Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İlk kez kendi başıma banyo yapmam... [Yaşam]

spastik onur eyüp

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
BANYO YAPMAK
2002 SENESİNİN TEMMUZ AYIYDI. 2 AY ÖNCE MAALESEF ANNEMİ EBEDİYETE UĞURLAMIŞTIM. BU SEBEPTEN DOLAYI GÜNLERİMİ HÜZÜN İLE GEÇİRİYORDUM. 2 AY SONRA 17 YAŞINI DOLDURUP, 18 YAŞINA GİRECEKTİM. O GÜNE KADAR 1 ÇOK ENGELLERİ AŞMIŞTIM. 9 YAŞINA KADAR, KENDİ İHTİYAÇLARIM İÇİN TAMAMEN AİLEME MUHTAÇ 1 İNSANKEN, 8 SENE SONRA AZİMLE ÇALIŞMAM İLE KENDİMİ TUVALET İHTİYACIMI KENDİ BAŞIMA KARŞILAYABİLECEK 1 KONUMA GETİRMİŞTİM. BUNA ARTI OLARAK, GİYSİLERİMİ KENDİM DEĞİŞTİRİYOR, YÜRÜTEÇ İLE YÜRÜYOR VE İSTEDİĞİM ZAMAN YÜRÜTECİM İLE DIŞARI ÇIKIYORDUM. ŞİMDİ SIRA BANYO YAPAMAMAM ENGELİNİ AŞMAMDAYDI. BEN KÜÇÜKKEN BENİ ANNEANNEM YIKARDI. SENELER GEÇİP ANNEANNEMİN YAŞI İLERLEDİĞİ İÇİN BU GÖREVİ ANNEM ÜSTÜNE ALDI. ANNEM RAHATSIZLANDIĞI İÇİN DE SIRAYLA ABLALARIM BENİ YIKAMAYA BAŞLADI. FAKAT TIPKI TUVALET KONUSUNDA OLDUĞU GİBİ BANYO KONUSUNDA DA KENDİMİ AİLEME YÜK OLMADAN KURTARMANIN ZAMANI GELMİŞTİ.

