Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H tipi ehliyet raporumda otomatik vitesli özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi?

_çalıkuşu_

Aktif Üye
Konular
40
Reaksiyonlar
3
H tipi ehliyet için heyetten geçtiğimde, " otomatik vitesli, özel tertibatlı araç kullanabilir" açıklamasıda koydular. kafamı karıştıran birkaç sorum olacak:
1-) bu ibareler sağlık kurulu raporumda mevcut; ötv indirimi için ayrıyeten kuruldan geçmedim. Geçmem gerekir mi?

2-) Özel tertibatın ne olacağını belirtmemiş; belirtmesi gerekir miydi? (skolyoz ve sağ kolda kısalık ayriyeten sağ elde de baş parmak eksikliği var ve parmaklarda kavrama gücü yok. raporda bu kadar ayrıntılı olmasa da engelim yazılı)

3-) şu an direksiyon dersi aldığım araç sadece otomatik vitesli. herhangi bir tertibatı yok. tabi ki vitesin ve el freninin sağda olması beni zorladı ama sınava kadar bu şekilde idare edebilirim. kendi aracım olduğunda tertibat olmazsa aracım beni yorabilir. bu pazar da sınavım var. benim normal bir araçla sınavdan geçmem sorun oluşturur mu?

4-) Kursum, aracın normal olmasının sorun olmadığını,özel tertibat işinin ehliyeti aldıktan sonra aracı alırken hallolacağını söyledi.bu doğru mu?

5-) h tipi ehliyetlerden özel tertibatlı araç istenen sürücü ile istenmeyen sürücünün ehliyeti aynı mı veriliyor?ya da özel tertibatlı araç istenen engellinin ehliyetinde bu ibare belirtiliyor mu?ikisinin ehliyeti de aynı mı?

6-) aldığım bu özel tertibatlı aracı benden başkası kullanabilir mi?kimler kullanabilir?(eşim ve kardeşim kullanabilirmi mesela)Kullanabilirse ben araçta yokken kullanabilir mi?

cevaplıcak olanlara şimdiden teşekkürler.yardımcı olursanız çok sevinirim.saygılar:)

Benimde Sağ kol
1 özel tertibatlı araç kullanabilir X işaratli demekki işaretliyse ayrıca gerek yok
2 proje çizilirken gerekli olan tertibat çizilcek ve yaptırcaksınız
3 ben direksiyon sınavına düz vitesli araçla girmiştim otomatik vites ve özel tertibatlı araç kullanabilir yazmasına ramen
4 bence sınava girmen önemli banada aynısı dendi sorun çıkmadı arkada oturan yetkililer olmaz demedikce
5 Ehliyetimde Özel.Ter. Ve Oto.Vit.Kul yazmakta
az biraz yardımcı olmaya çalıştım :)

Ben vandan aldım mikocan.sen h tipi ehliyet raporunu mu alamadın yoksa ötv indirimi için özel tertibatlı ibaresini mi vermiyorlar?anlayamadım pek.:confused:

teşekkürler mutlu59:eek:

Raporda "özel donanım" ibaresi olduğu için, ancak kendi adınıza alacağınız ve vites kolu yükseltilmiş (özel donaım dediği bu) aracı kullanabileceksiniz.
Aracı sizden başka kimse kullanamayacak.
Aracı ÖTV (ve KDV) muafiyeti ile satın alacaksınız.

19d1278501878-sag-kolu-kisa-olanlar-vites-kolunun-uzatilmasi-ile-vergi-muafiyetli-arac-alabilirler-7e132306d231374067db3de7517edee1_1268417662.jpg

şimdi alacağım o aracı benden başkası kullanamayacakmı?diyelim evde hastalandım.arabayı kullancak durumda değilim.hastaneye gitmem lazım.evde eşim,kardeşim,babam vs.B tipi ehliyeti var ve taksi çağırıpmı hastaneye gidecem.aracımda kapının önünde beklesin:(:(:(canım sıkıldı şimdi.

Maalesef böyle saçma sapan ve hatta hukuksuz bir uygulama söz konusu. Olası acil durumlar için trafik görevlisine yakalanmamayı veya görevlinin insan evladı çıkmasını umacaksınız...

bu uygulamaya dava açsak kazanırmıyızki acaba.normal aracımız olsa onuda ben kullanamayacağım için aldığım ehliyetinde manası kalmıyo.kaç kişi 2 araç alacak kadar zenginki....

