Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

"H sınıfı Ehliyet & Özel Donanım & Vergi Muafiyeti"ne dair yasal düzenleme önerileri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Konular
24
Reaksiyonlar
13
"H sınıfı Ehliyet & Özel Donanım & Vergi Muafiyeti"ne dair yasal düzenleme önerileri

Amaç insanların hayatlarını zorlaştırmak değil (engelli & engelsiz) herkesin hakkını gözeterek hayatı kolaylaştırmak ise; şahsi görüşüm bu konuda mantıklı ve olması gereken şudur;

1- H sınıfı ehliyet kaldırılmalı ve engelliler A1, A2, B, C, D, E v.s. gibi diğer sınıflardan ehliyetler alabilmeli ve varsa kullanması gereken özel tertibat ehliyetinde belirtilmeli

2- Kimin daha güvenli, daha rahat araç kullanabileceği konusuna sağlık kurulu, makina mühendisi v.s. değil, bu konuya olumlu ve hayatı insanlara daha kolaylaştırmak odaklı yaklaşan bilirkişiler bu konuda profesyonel destek ve karar vermeli ve onların verdiği kararın engellinin alacağı yada alamayacağı vergi avantajları ile yakından uzaktan ilişiği olmamalıdır.

3- Otomobil hareket özgürlüğü sağlayan bir ulaşım aracıdır, ve otomobilde sağlanan vergi indirimi bu konuda (hareket özgürlüğü) dezavantaj sahibi engellilere sağlanması gereken bir pozitif ayrımcılıktır. Yani bütün engelliler için ortak haklar herkes için aynı anlamı ifade etmemektedir. Örneğin ben ortopedik bir engelli olarak otomobilsiz bir yaşamın gerçekten benim hayatımı çok zorlaştırdığını düşünmekle beraber tüm engelliler için durumun aynı olmadığını da düşünüyorum. Dolayısıyla bu konuda pozitif ayrımcılığın temel ulaşım ve hareket özgürlüğü noktasında dezavantaj sahibi engellilere tanınması gerektiğini düşünüyorum. Vergi avantajı ile hareket özgürlüğü noktasında pozitif ayrımcılığı hakeden engellilerin belirlenmesinde; tek başına bir seferde heyet raporu vererek karar veren sadece doktorlar olmamalı, bu konudaki kararın daha uzun ve objektif bir süreç ile engellinin yaşamının izlenerek, analiz edilerek ve objektif değerlendirmelerde bulunacak bir kurul oluşturulmalı ve kurulun verdiği menfi yada müspet kararlar mantıklı ve objektif gerekçelere dayandırılarak detaylıca muhataplara izah edilebilmelidir. Bu avantaj "hareket ettirici özel tertibat" olması gibi genel ve mantıksız tek bir gerekçeye asla dayandırılmamalıdır. Ve bencilce değil gerçekten doğru olanın bu olduğuna inandığım için böyle düşünüyorum. Öyleki düşüncelerimin samimiyeti açısından kendi vergi indirimi v.s. gibi haklarımdan ömrüm boyunca feragat ederek bu konunun sözettiğim gibi düzenlenmesine sebep olabilmeye dahi razıyım.

4- Tertibatlar şimdiki komik ve saçma prosedürle araçlara uygulanmamalı daha esnek ve modern takılıp çıkarılabilen tertibatlarda uygulanabilmeli ve bu tür donanımların sadece engellinin "sahibi" olduğu araca mahkum edilmemesi gerekmektedir. Yani ehliyetinde yazan donanım her ne ise engelli bu donanımı (adeta bir emniyet kemeri gibi) rahatça uyguladığı bütün araçları kullanabilmeli ve kullandığı araç kimin olursa olsun ancak ve ancak aracı ehliyetinde yazan tertibat ile kullanmıyor ise cezai işleme maruz bırakılmalıdır. Avrupada demonte tertibatlar var, bir çok araca kısa sürede takılıp çıkarılabiliyor... Yani kısa bir süre içerisinde bir aracın gaz fren yada debriyajını elle kumanda edilebilir hale getirebiliyorsunuz, keza gaz pedalı için takıp çıkarılabilir otomatik vitesli araçlarda gaz pedalını sola alan aparatlar mevcut... Bence bu işin en temiz çözümü tertibatın araca takılırken gerçekten neredeyse pratikte hiç bir fayda sağlamayan proje çizdirilip montaj demontaj işlemini, yasal haraç ödeyerek ve imzaları ile para alan kişi yada kurumları aradan çıkarmak...

