[FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][SIZE=2]ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK [/SIZE][/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman]
[FONT=Times New Roman][SIZE=2]SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=2]DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK[/SIZE][/FONT]
[/FONT]
[FONT=Times New Roman]A-İŞİTME[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Tanımlar[/FONT]
[FONT=Times New Roman]1. Kalıcı işitme engeli: Bireyin yaşına göre normal kabul edilen işitme seviyeleri dışında kalan azalmış duyma hassasiyetini ifade eder. İşitme, ancak yeterli tıbbi tedavi ve rehabilitasyon uygulandıktan sonra ve işitme kaybının ilerleyici olmadığı durumlarda değerlendirilmelidir. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]İşitmenin değerlendirilmesi sırasında işitme cihazları ve protezler kullanılmamalıdır. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]2. Kalıcı iki taraflı işitme engeli: Kişinin günlük yaşam aktivitelerini yapmasına engel teşkil eden iki taraflı işitme kaybıdır. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]İşitme engelinin belirlenmesinde kullanılan objektif teknikler[/FONT]
[FONT=Times New Roman]1. Her bir kulağa ayrı saf ses odyometrisi uygulayıp 500, 1000, 2000 ve 4000 Hertzdeki işitme seviyeleri kaydedilmelidir. Her frekans için işitme seviyelerinin her hastada belirlenmesi önemlidir. Aşağıdaki kurallar ekstrem değerler için geçerlidir:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]a)Bir frekans için işitme seviyesi 100 dB den fazla ise seviye 100 dB olarak kabul edilmelidir.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]b)İşitme seviyesi normalden daha iyiyse, seviye 0 dB olarak kabul edilmelidir. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]2. Her bir kulağın dört frekanstaki işitme seviyesi desibel olarak toplanır. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]3. İşitme kayıplarının yüzdesini belirlemek için Tablo 1 kullanılır. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]a)Çift taraflı işitme kayıplarında her bir kulak için dört frekanstaki işitme eşik toplamları Tablo 1 deki yatay ve dikey sütunlardan kesiştirilerek bulunur.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]b)Tek taraflı işitme kayıpları için sağlam kulak % 0 olarak kabul edilerek işitme kayıp yüzdesi belirlenir. [/FONT]
benim sağ 105 sol 97 db yukarda yazdıgım yasadan alıntıdır. 1 madde a şıkkı bu maddeye göre ben tam 120 db de olsa işitme kaybın 100 db den hesaplıyolar bu hesaba göre benim %52 oranın da rapor almam normal yani yanlışım varsa düzeltin