Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H tipi sürücü belgem olmasına rağmen 'sürücü belgesine sahip olamazsın!' deniliyor..?

ilsent

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar;
Adana'da bir kamu kurumunda (öss ile yerleştirilmeme rağmen ve %40 raporum olmasına rağmen zorluk çıkarttıkları için raporumu %37 ye düşürterek girdim) normal statüde memur olarak çalışıyorum. Sağ kolumdan doğuştan engelliyim. Dirsek altındaki iki kemikten iç taraftaki eksik. El bilekten itibaren içe doğru gelişmiş durumda sağ el baş parmak yok sayılır. Sağ kol bütünüyle diğerine göre zayıf ve sol koldan 10-15 cm daha kısa.

1996 yılında sürücü kursuna sadece ortopedist oluru ile B tipi sertifika için kaydoldum. Direksiyon sınavına düz vitesli eski bir Renault 12 ile girdim ve sınavı 90-95 arası bir puan alarak geçtim. Trafikte B tipi sürücü belgesi çıkartamadığım için sertifikayı bir kenara bırakıp sakladım. 2001 yılında yine aynı sürücü kursunun önerisi ve trafikteki memurların olur yönündeki görüşü ile Mersinde bir özel hastaneden H tipi sürücü belgesi alabilir şeklinde bir rapor alarak trafikte de sertifikama ekleterek sürücü belgemi H tipi olarak çıkarttım. H tipi sürücü belgemde tam olarak yazan ifade şu: "SAĞ EL DESTEK SOL EL KUMANDALI OTOMATİK VİTESLİ"

Bugüne kadar, yani araç almaya karar verene kadar bu ehliyetle rahatlıkla otomatik vitesli araç alabileceğimi tertibat veya donanım taktırıp özürlü plakası çıkartıp adıma tescil edip kullanabileceğimi ve bunları hiçbir zorluk yaşamadan halledebileceğimi düşünüyordum.
Benim tek derdim araç alıp kullanabilmek. plakada amblem olsun veya olmasın, vergi muafiyetim olsun veya olmasın önemli değildi benim için. Neredeyse bir aydır forumdaki tüm yazılanları okudum, internette araştırdım. Bugün, adana numune hastanesine donanımlı araç alabilir raporu çıkartmak için başvuru dilekçesi verdim ve ilk girdiğim doktor olan ortopedi uzmanı Operatör Doktor ÖZCAN YILDIZ dan şu cevap ve lafları işittim:
"Sen nasıl araç alıp kullanırsın? O ehliyeti almak için nerden rapor aldın ve nasıl verdiler? Ehliyeti alman için sana rapor verenden de sana ehliyeti veren memurdan da şikayetçi olmak lazım. O ehliyeti iptal ettiririm. Sen bu halinle nasıl trafiğe çıkacaksın ve buna benzer ve biraz daha ağır o kadar çok ifade saydı ki başımdan aşağı kaynar sular döküldü."
Ben hiç ama hiçbir şey söyleyemedim ve çekip gittim.

Arkadaşlar sizce bu durumda benim ne yapmam lazım. Benim durumuma benzer durumdaki arkadaşlar varsa ve ellerinde olumlu raporu olan varsa bana gönderebilir mi? Amacım bir başka devlet hastanesinden rapor almak için başvurmadan önce tüm ortopedist ve gerekirse heyete girebilecek tüm doktorlarla birebir görüşmek ve örnek vakalar ve uygulamalarla ilgili hazırlıklı olabilmek.

Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum

elden engelliler hakkında

MERHABA İLSENT BEY,

Herşeyden önce hastanede yaşadığınız tatsız durumdan dolayı geçmiş olsun. Size bu şekılde Operatör Doktor ÖZCAN YILDIZ 'ın davranmaya asla ama asla hakkı yok , zaten biz engelliler ne sıkıntı cekıyorsak sistemde kanunu bilmeyenlerın görevlendirmesinden dolayı yaşamaktayız.