5- Tüm bu düzenlemeler oturduktan sonra vergi muafiyetinden tekrar yararlanabilmek için 5-10 yıl sınırlandırılması, araç alırken motor hacmi sınırlandırılması, sahibinden başkası (yada 3. derece yakınlarından başkası) kullanamaz gibi yasakçı ve hayatı zorlaştıran bir takım önlemler oldukça esnekleştirilebilir ve başta engellinin hayatı daha kolaylaştığı gibi, hakkın gerçekten hakedene verilmeye çalışılması ile engelliye sağlanan avantajlara (pozitif ayrımcılığa) karşı gelişen toplumsal antipatinin oluşması en aza indirilecektir. Bu durum engellinin toplumla ayrışmasını değil kaynaşmasını kolaylaştıracaktır.

Herneyse aklımda bunlar gibi daha bir çok şey var 30 yıl yaşayan bir engelli olarak... ancak yoruldum yazmaktan... Gerçekten bu konuda samimi düzenlemeler yapabilecek insanlarla keşke karşılaşabilsek... Tekrar ifade ediyorum eğer bir takım avantajlar herkese yada hiçkimseye değil gerçekten hakedene verilecekse ben bana tanınacak bütün haklardan gönüllü olarak feragat etmeye razıyım...

Bu konu önemli. İlk fırsatta bu konuda fikirleri derleyip öneri olarak ilgililere sunalım...

Başlığa bütün engelliler tüm vergilerden muaf yazsaydım 10 sayfa mesaj + 1000 den fazla hit almıştı galiba başlık :)

İnsanlar sürekli kendilerine bir takım maddi avantaj sağlayan haklar verilsin istiyor. Kime veriliyor nasıl veriliyor gerçekten veriliyor mu, uygulamada saçmalıklar var mı gibi daha ötesiyle ilgilenenler yok denecek kadar az...

Tamam ihtiyaçlar bir hayli fazla ve çok daha iyi imkanlar tanınmalı ancak bazen tepesinden yardım yapılan kamyonun önünde dağıtılanı almak için birbirini ezip linç eden insanlar gibi hissediyorum olan biteni... Dağıtılanı kapmaktan fazlasıyla ilgilenmeli birazda imkan ve ihtiyaç mağdurları...

[H] ne ayak kardeşim?
En önemli sorun bence budur. B sınıfı ehliyet engelli engelsiz herkezin binek oto ehliyeti olmalıdır.
B sınıfını verirsin. Kullanması gereken araç gereci de ehliyetinde belirtirsin! Gözlük, aparat v.b. gibi.
Damgala o vakit. Yaşlı , kadın, genç diye... Onlarada ayrı ehliyet ver.

Bi iki öneri daha;

6- Yeni çıkan park kartı uygulamasında bütün engel gruplarına bu kart verilmemeli, ancak hareket özgürlüğü konusunda dezavantaj sahibi engelliler engelli park yerlerini kullanmalıdır. Bacakları olmayan yada ortopedik bir engelli ile, kulakları duymayan veya el parmakları olmayan yahut tek gözü görmeyen insanlar, engelli otoparkını kullanmak konusunda eşit haklara sahip olmamalıdır. Yakınlarına ait engelli araö sahipleri ise hareket özgürlüğü olmayan bir engelli araçta bulunmadığu sürece engelli otoparkını kullanamamalıdır.

7- Devlet otomobil üreticilerinden engellilerin kullandığı tertibatları ürettikleri araçların opsiyon listelerine eklemesini istemelidir. Bu tür opsyionları listesine ekleyen otomobil üreticilerine bir takım destekler sağlanarak uygulamaya teşvik edilmelidir. Bu uygulama teşvik edilmediği sürece kontrolsüz iptidai ve amatör ellerde üretilen, trafikteki insanların hayatlarını tehlikeye atan riskli donanımlardan kurtarılamaz.

