINDIK[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]1982yılında babamın işi dolayısıyla Ankara Etimesgut’a taşındık. Aslında babacığımAnkara’da çalışıyor, orada işçi misafirhanesinde kalıyordu. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Çünkübabannem bizi göndermemişti. Onbeş yaşında ölen Celal amcamın acısıyla bana çokdüşkündü. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Babam osıralar Ankara’daki işinden ayrılıp köyde çiftçilik yapma niyetindeymiş.Babannem ölüm döşeğindeyken babamı Ereğli’ye çağırtmış ve demiş ki: [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]“Ese’m [/FONT][FONT="Arial"](İsayerine Ese derler)[/FONT][FONT="Arial"]yavrum, al çocuklarını git. Türkiye’nin neresi olursa git. Çocuklarını okut.Sakın işinden ayrılma. Köyün durumu zaten ortada. Eğer işinden ayrılırsan,ahirette iki elim yakanda olur.” [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Babannemin vefatından sonra 1982’de Ankara’nın Etimesgut semtinetaşındık.[/FONT][FONT="Arial"] Şeker fabrikasına yakındı. Tabi o zamanlar Etimesgut belediyedeğildi ve gecekondu bölgesiydi. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]GECEKONDU EVİMİZ[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Ankara Etimesgut’ta altı yıl bir gecekonduda oturduk. Banyo, yatakodası içindeydi. Mutfak ve hol evin girişindeydi. Sadece oturma odası vardı vebiz üç kardeş orada yatıyorduk. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Tuvalet evin dışında bahçedeydi. Bazen korkudan gece tuvaletegidemezdik. Kışınsa soğuktan çıkmak istemez, hatta bazen sabaha kadar kendimitutardım. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Gecekondu mahallemizde bakkal Nurettin amcamız vardı: [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Ben,ortaokul yıllarımda yazın Nurettin amcaya yardım ederdim. Nurettin amca, özellikle Cuma günleri bakkalıbana bırakır, Cuma namazına giderdi. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Güvenilmekçok güzel bir duyguydu. Babam Ankara’da olduğu zamanlarda akşam işten çıkıncauğrar, muhabbet ederlerdi. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Bahsettiğim yıllar 1985 gibi seksenlerdi. Enflasyonun yüksekolduğu, her gün zam gelen yıllardı. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Benbakkalda yardım etmek için dururken toptancı malzemeci gelir, yeni erzakindirirdi. Toptancı, Nurettin amcaya derdi ki:[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]-Amca bunlara iki defa zam geldi, etiketin hala eski fiyat,değiştir amca...[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Nurettin amca, karışma evlat, sen malzemeni koy git, derdi.[/FONT][FONT="Arial"]Ben anlam veremezdim, babama anlattım.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Babambirgün işten çıkınca uğradığında muhabbet ederken bu meseleyi sordu. Nurettinamca cevaben dedi ki: [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]-Oğlum, insan helalinden kazanmalı...[/FONT][FONT="Arial"] Ben, mesela aldığım bir ayçiçek yağınıdükkandakiler bitene kadar, alış fiyatım artı cüzi kârımla satarım. İsterseyüzde yüz zam görsün evlat. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]-Kazancım böyle helal olmasaydı, evlatlarım hayırlı olur ve okuyabilirmiydi?[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Gerçektende, Nurettin amcanın dört kızı vardı. Hepsini okutmuş, evlendirmişti. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Birisihemşire, ikisi öğretmen, birisi eczacı.... Damatlarından biri doktordur,torunlarından biriyle ben aynı koleje gidiyordum. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Nurettinamca zamanında çok zenginmiş, iflas etmiş ve bir bakkal dükkanı açmış. Bakkalınhelal kazancıyla da dört kızını okutmuş. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Nurettin amca 1992’de ben Konya’da üniversitedeyken vefat etmiş.Ben bazen düşünüyorum. Yalan dünya, habire zam yapıp çok kazansaydı, nolacaktı?[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Yine sonunda ölüm yok muydu? Allah rahmet eylesin. Mekanını cennetetsin. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]İNSANI DEĞERLİ YAPAN ŞEY[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Böyle birgecekonduda altı yıl yaşadık. Yükseliş Kolej’inde okurken de bu gecekondudaoturuyorduk. Kolejde çok zengin ve yüksek kademe insanların çocukları okuyordu.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Şimdi utanarak hatırlıyorum ki, o zamanlar gecekonduda oturmaktan;babamın köylü olmasından, annemin başörtüsünden utanıyordum... [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Mesela,kürklü kadınların katıldığı veli toplantısında başörtülü annemden utanmıştım. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Ama o zamanlar birisi bana şu hikayeyi anlatsaydı, eminim bakışaçımı değiştirirdim. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]***[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]Zengin bir baba küçük oğlunu insanların ne kadar fakirolabileceğini göstermek için bir köye götürür. [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5] [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]Çok fakir bir aile, baba ve oğlunu bir gün boyunca kerpiç evindeağırlar. [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]Yolculuktan dönerken arabada baba oğluna sorar; [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]-İnsanların ne kadar fakir olabildiklerini gördün mü?[/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]-Evet! Gördüm baba.[/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]-Ne öğrendin peki? Anlat bakalım.[/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]-Bizim evde bir köpeğimiz var, onlarınsa dört. Bizim bahçeninortasına kadar uzanan havuzumuz var, onlarınsa sonu olmayan bir dereleri. [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]Bizim bahçemizde ithal lambalar var, onlarınsa yıldızları. Bizimgörüş alanımız ön avluya kadar, onlarsa bütün ufku görüyorlar. [/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][SIZE=5]Ne kadar fakir olduğumuzu gösterdiğin için teşekkür ederim baba.[/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]***[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Ben çoksaf bir çocuktum. Dünyayı sonsuz sanıyordum. Sanki yaşlılar hep yaşlı, bizçocuklar hep çocuk kalacağız ... Ah be yalan dünya kimseye kalmıyormuş.[/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Kolejdeokurken birgün, resim dersinde öğretmenimiz: “Evinizin odalarının krokisiniçizin" demişti. Ben de bir arkadaşımın evini çizmiştim. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Büyüdükçe anladım ki, insanıdeğerli yapan şey, köylü, başörtülü olması veya oturduğu ev değil, ahlakınıngüzel olmasıdır. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Güleryüzlü mütevazi insanı kul da sever, Allah’ta… [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=5]MUTLUYDUK[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Gecekondudaotururken ne kadar da mutluyduk. Akşamüstleri annem, komşularla beraber bahçedetoplanır; çay içer ve muhabbet ederlerdi. Erkek kardeşim, arkadaşlarıyla maçyapardı. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Ben iseçoğu zaman evde oturur veya bisikletime binerdim. Trafik yoğun değildi.Kızkardeşim henüz çok küçüktü. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Yazları,cumartesi akşamları, komşularla beraber çekirdek veya patlamış mısır alıp, çaybahçesine videoda film seyretmeye giderdik. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]1980’lerdetelevizyonda sadece TRT kanalı vardı, ve henüz VCD, DVD’ler yoktu. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]BabamŞeker Fabrikaları Sondaj ekibinde başsondördü. Onbir ay Türkiye’nin çeşitliillerinde su kuyusu açarlardı. Ayda bir kaç gün eve gelebilirdi. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Eve izne geldiğinde biz üç kardeş çok sevinirdik. Kızkardeşimbabama çok düşkündü. Gidince ağlar ve anneme “Babam keşke gitmese” dermiş. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Şu anda,bu kez o gurbettedir, Çorum’da öğretmenlik yapmaktadır, evlidir ve iki kızıvardır, yine de her gün en az iki defa babamı arar. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Şimdi apartmanda oturuyoruz. Bahçemiz de yok; kayısı, erik ağacımızda yok. Gecekondu mahallesinde yaşanan o içten komşuluklar, şimdilerde çokazaldı. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]Evet,büyükşehirlerde aynı apartmanda oturan insanlar bile birbirine selamvermiyorlar fakat Efkan Vural hocamgil ve bizim komşuluğumuz, iyi komşuluklarınhala var olduğuna güzel bir örnektir. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"]ArtıkEtimesgut’ta hiç gecekondu kalmamış. Her yer beton yığını... Apartmanlar...Çocuklarımız artık eve hapis... Allah sonumuzu hayretsin. [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT="Arial"] [/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=4] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Celalin Penceresinden[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]

Üst Alt