Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.(2)
bakın arkadaşlar diğer başlıktada belirtmiştim ama bazı arkadaşlar kaila almadılar şimdi açıklayarak tekrar ediyorum yukarda motorlu taşıtlar vergisinin bir maddesi var ve bu madde açık 1. şart % 90 özürlü üzerine kayıtlı araç 2.şart durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı araçlar mtv den istisnadır yani burda bir muafiyet söz konusu olmayıp bir istisna söz konusudur
muaf ve istisna arasındaki fark ise ; muaf bir kişinin vergiden ayrı tutulmasıdır istisna ise olayın vergiden ayrı tutulmasıdır . bizim özürlü arkadaşlarımız kanunları okurken sanki özürlülere bir muafiyet verilmiş gibi olayı düşünüyorlar vede madem özürlülere bir muafiyet veriliyorsa neden bu yanlışlar yapılıyor diye düşünüyorlar ve olaya böyle bakılırsa son derecede haklıyız ama dananın kuyruğu öyle değil çünkü özürlülere bir muafiyet söz konusu olmayıp sadece içinde özürlülerin geçtiği bir olaya istisna vardır bu olayda özürlü adına kayıtlı olup özel tertibatlı araçların yada %90 özürlü raporu sahibi özürlüler adına kayıtlı araçların vergiden ayrı tutulmasıdır yani neymiş özürlülerin degil o şartları taşıyan araçların tekrar ediyorum araçların vergiden ayrı tutulmasıdır .
burdaki anlattıklarımın ışığında kanun koyucu mevcut yasalarda bir değişiklik yapmayarak özürlüler yasasına aykırı bir şekilde hareket etmektedir şöyleki özürlüler yasası açık bir şekilde eşitlikten bahseder ve hiç bir şekilde ayrımcılık yapılamayacağından bahseder gel görki ötv de mtv de kdv de gvk da durumları benzeyen özürlülere bir takım avantajlar sağlanırken diğer özürlülere hiç bir avantaj verilmeyerek bir ayrımcılığa gidilmiştir bu kanunlar özürlüler yasasına aykırı maddeler bulundurmaktadır .
konunun özü mtv ve ötv vede kdv ile gvk daki istisnalar bir gurup özürlüye verilen birtakım haklardan başka bir şey olmayıp bu sebeple bu kanunların nedan diğer özürlülere yaramadığını tartışmaksa yanlış olmaktadır .
ayrıca özürlülere verilen bir muafiyet varmı derseniz ? özürlüler askerlikten muaftır derim ......
saygılarımı sunarım