Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyet sahipleri 1.6 silindir üstü araç kullanabilir mi?

Konular
21
Reaksiyonlar
4
merhaba arkadaşlar kısmet olursa 25 inde H sınıfı ehliyetimi alıcam ögrenmek istediğim.

1- H sınıfı ehliyetle 1.6 motora kadar otomobil mi kullana biliyoruz 2.0 motor kullanamıyormuyuz.
2-raporum da özel tertibatlı ve otomatik vites araç kullana bilir ibaresi yazdırdım sağ ayağımda kısalık var vesağ kolum dirsekten aşşagası yok otomatik viteste araç için gaz ve vites için özel tertibat gerekir mi?
3- benim alıcagım 2. el aracımı 1. derece kan bağım kullana biliyor dogru mu biliyorum.
bu konmuda beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum arkadaşlar şimdiden tşkler.

1- 1.6 'ya kadar kullanılabiliyor.( sıfır araçlarda.) ikinci el araçlarda sınırlama yok.
2- evet özel tertibat yazıyorsa zaten özel donanım yaptırmadan kullanamazsınız aracı. bildiğim kadarıyla kolunuz için sorun değil ama polio sekeli için özel donanım gerekiyor.sol tarafa aldırtmak yeterli olur diye düşünüyorum ama yine de bu konuda Bülent abi yanılıyorsam düzeltir. rapora ne yazdırman gerektiği konusunda.
3- aracı senden başkası kullanamaz.

1.Madde de bir yanlışınız olmasın ? Sıfır değil de 2. el bir araç olursa sanırım kaç motor gücünde olmasının bir sakıncası yok...

ben H sınıfı ehliyet aldım sayılır ben sıfır araç alamıycam indirimli fiyatı 45 bin tl benim bütcemi aşar onun için 2. el bir araç alıcam onda silindir sınırı var mı onu ögrenmek istiyorum.

Evet 2. el aracı son madde de yazdığı için sıfır araçlara göre yazmıştım. İlk madde de olduğu için.
İkinci el araçlarda sınırlama yok.

peki üstad ben 2. el aracı normal plaka yapsam genede bunu babam ve biladerler kullanamaz mı?

Özel donanımlı olduğu takdirde normal plaka yapamazsın damga şart.

bende focus var kullandıgımız normal pilaka yaptım emniyetten kimse birşey demedi 5 aydır aracı tertibatsız biladerler kullanıyor
otomatik araç içinde illa tertibat taktırmak zorunlu mu ? tertibat taktırmadan kullansam otomaik aracı ne gibi sorunla karşılaşırım acaba.

Tertibatsızsa sorun yok onlar kullanabilir ve damgada şart değil. Ama bu kez de ' özel donanımlı ' raporunla senin kullanman sorun olur.
Sorun otomatik vitesli aracı tertibatlı kullanıp kullanmamanız değil. Raporunuzda 'özel tertibatlı araç' kullanabilir ibaresine rağmen sizin aracı tertibatsız kullanmanız.

üstad başını ağrıtıyorum kusuruma bakma peki raporda özel tertibatlı araç ve otomatik vites araç kullana bilir ben bu rapordan sadece ( otomatik vites araç kullana bilir) kısmını kullanma imkanım yok mu yani özel tertibatlı otomatik vites araç kullana bilir yazmıyor yani üç kağıtçılık yapamaz mıyım:D:D:D

Yani üçkağıtçılık olacağının sen de farkındasın? :)
Tabii ki yok öyle bir şansın.

H sınıfı ehliyetimle özel tertibatsız otomatik vites araç kullanabilir miyim?

Arkadaşlar merhaba bu gün H sınıfı ehliyetimi sancılıda olsa aldım.

raporumda:özel tertibatlı ve otomatik vites araç kullana bilir yazıyordu.

ehliyetimde ise H sınıfı otomatik vites araç kullana bilir yazmışlar.

engelim sağ kol dirsek altı yok sağ ayak kısa(protez)

aklıma takılan bu ehliyetle tertibatsız sadece otomatik vites araç kullana bilirmiyim yani?

ve kullanıcam araçta (ikici el) pilakada engelli işareti olması şart olucakmı ve normal pilaka kullana bilirsem biladerlerde kullana bilir mi?

ilğiniz için teşekkürler.;);)

Normal otomatik aracı kullanırsın ama mtv den yararlanamazsın.evet biraderlerinde kullanır

verdiğin bilgi için teşekkür ederim cdisci abi.
peki ileride kendime ait sıfır bir araç alırsam onda ötv den ve mtv den yararlana biliyormuyum.