Kazanılamasa dahi dava açmak lazım bence... Çünkü akıl almaz bir haksızlık ve hukuksuzluk içeriyor bu uygulama

düşünsenize hamilesiniz sancı tuttu,eşiniz süremeyeceğinden taksi çağırcak yada komşuya koşacak.yada uzun yola çıktım diyelim.skolyoz hastasıyım sonuçta sırtım ağrıcak.yanımdaki ehliyetliye birazda sen sür diyemicem.yorulsam aracı kimse süremez:mad::mad::mad:yada yolda rahatsızlandım,şöför değişimi yaptık trafiğede yakalandık.işin yoksa dert anlat:mad:sanki arabayı sadece pikniğe gitmek için alıyorum.enazından aileden ehliyetli olanların kullanması lazım.sanki holdingim var.eşime ayrı bana ayrı araba alacam.

yani deniyorki;ENGELLİYSEN MADEM PARAN VARSA ARAÇ AL KENDİNE YA DA YAYAN GEZ:mad::mad::mad:

evet arkadaşlar doğru sölüyosunuz ammaaaaa
aracı başkası kullanırsa o zaman engelli olupta araba alamayan veya almak istemeyenler o almış oldukları raporu başkaları için ticari olarak düşünürler.yani raporla birisi araba alır ve rapor sahibine bir miktar para verir.
ama aynı yüzde 90 ve üzerlerinde olduğu gibi sadece 1. derece yakınları kullanabilir diyerek bir yasa veya yönetmelik çıkarılabilir.sadece 1. dereceler için.

zaten onu diyorum bende.evimde yaşadığım ailemde ,ki bunlar 1.derece oluyo,kullanabilsin.yoksa çok sıkıntı gerçekten.oyuncak almıyorum kendime sonuçta:(

müsade etmiyosa kanun doğrumu dicez.insan herzaman 112yi arayacak durumda olmayabilir.gerçekçi olalım biraz.112 yi arayacağın durum ayrı,kendi arabanla gideceğin durum ayrı.

arkadaşım ben 15 yaşındayken babam kalp krizi geçirirken 112 yi kendim aradım.kimse ara demeden...ve ambulansın geç gelmesi babamı kaybetme konularına gireyimmi?bence hiç gerek yok.takmışsın 112 ye.tek derdimiz 112 değil.herşeyde 112 aranmaz,burası da türkiye.hollanda vs.değil herşey düzgün gitsin.gereksiz bir tartışmaya sürükleniyo bu konu.siz kendinize ayrı,eşinize ayrı bir araba alırsınız öyleyse.durumunuz müsaitse hiç sorun olmaz değilmi.Bir devlet engelli vatandaşı için her ihtimali düşünmeli.neyse...ben 110,112,154,155 vs vs hiç birini bilmiyorum.gerek olursa sana ulaşırım söylersin.hayret bişey

geçmiş olsun beyfendi.ben hangi durumlarda nereleri arayacağımı biliyorum.bahsettiğim başkaydı.bu konuyu tartışmaya çevirip uzatmazsak sevinirim.

heralde kanunda müsade etmezse bile bencede haksızlık oluyor. buda hastanın acil durumundan dolayı özel tertibatlı aracında senin yerinde kardesin, eşin, ve digerleri akraba vb. kullanabilmesi için uygun görünmektedir . ayrıca allah korusun aniden rahatsızlanınca 112 ye arayıp da onun gelmesine en az 15 dkk kadara beklemeye imkanı yok ayrıca heryerinde köy gibi hızır acil 112 de her noktada olmayabilir .mantıklı olarak kendi arabanla baskası kullanabilen hastaneye yetişebilmesi için hemen hemen 15 dkk sonra hastaneye varis olucak sonuçta kendi araçta hastanaye erken gidebilmesi için daha mantıklıdır....:):)

Mrh,

Benim h sınıfı ehliyetimde Otomatik vitesli araç, Özel tertibatlı araç ibaresi var. Ben her iki özellikli aracı da kullanabiliyormuyum. Yani otomatik vitesli araç da kullanabilirim veya ozel tertibatlı araç da kullanabilirim diye mi algılamalıyım.