Biz sizin konumunuzda olan 14 engelliye arac verdık ve halen vermekteyiz. Konya Numune hastanesinden sizin durumunuzda rapor alıpta arac getirdiğim arkadaşların size raporlarını msn üzerinden gönderebilir ve o doktora gösterın ki biraz kanunları okusun ve oyle davransın.
Bu konu hakkında takıldıgınız her konuda bizi arayarak size yardımcı olabılırız.

Hani suç olduğunu bilmesem öyle bir laf edicem ki o doktora.. Yazıklar olsun! Bence yarın Adana Valiliğ'ne git, İnsan Hakları Kurlu'na durumu anlatan bir dilekçe yaz ve doktor hakkında işlem yapılmasını talep et! Allah aşkına yap bunu! O saygısız terbiyesiz adama haddini bildir.*

• Resmî Gazete 26 Eylül 2006 SALI
    Sayı: 26301

SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİK

Ortopedi muayeneye ilişkin esaslar
    MADDE 8

[...]
    (2) Extremite noksanlığında;
    [...]
    b) Üst extremitenin dışında extremite noksanlığı (doğuştan veya sonradan) halinde Ortopedi ve/veya Fizk tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu uyarınca H Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. Üst extremitenin tek taraflı noksanlığında da Ortopedi uzmanının kanaatiyle, H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.
Bu kadar net! Tek kol tamamen olmasa dahi H sınıfı sürücü belgesi alırsın! Ve ayaklarında hiç bir sorun olmadığı için, "otomatik vitesli, direksiyonda topuza sahip otomobil kullanabilirsin" şeklinde rapor alabilirsin. Vermeyen doktor suç işlemiş olur! Gerekirse yönetmeliğin çıktısını al ve o doktorun gözüne sok!

Sonuç: "Otomatik vitesli, direksiyonda topuzu olan araç kullanır" ibareli raporu alırsın, ve o şekilde tüm tüm tüm otomobilleri kullanırsın. Aksini iddia eden ve seni engelleyen kim varsa hepsini Valiliğe şikayet et.

* Adana İnsan Hakları Kurulu
Adres : Adana Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu Başkanlığı
Mücahitler cad. Yeni Valilik Binası 01330 Seyhan/Adana
Telefon : 0 322 453 46 11
Faks : 0 322 458 83 52
E-Posta : ihkadana@adana.gov.tr
Web: www.adana.gov.tr/?sayfa=19

Dilekçe örneği: (Alttaki rapor öreklerinin çıktılarını da ekle dilekçeye.

• Adana İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı'na,

... tarihinde .. hastanesi ... bölümüne bir engelli olarak otomobil alanbilmek amacıyla rapor için başvurdum. Rapor için muayene olduğun Dr. .... şahsıma karşı ağır hakaretlerde ve aşağılamalarda bulunmuş ve bir de yasal olarak kendisine çizilen sınırların dışına çıkarak otomobil satın almama olanak veren raporu vermediği gibi, daha önce usulüne uygun olarak hak ettiğim H sınıfı sürücü belgem hakkında da saygısızca ithamlarda bulunmuştur.

Kimlerin hangi sağlık koşulları göz önünde bulundurularak sürücü belgesi alacağı, 26 Eylül 2006 günkü Resmi Gazete'de 26301 sayı ile yayımlanarak yürülüğe giren Sürücü Adaylar ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine dair Yönetmelik çerçevesinde belirlenmiştir. Ve bu yönetmeliğin benim durumumla ilgili (Ortopedi muayeneye ilişkin esaslar'ı düzenleyen 8. ) maddesi çok açıktır:

[list:54c682908e]b) Diğer eklem hareketleri: Her iki omuz, dirsek, kalça ve diz artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarda sürücü belgesi verilmez. Ancak simetrik büyük ve eklemlerin ve aynı taraf diz, kalça, omuz, dirsek eklemlerinin fonksiyonel ankiloz ve artrodezlerinde, ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının raporu ile H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.
Yani bu maddeye göre H sınıfı sürücü belgesine sahip olduğum gibi, bu belgeye karşılık otomobil de kullanabilirim (4 adet örnek rapor ektedir).
İş bu gerekçelerle tarafıma saygısızca davranıp hakareler eden ve "Senin H sınıfı sürücü belge alamaman gerekirdi, senin sürücü belgeni iptal ettireceim" diyerek (ve çok daha ağır sözler sarf ederek) görevini kötüye kullanan Dr. xx hakkında idari ve cezai işlem yapılmasını; yasaların bana verdiği haklar çerçevesinde otomobil alabilmemin sağlanmasını arz ederim.