BANYODA ÖZGÜR OLMAK
O GÜN YİNE EVDE TEK BAŞINDAYDIM. ONUN İÇİN RAHATLIKLA KENDİ BAŞIMA YIKANMAYI DENEYEBİLİRDİM. ÖNCE NASIL YIKANABİLECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM. SONRA 1 PLAN YAPTIM. EVET BAŞLIYORDUM. HER ZAMAN BANYODA RAHAT ETTİĞİM İÇİN KOLTUKLU BEYAZ SANDALYEYLE YIKANIRDIM. BU YÜZDEN SANDALYENİN KÜVETİN İÇİNE KOYULMASI GEREKTİ. BUNU HER ZAMAN AİLEM YAPIYORDU AMA BU SEFER O SANDALYEYİ KÜVETİN İÇİNE AİLEM DEĞİL, TABİKİ BEN KOYACAKTIM. ÖNCE YÜRÜTECİMLE BANYONUN ÖNÜNE YÜRÜDÜM. SONRA YÜRÜTECİMDEN DİZLERİMİN ÜZERE İNDİM. EMEKLEYEREK MUTFAĞA GİTTİM. TABİ YAZ OLDUĞU İÇİN DOĞAL OLARAK YERLERDE HALI YOKTU. DİZ KAPAKLARIM AĞRIDI.. FAKAT GÜLÜ SEVER DİKENİNE KATLANIRDI. MADEM Kİ, BEN ARTIK KENDİM YIKANMAK İSTİYORDUM, O ZAMAN BAZI SORUNLARLA BAŞA ÇIKMAM LAZIMDI. ONUN İÇİN AĞRIMA ALDIRIŞ ETMEDEN MUTFAKTAN KOLTUKLU SANDALYEYİ BANYOYA KADAR SÜRÜKLEMEYE BAŞLADIM. BU SÜRÜKLEME YÖNTEMİM ŞÖYLEYDİ. BİRAZ EMEKLİYOR SONRA DURUP ARKAMA DÖNEREK SANDALYEYİ SÜRÜKLÜYORDUM.
BÖYLE YAPARAK SANDALYEYİ BANYO ÖNÜNE KADAR GETİRDİM. SONRA SANDALYEYİ KALDIRDIM VE BANYONUN İÇERİSİNE GİRDİRİP KÜVETE DOĞRU İTEKLEDİM. EVET BU SANDALYEYİ BANYOYA GETİRME İŞİ TAMAMDI. SIRA BANYOYA GİRİP, SANDALYEYİ KÜVETİN İÇİNE KOYMAKTAYDI. ONUN İÇİN YÜRÜTECİMİ TUTARAK DİZLERİMİN ÜZERİNDEN AYAĞA KALKTIM (DETAYLI ANLATIYORUM) ELİMLE BANYONUN IŞIK DÜĞMESİNİ AÇTIM. YÜRÜTECİMİ KALDIRARAK BANYONUN YÜKSEK EŞİĞİNDEN GEÇİRDİĞİMDEN SONRA BANYOYA GİRDİM VE KAPIYI KAPATTIM. ŞİMDİ ÖNÜMDE SANDALYE VARDI. ONU YÜRÜTECİMLE İTEREK KÜVETE KADAR GÖTÜRDÜM. ARTIK SIRA SANDALYEYİ KÜVETİN İÇİNE KOYMAYA GELMİŞTİ. AMA ONDAN ÖNCE KENDİMİ GÜVENLİKTE ALMALI VE SANDALYEYİ KÜVETİN İÇİNE KOYARKEN DENGEMİ KAYBEDİP DÜŞME OLASINI TAMAMEN ORTADAN KALDIRMALIYDIM. BUNUN İÇİN DE KLOZETE OTURMALIYDIM. O YÜZDEN SAĞ DÖNÜP ANARYA YAPARAK LAVABOYLA KLOZETİN ARASINDAKİ BOŞLUĞA GİRDİM. 2 KAPAĞINI KAPATIP KLOZETİN ÜZERİNE OTURDUM. GÜVENLİK İŞİNİ HALLETMİŞTİM. ARTIK RAHATLIKLA SANDALYEYİ KÜVETİN İÇİNE KOYABİLİRDİM.
SANDALYEYİ KENDİME ÇEKİP SAĞ YAN TARAFA YATIRARAK SOL ÖN VE ARKA AYAKLARI KÜVETİN İÇERSİNE GİRDİRDİM. DEVAMINDA BU KEZ SOL YAN TARAFA DOĞRU YATIRIP SAĞ ÖN VE ARKA AYAKLARI DA GİRDİRMEYİ BAŞARDIM. ARTIK GERİYE KÜVETİN İÇERSİNDEKİ SANDALYEYE DÜŞMEDEN OTURMAK KALMIŞTI. ONUN İÇİN YÜRÜTECİMİ TUTARAK KLOZETİNDEN KALKTIM. HAFİF SOL ÇAPRAZA DOĞRU YÜRÜDÜM. ŞİMDİ SIRA ANARYA GELİP SANDALYEYE OTURMAMDAYDI. DÜŞMEMEK İÇİN YAVAŞ, YAVAŞ ANARYA YAPARAK KÜVETİN DİBİNE YANAŞTIM. DİKKATLİCE SAĞ AYAĞIMI KALDIRIP KÜVETİN İÇERSİNE SOKTUM. ARDINDAN SOL AYAĞIM DA SOKTUM. VE SANDALYEYE OTURUP ÖNCE SANDALETLERİMİ SONRA DA GİYSİLERİMİ ÇIKARDIM. TAMAM İŞTE ARTIK İLK BANYOMU YAPMAYA HAZIRDIM. YANMAMI ÖNLEMEK İÇİN ÇEŞMEDE SOĞUK SUYLA GÜNEŞ ENERJİMİZDEKİ SICAK SUYU AÇIP İSTEDİĞİM SICAK SUYU AYARLADIM VE DUŞU AÇTIM.
EVET İŞTE DOĞDUĞUM GÜNDEN BERİ İLK KEZ KENDİM BANYO YAPIYORDUM. BU BENİM İÇİN ANLATAMAYACAK KADAR ÖZEL 1 DUYGUYDU. FAKAT BU BAŞARIMA DİĞER BAŞARLARIM GİBİ SEVİNEMEDİM. ÇÜNKÜ ANNEM ARTIK HAYATTA DEĞİLDİ. OYSA BU BAŞARIMI ANNEMLE NE KADAR PAYLAŞMAK İSTERDİM. FAKAT MAALESEF ARTIK BÖYLE 1 ŞEY MÜMKÜN DEĞİLDİ. FAKAT KİM BİLEBİLİR BELKİ ANNEM O AN CENNETTEN BENİM KENDİM KENDİME YIKANMAMI GÖRÜYOR VE GENE MUTLULUKTAN GÖZLERİNİN İÇİ GÜLÜYORDU…