Yine örnek verecek olursam, fikrim alınmadan ve nasıl araç kullanabileceğim bana sorulmadan elden tertibatlı yazılan rapor neticesinde elden tertibatlı aldığım ilk arabamla kısa bir süre sonra adapte olamadığım ve gayet iptidai olan elden tertibatı yüzünden E5 karayolunda az kalsın ciddi bir kaza yapıyordum. Aracımı direkt sanayiye sürüp tertibatı söktürdüm ve uzun yıllardır gayet rahat ve güvende hissederek aracımı tertibatsız kullanıyorum. Yaptığım yolun ciddi bir kısmını Ankara İstanbul gibi şehirlerin yoğun trafiğinde yapmış olmama rağmen 100 bin km nin üzerine çıktım ve çok şükür halen kazam yok...

sol alt extrimde rahatsızlığı olanlar için otomatik vitesli araçlar için uygulanan ÖTV indirimi sağ üst extrimde rahatsızlığı olanlar içinde uygulanmalıdır.

wissory;

Tam tersi olacak sağ allt exremitede uygulanıyodu solda uygulanmıyodu ötv ama gecen aylarda artık her 2side ötv den faydalanıyor ..!

Bende B sınıfı ehliyet var kullandığı cihaz kısmında Gözluk yazıyor ama h ye dönüş yapabılırım h yi kaldırırlarsa B de yada diğerlerinde o kişiye uygun aparatlı araç nasıl olucak ; C verdiniz Kamyoneti nasil kullanıcak kişi otomobil kullanması kolayken

Jungle;

arkadaşım sağ alt extrimde rahatsızlığı olanlar için sol tarafa gaz pedalı yaptırmak suretiyle otomatik vitesli araçlar ötvden faydalanıyordu.Sol alt extrimde olanlar ise hiç bir tertibat yaptırmadan otomatik vitesli araçlar tertibat yerine geçmekte vede ötvden faydalanmaktadırlar. Şimdi benim söylediğim şu;
Sol alt extrimde rahatsızlığı olanlar için özel tertibata gerek yok neden çünkü debriyaj kullanamıyorlar ve otomatik arabalarda vites sorunu(debriyaj) olmadığı için tertibata gerek kalmıyor.Böyle oluncada yasal düzenlemeyle ötvden muaflar.Peki sağ üst extrimde rahatsızlığı olanlar için niye yok?Mantık aynı olmalı vites değiştiremediği için üst extrimde rahatsızlığı olanlarda tertibata gerek olmaksızın otomatik vitesli araçlar tertibat sayılmalı vede ÖTV muafiyeti sağlanmalıdır

1 ötv ve mtv istisnası kaldırılsın

2 h sınıfı ehliyet kaldırılsın

bunların yerine

1 devlet bankaları 5 yılda 1 sefere mahsus 0 faizle kredi versin

2 devlet bankaları 10 yılda 1 sefere mahsus 0 faizle ev kredisi versin

3 5 yıl içinde kredisini bitirmeden aracını satanlar . sattıkları tarihe kadar ödemedikleri faizi ödesin

bu durumun faydaları

1 1600 sınırı yok

2 bütün engelliler faydalanır ayrımcılık olmaz

3 2. el arabalarda da kullanılır

4 arabaları herkes kullanır

5 vergiler ödendigi için suistimal önlenir

6 kötü niyetli insanlar fakir engellileri kullanamaz çünkü geliri az olan engelliye banka kredi vermez

7 istedigin zaman aracını satabilirsin ve yenisini alabilirsin

bir maliyeci olarak daha fazlasıda var aklımda lakin kıssaca bunları yazdım . ve bu yazdıklarım baya araştırıldıktan sonra yazdıgım şeyler . ayrıca herkes hesaplaya bilir vergi indirimi ve sıfır faiz kıyaslamasını

saygılar sunarım

1 ötv ve mtv istisnası kaldırılsın

2 h sınıfı ehliyet kaldırılsın

Haklısın kardeşim tam bir maliyeci yaklaşımı ile düşünmüşsün..

H diye bir sınıf ayrımcılıktır. Bana göre suçtur.
Çok merak ediyorum. Gelişmiş ülkelerde engelliere ayrı sınıf ehliyetmi veriyorlar?
Yoksa portatifini tak ve aracını kullanmı diyorlar. Gözlük gibi!