Mehmet benimde Ehliyette ( Özel Ter ve Oto Vit Kul ) aynen yazmakta Tertibatta oto viteste ikiside Şartmış

mrb mehmet bey h sınıfı ehliyetini aldıgın için tebrik ederim ..ancak seninde rapor da özel tertibatlı arac ibaresi görünüyorsa arabanın plakası engelli işareti olması sart... fakat öbürüde normal otomatik vitesli aracında kullanabilmesi için en önemli yolu plakasında engelli işareti yoksa onuda kullanma sansın yok.. diyelimki bunu normal otomatik vitesli arabada kullanabilirim demekle olmuyorr yolda giderken trafik memurundan yakalanırsın hem para cezası cevirebilir ancak h sınıfı ehliyetimi alır diye sanmayın... kurallara göre uymanı gerekiyorr mehmet beyy..:):):)

Özel tertibat yazılmasa sadece oto vites yazılsa Mehmetin dediği olur ama özel tertibatta oto vites te yazılmış 2 side olmalı

özel tertibatlı aracında mutlaka otomatik vitesli olabilirdi ama engelli olmayan normal otomatik vites de arabayı kullanamaz sanıyorum niye çünkü plakada engelli işaret olmadıgı için sebebi var ...:)

Mrh,

Benimkinde Önce Otomatik vitesli araç sonra Özel tertibatlı araç yazıyor.otomatik vites araç kullananlarda plakaya birşey işletmene gerek yok diye biliyorum. Ayrıca otomatik vites araç kullanabiliyorsan tüm otomatik vites araçları ve kimin olursa olsun kullanabilirsin diye biliyorum.

Ben ehliyetimi alırken Polis memuru bu ehliyet ile otomatik vites araç kullanabileceğimi sorun olmayacağını söyledi. İstersem özel tertibatlı araç'ta kullanabileceğimi söyledi.

Mehmet haklısın benimde aynı Özel tertibat yazılmasaydı daha garanti alurdu tüm oto vitesli araçları kullanırdık Banada polis alırken aynen dedi ama doktor tertibat şart demişti sade oto vites yaz demiştim Keşke ikiside olsa Mehmet

öyleyse cok sevindim mehmet bey bende engelli olmayan normal otomatik vitesli ile özel tertibatlı aracı ibaresi baglantı oldugunu bilmiyordum demekki ikiside sart anlamında görünüyorr ama plakaya görre neden engeli işareti işlenmiyorr bende anlayamadım ..

H tipi ehliyet için heyetten geçtiğimde, " otomatik vitesli, özel tertibatlı araç kullanabilir" saglık kurulu raporunda onaylandıgına göre..
1 = Yukarıda belirtiği ibaresinde araç sıfır alabilmesi için ötv indiriminden yararlanmak için heyete girmenin gerekmiyorr ....:)
2 = Bu ibaresinde araç sahibine göre el ve kollarından engelli arkadasların kullanacagını araçlarda gerekli değişikleri yapılabilir. mesela sağ kolundan engelli arkadaslarımızın kullanacagını aracın kontak anahtarlarıının sağdan sol tarafa alınması ve silecek kolunun sağdan sola alınmıs araçları kullanabilirsin ayrıca el freni ve otomatik vitesinde özel donanımını kendin yaptırabiliyorsun fatmacım...:):)
3 =Direksiyon sınavında senin için veya engelli arkadasları için önceki kurs da direksiyon egitimi aldıgın gibi otomatik vitesle aynı sekilde uygulayabilecegini sanıyordum..:):)
4 =Önemli olan D.sınavında hocaları ve yetkililer böyle sorun olusmadıysa dogru olabilir fatmacım..:):)
5 =ikiside aynı olmalıdır çünkü saglık kurulu raporunda (otomatik vitesli ve özel tertibatlı araç kullanabilir) seklindeyse buna engel yoktur..:):)
6 =Maaleef yasada zorunlu oldugu hallerde sürülebilir ifadesi yoktu ama allah korusun hastalandı diyelimki acil durumundan dolayı senin yerinde eşin,kardesin,akraba veya diger komsuları vb kullanabilir durumda yolda giderken trafik polisleri sizi kenara cevirip de yasalarda ceza uyugulayabilir ama sizde acil hastamız var diyerek ikna edebiliyorsanız polis de size hemen hemen serbest bırakabilir diye düşünüyorum fatmacım..:)

Üst Alt