1) 2005 şartlarında tertibat gerekiyor deselerde aracıma tertibat takılmadı, 5 sene boyunca tertibatsız otomatik engelli plaka araç kullandım hiç sıkıntı yaşamadım.
2) ağustos ayında arabamı yeniledim bunda tertibat zorunlu dediler ve formalite icabı takıldı. İnanın tertibatı elden kullanmak daha zor ve kaza riski daha fazla. Aracımda süs olarak duruyor sadece.
3) Aracın engelli plaka ise senden başkası kullanamaz normalde. %90 üzerinde engelli olman lazım o da rahatsız kişiye refakatçı olarak verilmiştir kanunen. Yani sen ağır özürlü olmadığın için sen araçta yokken polis aracı kullanan bir yakınını yada başkasını görürse affetmez. Aynı şekilde engelli plakasız ise ve bu sefer sen kullanıyorsan yine affetmezler. Ehliyetini bile elinden alacak kozu vermiş olursun.

Benden tavsiye arabada sen yokken kimseye arabayı verme, verirsende çok kısa mesafelerde kullansınlar. Mesela ben uzun yolculuklarda yanıma bir arkadaşımı ya da yakınımı alıp refakat ettiriyorum kendime. Bu şekilde yaparsan riski düşürmüş olursun.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html
c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir. Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir.
Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

yukarıdaki cümleler açık değil mi? ille de tertibata gerek yok anladıgım kadarıyla... tabiiki sol alt ekstremıtede sakaltlıgı olanlar ıcın...

Mehmet arkadaş zaten sol alt ekstremitede özrü olanlar direk otomatik vitesli araç alabiliyor donanıma gerek yok

ümit arkadaş senin ötv den faydalanman için özel donanım şartı aranır çünkü sağ ayak ve kol kesinlikle donanımlı kullanmak gerekir ama raporun öyle olduğu için o rapora istinaden alırsın

cemil abbi şimdi senin söylediğin e göre ben normal pilaka(2.el) bir araç kullana biliyorum ve biraderlerde kullana biliyor
ehliyete OTOMATİK VİTES araç kullanır yazdıkları için bu araça polis çevirdiğinde öözel tertibad vs aramaz dogru anlamışım degil mi.
sıfır araç alırsam tertibad şartı aranıyor.

Ben anlamadım otomatik vitesli araç kullanır raporu olanlar ikinci eldede motor sınıraması varmı ben 1.8 almak istiyorum yinede vergisini ödeyecekmiyim

son_bir;

1. motor sınırlaması yok.
2. normal pilaka olursa ödeyeceksin vergisini ve aracını başkalarıda kullana bilir.
3. engelli plakası yaparsan vergi ödemezsin ve sanden başka kimse de kullanamaz aracı. tavsiye etmem.

yasayı kendime göre yorumladığımda özel tertibatlı ehliyetlede sürülebilir diye düşünüyorum neden mi sol alt ekstremide rahatsızlıklarda özel tertibat sayılacakdır diyor o zaman otmatik vites yazmasına gerek yok ehliyette özel tertibat sayıldığı için sizcede öyle olması gerekmiyor mu??

valla o konuda tam bilği sahibi değilim ama bir anımı paylaşıyım size.
geçen gün işteydim(resmi kurum) bizim ilçenin bölge trafik müdürü geldi oturmaya polislerle beraber nöbettüttüğümüz için muhabbet bu konudan açıldı ben otomatik vites kullanır ehliyetim var dedim ben ne kullanırım. bana dediği sadece otomatik vites kullanırsın manuel kullanırsan hakkında yasal işlem yapılır dedi peki ö.tertibatlı yazarsa otomatik araç kullanırmı diye sordum hayır kullanamaz dedi.

Üst Alt