Vergici kardeşim, size ısrarla Osmanlı nın vergi düzenini incelemenizi öneririm. Tabi sahih kaynaklardan...:confused:
Bir ülkeyi ayakta tutmak vergi toplamaya kaldıysa o ülkenin yarını yoktur!
Bir insanın bineği vergi konusu olamaz. Bu engelli ye mahsus değil genel vatandaş içindir.
Heleki özel tüketim adında vergi toplamak bir Osmanlı soyuna uygun değildir.
Keza gıda dan alınan vergilerde ayrı bir ayıptır. Bir insanın gıdası nasıl vergi konusu olabilir?

Ey gidi adalet temsali Osmanlı.
Saygı duyarım Osmanlı ve onun adil yolunda olanlara... Selam ve dua ile...

sayın saww

kazanova ne demiş biliyormusun ? ' bana ahmetten mehmetten degil hülyadan leyladan bahset ' eeeeeee kazanova bu ...............

yukarıda bir dizi öneri sunmusum siz gitmişsiniz neyi almışsınız . hele birde tam maliyeci yaklaşımı yorumunuz cok feci bir tren kazası olmuş hatta ve hatta denizin dibindeki denizaltına uçak çarpması haberi gibi hayrete şayansınız .

bakınız yukarıdaki önerim bir maliyeci gibidir ama bu önerimdeki çıkarım tam bir engelli vatandaş gibidir . yukarıdaki öneri bütün engellileri kapsayan ayırım yapmayan . suistimal edilmesi zor . engelliler adına çok özgürlükçü bir öneridir. sizde daha iyisi varsa ben o nada uyarım

son olarak maliyede gelir uzmanı olabilirim ama günün her saniyesinde engelliyim

saygılar sunarım

OTV/MTV muafiyeti tum ozurluler icin verilmelidir.

Ortapedik engelli, fiziksel dezavantaji var ve toplutasima araclarina binmesi/inmesi/yurumesi zor. Bu nedenle OTV muafiyetli arac alabiliyor.

Tamam, bu ortapedik engelli kardeslerimin hakki.

Peki, kalbinde sorunu olan, ve ya sindirim sistemi sorunu olan 1 insan, nasil toplu tasima aracina binsin. ?

Mesela Crohn hastasi biri, tuvaletle gezmek zorunda.. Toplu tasima aracina bindiginde, sofor bey dur ben,m tuvaletim var diyemez. Sofor dursa da WC olan 1 yer bulmak guc.

Demem o ki, ozurlu olan insanin mutlaksa sosyal alanda dezavantaji var. Agrilidir, baskaca sorunlari vardir.

Bu nedenle tum ozurlulerin OTV muaf arac alabilmeleri gerekir. Fiziksek ozru olan kardeslerimin "tertibat taktirmasi" kosulu ile zati arac kullabiliyorlar.

sesene;

ok... Crohn hastasi bir engelli icin durum boyle olabilir ve gayet tabi bu durum bir komisyon tarafindan hareket ozgurlugu noktasinda degerlendirilerek yorumlanabilir ama butun engelliler hareket ozgurlugu noktasinda ayni degiller dolayisiyla butun engelliler otv ve. Mtv den yararlansin demek fazlaca genel bir ifade... Bence sadece hakeden yararlansin herkes degil...

suistimal edilmesi zor . engelliler adına çok özgürlükçü bir öneridir.

Sayın dadaş,
Dadaşlar halk dostu olur diye biliyorum ben.

Suistimal yapan değil yaptıran vardır. Suistimal diye bir şey yoktur. Görevini düzgün yapmayan memur vardır.

Zamanında millet araç almış 3000- 5000 motor bunun adı suistimal olmuş! Sonra ne olmuş devlet kolayını bulmuş topdan yasaklamış.
Denetimi becerememiş beceriksizliğinin faturasını masum, temiz insanın hakkını gasp ederek çözmüş.

Ortada bulmaca falan yok! Sorunda yok! Problem haline dönüştüren beceriksiz bürokrat ve bürokrasi var.