Adın Soyadın
TC Kimlik numaran
İletişim bilgilerin

EK: Örnek raporlar:

Ve lütfen gelişmelerden bizi de haberdar et.

Not: Yukarıdaki raporlarla vergi muafiyetiyle yurt dışından araç alabilirsin. Ama "otomatik vitesli ve direksiyonda topuz bulunan araç kullanabilir" raporu alırsan, o batasıca vergi ötelemesinden yararlanmaksızın her türlü otomatik vitesli racı (topuz omak koşuluyla) alabilir ve kullanabilirsin.

Kardeş benim de H sınıfı ehliyetim olmasına rağmen bana araç kullanmaz raporu verdiler ondan sonra özürlü oranımı belirtir rapor almam gerekti bana tuttu aynı kurul %26 verdi benim de cebimde ehliyetim var ama araçta ampylem olmadığı için ben araç kullanamıyorum benim ne yapmam lazım bana da bir yol gösterin delireceğim spastif plsy rahatsızıyım ben
Ehliyet olup ta nasıl araç kullanamaz raporu veriyorlar bunlar . biz bu ehliyetleri direksiyon sınavına girerek almadıkmı benim beynim bir şey almaz oldu

Aynı olay benimde başımda devlet hastahaneleri rapor vermedi araç kullanamazsın diye özel poliklinikten almıştım raporu özel donanımlı araç kullanması uygundur raporu almaya gittiğimde ehliyetime el koymaya kalktılar sen araba kullanamazsın dediler.Halbuki 20 yıldır bir fiil araç kullanıyorum otobüs ve kamyon dahil yalan yok daha tır kullanamadım :D ve o gerzeklerin alayını araba diye sürerim.Şu an kullandığım araç tamamen manual vitesli 2000 motor ve hiç bir donanımı olmayan sade bir araba üyelerimizden bazı arkadaşlarda bindi yanıma :)

Bu kadar net! Tek kol tamamen olmasa dahi H sınıfı sürücü belgesi alırsın! Ve ayaklarında hiç bir sorun olmadığı için, "otomatik vitesli, direksiyonda topuza sahip otomobil kullanabilirsin" şeklinde rapor alabilirsin. Vermeyen doktor suç işlemiş olur! Gerekirse yönetmeliğin çıktısını al ve o doktorun gözüne sok!

Üstte oturan boğanın yazısına istinaden,
Nasıl yani sağ ayakta ve kolta felç olduğunda araç kullanamıyormuyuz.

Ben de aynı durumdayım ve H sınıfı sürücü belgem var.ÖTV muafiyetinden yararlanmak için rapor almaya kalktığımda Antalya devlet hastanesindeki sivri zekalı hekimler bana da aynı muameleyi yaptılar.
Ya şeytan diyo yakala bunları gizlice götür bir yere kes elini kolunu aynı duruma getir de görsünler hanyayı konyayı, ama nerde onlarda olmayan insanlık denilen olay var bizde yapamayız ki :)

Neyse bu durum karşısında sürücü belgesi almak için emniyete verdiğim raporu dosyamdan çıkarttırıp noterden suretlerini hazırladım ve o raporları kullanarak ikinci el aldığım aracın el frenini sağa aldırarak işi hallettim.
H tipi sürücü belgeniz varsa böyle bir raporda vardır emniyetteki dosyanızda. Alın onu iş tamamdır.

yalnız donanım taktırmak için makine mühendislerinin çizmiş olduğu plan ve o plan doğrultsunda aparatları taktırıp tüv den geçtik ten sonra takıyorlar mış ben bu gün tescilden öğrendim

hakan07;
benim raporumda H sınıfı sürücüsü olur diyor başka bir şey demiyor ben onunla ehliyet aldım

Üst Alt