Bütün bu anlattıklarını tek başına yapabilmen ne kadar gurur ve güven vermiş sana.. :D

ey azim sen nelere kadirsin... :D
yeterki iste... :D
yeterki yürekten inan...
sonuç mükemmel... :D
süpersin... :D

yürekliliğin tüm kardeşlerimize örnek olsun :)

İnsan en çok bağımsızlığı özlüyor değil mi. Kendi başına yapılan her iş bir başka güzel...

Harikasın çok güzel anlatmışsın tüm o aşamalardan kendim geçmişim gibi yaşadım, teşekkürler paylaştığın için.

tebrikler onurr.azminnn yürekliliğin hiç bitmesin inşallahhh:)dur bakalımm sen daha ne ilklere imza atarsınn bu yürekle kardeşimm:)sevgiyle kal:)

Selam arkadaşım inanki bu azmin beni çok duygulandırdı senin adına çok sevindim.Arkadaşım ama ben senin daha çok şeyler başaracagına inanıyorum sevgiyle kal.

ewet ya çok sevindim senin adına kardeşim.
sayın oturan boğanın dedigi gibi insan bagımsızlıgı özgürlügü özlüyor..

harikasın onur abi.. seni bir arkadaşın olarak yürekten kutluyorum.. sayende bir insanın engelleri nasıl aştığına tanık oldum. başarılarının devamını diliyorum :)

not: keşke evinizin banyosunda küvet değil duşakabin olsa. çok daha rahat yıkanırsın. sevgiler..

YAŞAM ARKADAŞIMA TEŞEKKÜR EDERİM SAGLAM BİREYLERİN GÜNLÜK İŞLERİNDE YAPTIGI HAREKET ÖZGÜRLÜGÜNÜN FARKINDA OLMAYANLARA DÜŞÜNMELERİNİ SAGLADIGI İCİN TEŞEKKÜR

Ben okurken çok duygulandım,birkaç gözyaşı damladı yüreğimden.Annemin vefat ettiği döneme gittim,sanki gerçekten o anı yaşamış gibi hissettim.Geride 3 engelli evlat bırakmıştı,ilk başlarda çaresizlik yaşıyorsun,ama sonra acayip güçleniyorsun.
Zeka herşeyi çözer arkadaşım,sende bu pratik zeka olduğu müddetçe herşey yaparsın,Allah'ın izniyle.Her daim muvaffakiyetler...

slm

cesaretinden ve sınırlarını zorlama azminden dolayı kutluyorum.sevgi ile kal arkadaşım.

O kadar güzel ve içte anlatmışsın ki senimle beraber sandalyeyi sürükledim.

Ve güzel bir banyoydu sağol.

Annen rahmetliye gelince kesinlikle seni görmüştür ve gurur duymuştur.

Tebrikler onur azmın zaferı yürekten isteyınce başaramıyacağın hıç bışeyok paylaşımın için tşk :)

SELAM..
ONURR HAYATINDA TÜM ENGELLERİ EZİP GEÇMEN DİLEKLERİMLE TEBRİKLER.
YAZINI OKUYUNCA KARARLILIĞIN VE ÇABAN İLK DİKKATİMİ ÇEKEN UNSURLAR OLDU.EVET ÇOOOK GÜZEL.
FAKAT BENİMDE SANIRIM HEPİMİZ GİBİ ZAMAN ZAMAN İÇİNE GİRDİĞİM BİR ÇEMBER VAR.BU ÖYLE BİR ALIŞKANLIK Kİ SONRADAN FARKINA VARABİLİYORUZ.
YÜRÜME ENGELLİYİM.YANLIZ YAŞIYORUM.BU BİLGİLERİ VERDİM ÇÜNKÜ
HERŞEYİ KENDİM YAPMAK ZORUNDAYIM VE YAPIYORUM.
BİZLER ENGELSİZ İNSANLARA GÖRE DİZAYN EDİLMİŞ BİR ORTAMDAYIZ.ONLARIN YAPTIKLARI GİBİ YAPMAYA KENDİMİZİ ZORLUYORUZ.
ÖRNEĞİN:SİGORTA ATARSA LAMBANIN AMPÜLÜ YANARSA NASIL YAPAÇAĞIMIZI AĞIR YÜK NASIL TAŞIYAÇAĞIMIZI VS VS DÜŞÜNÜYORUZ.BU İSE BİZİ BİR ÇEMBERE SOKUYOR SANIRIM.
BEN O ŞEKİLDE DİZAYN EDİLMİŞ YERİ ORTAMI KENDİMİZE GÖRE ŞEKİLLENDİRMELİYİZ DÜZENLEMELİYİZ KENDİMİZE GÖRE YAPMALIYIZ.
AYNI ŞEKİLDE YAPMA İSTEĞİNDEN BENCE VAZGEÇMELİYİZ.
SENİN ÖRNEĞİNDE İSE BİZİM İÇİN EN KOLAY VE TEHLİKESİZ OLANI SEÇMELİYİZ.NASIL MI ONU SEN BULURSUN FAKAT ŞUNU DÜŞÜNDÜM NEDEN BANYO SANA GÖRE DÜZENLENMESİN BELKİ DE DUŞUN BORUSU DİYECEĞİM UZATILIP KLOZETİN ÜZERİNDE BANYO YAPABİLİRSİN VB.
DAHA KOLAYINI BULACAĞINA İNANIYORUM.
HAYATIMDA EVİMİ KENDİME GÖRE YERLEŞTİRİYORUM.HATTA ALIŞVERİŞİMİ YAPARKEN AĞIRLIĞINA DİKKAT EDİYORUM ARABAMDAN EVE TAŞIRKEN Kİ AYARLAMALARI DOĞALLIĞINDA YAPIYORUM.
BİR OLAYI HAYATIMIZA GEÇİRİRKEN BİRŞEYİ YAPARKEN KARŞIDAN NASIL GÖRÜNDÜĞÜ ÖNEMLİ DEĞİL O NASIL GÖRÜR VE DEĞERLENDİRİRSE DEĞERLENDİRSİN BENİM ELDE EDİP EDEMEDİĞİM ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.
BİR İNSAN AĞIZI İLEDE BİR TORBAYI TAŞIYABİLİR ELLERİ YOKTUR FALAN ÖNEMLİ OLAN ONUN KENDİ İHTİYACINI KARŞILAMASIDIR.KARŞIDAN HANGİ DUYGULAR İLE BAKILDIĞININ BİR ÖNEMİ YOK.
YILAN SÜRÜNEREK CEYLAN HIZLI KOŞARAK KAPLUMBAĞA YAVAŞ YÜRÜYEREK HAYATLARINI YAŞIYOR.
SORUN HAYATIMI İSTEDİĞİM GİBİ YAŞAYABİLİYORMUYUM.SANIRIM ÖNEMLİ OLAN BUNU YAPMAYA ÇALIŞMAK.
AYDIN YARINLAR...

Dilerim her engelin üstesinden yalnız başına gelebilirsin.

bağımsız olmak kadar güzel bişey varmı yaaa!..

Evet kendi başına banyo yapmak tabiki guzeldir,plastik sandalyeler banyo yaparkende, apartman dairelerinde ,hasta indirip cıkarmak için cok gerekli.

Öncelikle annene rahmet diliyorum;
Şunu çok iyi biliyorumki insanlar yanlız başına kaldıkları zaman
kendilerinin daha iyi olurum veya yaparım mücadelesini veriyorlar,bunuda
sen çok güzel başarmışsın.

öncelikle cesaretinden ötürü seni kutluyorum...sonuçta bu banyo....yani su sabun kayıp düşme olasılığı normal insandada % 50....
tek başınasın....süper kendi istediğini kendin için yapman muhteşem bişi....kutluyorum....keşke annende görseydi bu mutluluğu....ama işte allahtan....allah rahmet eğlesi....ama bence senin bu azminle gurur duyuyodur annen senin mutluluğunu hissettiğinde

anneciğine rahmet,sanada sabır diliyorum...ve bende kendime ilk kez kahve yaptığım gün,sevinçten ölecek gibiydim.
dünyayı kurtarmış gibi, kahraman oldum gözümde.
azmini tebrik ederim :wink:

Üst Alt