Ötv muafiyetini kaldır. Eyvallah!
O vakit yurtdışından araç getirmedeki yaş sınırını kaldır.( Toplu ulaşıma ulaşamayan engelliye zulm ediyor bu uygulama)
Yaş sınırını kaldırısan her fakir engelli bir araç sahibi olabilir.
ÖTV li kazık benzin parasını bulabilirmi orasını bilemem.
Gümrük alma engelliden.
Bide H sınıfı ayrımcılığı yapma B sınıfı ehliyet ver ve aracı başkalarınında kullanmasına izin ver. (Dünyanın binbirtürlü hali var!)

Olay bukadar basit.
Ortada bir problem mi var? Yok! Tamamen işgüzar bir bürokrasi var.

H sınıfı ehliyet değerlendirmeleri kesin hatlar ile belirlenmeli doktorların görüş kullanmaları minimuma indirilmeli ki vicdan sahibi dr aramaktan kurtulalım

SAYIN SAWW

bakınız bu ülkede 8,5 milyon engelli var . bu engellilerin sadece 2,5 milyonunun ötv ve mtv istisnalı araba alma ihtimali var altını çiziyorum ihtimali var ( durumu olur olmaz alabilime ihtimali olan 2,5 milyon engelli ) eğer siz ötv ve mtv istisnası üzerinden çözüm üretmeye kalkarsanız geri kalan 6 milyon engelliyi yok sayarsınız . evet dadaşlar halk dostudur işte bu yüzden, ben geri kalan 6 milyon engelliyi yok sayamadığım için böyle bir öneri sundum . ve detaylarıyla araştırdım. kıssaca 8,5 milyon engellinin hepsinin faydalanabileceği bir öneri . bu açıklamamdan sonra halk dostu olup olmadığımı bir daha gözden geçirirsiniz inşallah

bu durumun faydaları

8,5 milyon engellinin hepsi faydalanır

engelliler arasında ayrım yaşanmaz

anayasanın 10. maddesine uygun olarak sağlıklı bir adamla aramızda menkul kıymet alımı konusunda ayrımcılık olmaz eşit şartlara tabi oluruz

maliyenin ve maliye memurlarının uygulamalarından kurtuluruz

devletin engelli bireylerin topluma kazandırılması konusunda ki çalışmalarındaki engelliler arasındaki ayrımcılığın önüne geçilir

bankaların zararı olmaması için bu krediler zorunlu karşılık ayırma hesaplarından karşılanır

devlet de bu kredilerdeki zararını ötv tahsil ederek karşılar

engelliler daha karlı araç sahibi olurlar

bazı engelliler bu işlemlerden para kazanmak için menkul mal ticaretine gire bilir

1600 sınırı olmaz

2. el araçlarıda karlı bir şekilde alırız

0 araç alamayan engelliler maddi gücü yetmeyen engelliler 2. el araçla ihtiyaçlarını giderir

tertibat olayı kişiye münhasır olarak devam eder

istediğin zaman aracına satıp yenisini alırsın

bankaya gittiginde raporun varsa ödeme gücüne göre kredi alırsın yok tertibattı yok damgaydı yok sen kullanacan yok ticaret yapaman yok raporun şu olacak yok raporuna göre tertibat yok şöye olacak yok böyle olacak gibi saçma sapan şeylerle ve saçma sapan kişilerle uğraşmazsın

diğer arkadaşlar

konuya ötv üzerinden veya tertibat üzerinden yaklaşırsanız 6 milyon engelliyi yok sayarsınız . bu sizin için adil bir durummudur

ayrıca

engelliye 0 faizli
ev kredisi
araç kredisi
eğitim kredisi

kulağa hoş gelmiyormu

saygılarımla

h sınıfı ehliyet kökten kaldırılmalı

anayasanın 10. maddesine uygun olarak sağlıklı bir adamla aramızda menkul kıymet alımı konusunda ayrımcılık olmaz eşit şartlara tabi oluruz

maliyenin ve maliye memurlarının uygulamalarından kurtuluruz

Sayın DADAŞ,

Yanlış anlaşılıyoruz galiba. Elbetteki her engel sahibi farklıdır. Ötv istisnasını bedenini normal taşıyabilenler için bir hakmış gibi isteyemezsiniz.
Devlet engelleri kaldırsa elbetteki sizin dediğiniz gibi ne ötv muafiyeti versin nede başka kolaylık sağlasın normal sağlıklı birey ne ise ortopedik engelliyede onu uygulasın.

