Baktım parapleji konuyu uzatıyor ben de sözü,
Evde Bakım Hizmetiyle İlgili İllerden Gelen Talepler Doğrultusunda Verilmiş Olan Görüş Yazıları'na bırakayım dedim. Ama aşağıda sunduğum metin, kopyalanmadığı için üşenmedim kendim yazdım
...
Görme özürlü, ağır özürlü %75 raporu bulunan, 2022 kapsamında maaş alan ve öz bakım ihtiyaçlarını karşılayabilen birisine bakıcı tayin edilerek evde bakım ücreti bağlanır mı? Ya da görme özürlü bireylerin başvurularının değerlendirilmesinde kıstaslarımızın ne olacağı?
İlgi (b) yönetmelikte “bakıma muhtaç özürlü” olma koşulları belirlenmiş olup, … ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik doğrultusunda sağlık kurulu raporu ile ağır özürlü olduğunu belgeleyen özürlülerin, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Bakım Hizmetleri Değerlendirme heyeti’nin düzenlediği Bakım Raporu doğrultusunda bakıma muhtaç özürlü olduğunun belirlenmesi gerekmektedir.
Bu hususta; Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti değerlendirmesini yaparken,
ilgi ( c )Genelgede belirtilen;
a) Öz bakım ihtiyaçlarını giderebilmeyi (beden temizliğini yapabilmeyi, tuvalet ve beslenme ihtiyacını giderebilmeyi, tuvalet sonrası temizliğini yapabilmeyi)
b) Güvenlikte olmayı (kendisine ve çevresine zarar verme riskinin olmamasını, tehlike anında tehlikede olduğunu algılayabilmesini, tehlikeden kurtulmak için çaba sarf edebilmeyi)
c) Hareket edebilir olmayı (yürüyebilmek, giyinip-soyunabilmek, merdiven inip çıkabilmek gibi kaba motor aktivitelerini)
d) Ev işlerini ve idaresini yapabilmeyi (bir evde kendi başına yalnız ve başkasının yardımı olmadan yaşabilmeyi, alışveriş yapabilmeyi, yemek pişirebilmeyi, evi temizleyebilmeyi, bulaşık ve çamaşır yıkayabilmeyi, sobasını yakarak ısınabilmeyi)
hususlar tahlil edilmektedir.
Bu bilgiler ışığında; görme özrü nedeniyle %75 fonksiyon kaybı oranı ile ağır özürlü sağlık kurulu raporu bulunan ancak, yukarıda belirtilen ( c) Bakıma Muhtaç Özürlü Genelge hükümleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler neticesinde, bakıma muhtaç özürlü olma koşullarını taşıması halinde, söz konusu özürlülerin bakım hizmetlerinden yararlandırılmasının mümkün olacağı mütalaa edilmektedir.
NOT: Valla ben özene bezene yazdım. Bu boşluklar ve bu bozuk görüntü yoktu. Gönderdikten sonra oldu. ŞU an düzeltemem çünkü sofra hazırlamam lazım. Çıkmalıyım. Dağınıklık için özür...