Ama durum o kadar vahim ki. Bir ortopedik engelli hayata 10-0 geride başlıyor. Bir ötv istisnası vermiş oda evlere şenlik.
Yok 10 sene satamassın, yok sadece sen kullanabilirsin gibi katı çağdışı uygulamalar falan filan...

Yasal olarak ÖTV yi alamazsınız. Bir ortopedik engellinin aracı onun bir parçası gibidir.
Yasada bunu doğruluyor zaten. Ancak farklı yorumlayarak bunun yanında başka vergi kalemi KDV muafiyet hakkını gasp ediyorlar.
Ort. engellinin her türlü kişisel kullanması gereken araç gereci her türlü vergiden muaf tutulmalıdır. Yasaya bakınız.

Bu bağlamda hem ÖTV hem KDV muafiyeti bedeninde yürümesinde eksiklik olanlar için uygundur.
Aksi taktirde sizin dediğiniz gibi her engelliyi bir tutarsanız olmaz. Bir ama arkadaş nasıl ki araç kullanamıyorsa. Bu haktan elde olmayan nedenlerden mahrumsa. Bir işt. engelli kardeşimizde ehliyet alıp normal insanlar gibi bedensel aktiviteleri olduğu için vergi muafiyetinden faydalanamaması gayet doğal.

Sonuç olarak;
-ÖTV+KdV ve her türlü vergiden ort./görme engelli araçları muaf tutulmalıdır.
-Teknolojinin gelişmesiyle, sökülüp takılan araç aparatları olması sonucu aracı yakınlarınında kullanmasına izin verilmelidir.
Bunun sonucu gereğide H ehliyetleri kaldırılmalı yerine tek tip B ehliyeti olmalıdır. Ehliyetin üzerine hangi şekilde araç sürebileceği belirtilmelidir.(Aparat v.s.)
-Yurtdışı araç alımında yaş sınırı kaldırılmalıdır. Durumu olamayana belki hibeler olabilir.
Böylece bir çok ihtiyac sahibi arkadaşımız bu haktan yararlanmış olur.

Çözüm benim açımdan bu kadardır.

konuya ötv üzerinden veya tertibat üzerinden yaklaşırsanız 6 milyon engelliyi yok sayarsınız . bu sizin için adil bir durummudur

Mesele tertibat meselesi değildir. Mesele bedensel aktifidedir. İşt engelli kardeşimiz her otobüsü kullanabilir. Bir ort. engelli metrobüse binemez mesela. Her durakta asansör yoktur. Aynı şekilde her muhitte engeliye uygun otobüs yoktur. Durum malesef budur,
Sayın Dadaş.

sayın saww

hayretler içinde kaldım yazdıklarınızı okuyunca . sanırım siz kendi engelinizle aynı olanların dışında bir kaç engelli tanıyorsunuz size bir kaç örnek vereyimde bu yanlıştan dönelim hayırlısıyla

1 iç hastalık sebebiyle engelli olupta toplu taşıma araçlarından faydalanamayan ve her yere özel arabayla gitmek zorunda ( dikkat edin zorunda ) olan bir engelli tanıdıgınız varmı ? benim var ve engelli raporu % 50 o insanda ort.engelli gibi arabaya muhtaç lakin senin benim gibi ötv ve kdv den faydalanamıyor

2 epilepsi hastası olupta nöbet geçiren vede toplu taşıma araçlarını boş ver sokakta bile yanlız dolaşamayan her daim yanında bir yakınını olması zorunlu olan bir tanıdıgınız varmı ? benim var üstelik % 60 raporu var lakin senin benim gibi ötv mtv den faydalanamıyor hatta hatta ehliyet bile alamıyor hatta hatta hatta hastaneye bile özel arabayla gitmek zorunda hatta hatta hatta hatta o kişi yanında biri olmadan gidemez.

3........

4 ......

5 .......

daha sürer gider

sizin yukarıda söylediklerinizi tekrar gözden geçirmeniz dilegimle . olaya ötv veya tertibat yaklaşımıyla yaklaşmanız son derece sakıncalıdır

saygılarımla

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt