Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Başlık derdi anlatmaya yetiyor zaten.. Forumda da bir çok kişi durumdan mağdur olmuş.. ama işini halledenlerde var..
sol ayağım iş görmüyor.. iki adet değnekle yürüyorum.. "ÖTV indiriminden ben yararlanmıyacağım da kim yararlanacak" önyargısı ile hiç araştırmadan hastaneden H sınıfı ehliyet için rapor almaya gittim.. Bana sen otomatik vites kullanabilirsin dediler.. ben de bilmiyorum denemedim ama tertibat iyi olur dedim.. Rapora "otomatik vites kullanır " demişler ve yüzde 25 vermişler..
%25 i görünce şok oldum.. Sordum bunun önemi yok dediler..
Ehliyetimde şimmdi "otomatik vites" ibaresi var ve H sınıfı.. Bir kaç yere gittiğimde ÖTV den yararlanamıyacağımı öğrendim ve şok oldum.. Çünkü durumu benden çok çok daha iyi olanlar ÖTV den yararlanabiliyor..
İki adet değnek 1-2 km zor yürüyen biri olarak araba ihtiyacım had safhada. Ama sol ayak olduğu için ÖTV den yararlanıp bir araba alamıyorum..
Sebeb sadece "özel tertibat" mı? Kanunun amacı özürlüye yardım mı? yoksa özel tertibat sağlama mı.. Eğer özürlüye yardım edecekse "otomatik vites" de bir özel tertibat değil midir?
Evet OTOMATİK VİTES araba da özel tertibatlıdır..
işin ilginci bazı otomatik arabalar SOL ayağa göre dizayn edilmiş.. Şimdi bunu delil gösterip Sağ tarafından sakatlığı olanlarada Araba vermemek gerekir ve şöyle denmeli: sen işte şu markanın şu modelinin otomatik vitesini alabilirsin çünkü o sol ayağa göre dizayn edilmiş..
Saçma ama bize denilen de aynen bu.. Sen şu şu markaların şu şu modellerini sürebilirsin..
Şimdi herhangi bir firma kolaylık olsun diye normal insanlar için elden debreyaj fren ve gaz tertibatlı son derece gelişmiş bir araba yaptığı zamanda bu sefer iki ayağı olmayan Sakatlara şu denecek midir:
"işte sen şu arabanın şu modelini alabilirsin ÖTV yi sana koklatmayız"
bu olmıyacak bişiy midir? Araba firmaları çok değil bir kaç sene içinde gaz ve freni direksiyonun altına bir düğme olarak yerleştiren bir sistem getirirse hiiiç bir sakat ÖTV indiriminden yararlanamaz öyle mi ??
KANUNun amacı nedir? gerçekten merak ettim .. başlangıcından bir çok "hümanizm" edebiyatı yapıp topluma kazanmaktan bilmem neden bahsedip işte bundan dolayı size şunu yapıyoruz deyip inanılmaz zorluk çıkarmak hangi ahlak ve yasaya uygundur.
Bence buradaki arkadaşlar irtibata geçip gerekirse yargıtaya kanunun eksikleri için başvuru yapalım.. ve mesela dayanak olarak Sol tarafa göre yapılmış otomatik vites arabaları gösterelim.. (yanlış hatırlamıyorsam opel corsa nın böyle bir modeli var)
GURU'lar bize yol gösterebilir mi? nereye ne şekilde başvuracağız.. Başbakanlık'a yazdığım mektup ve e-postalar hep cevapsız kaldı..
Bahsettiğinde sorun bendede vardı. H sınıfı ehliyetim var sol bacağımdan özürlüyüm. ÖTV indiriminden yararlanabilmek için doktora gittim heyete girdim ve banada otomatik vites otomobil kullanır ibareli rapor verdiler.
Bu raporla istanbulda hangi otomobil firmasına gittiysem bana ötv muafiyetli araba alamassınız dediler.
Tesadüfen bursadaki opel bayisine gittiğimde ise çok saçma şeyler söylemişler size ve bu raporla ötv indiriminden yararlanabilirsiniz dediler.
Bende bursadaki opel bayisinden ötv indiriminden yararlanarak 0 km otomatik vites araç aldım.
Ben böyle saçma bir ülke görmedim. İstanbulda alamadım bursada aldım.
memphis bende Bursa'dayım Şubat ayında aracımı aldım Yeni Opel Corsa ama düz vites almak zorunda kaldım.Çünkü özel tertibatlı araç kullanabilir raporum vardı elimde ayrıca firmada düz vites araç alırsan ötv muafiyetliğinden yararlanabileceğimi söyledi bende düz vites aldım.Bursa Neskardan almıştım aracı sen nereden aldın hangi Opel bayisi.
Ama durumu birdaha yazıyorum yanlış anlaşılma olmasın.
Benim sorunum sol ayağımda kısalık ehliyetimi aldım (h sınıfı) sonra heyete girdim ve heyetten rapor verdiler otomatik vites araç kullanabilir diye.
bende bu raporla istanbuldaki oto firmalarına gittim bana bu raporla vergi indirimi olmayacağını söylediler. yani sol ayakda sorun olupda otomatik vites araç kullanır raporu verirlerse vergi indirimi olmuyormuş.
Bende tesadüfen bursadaki ople neskar'a gittim onlarda bana böyle saçmalık olurmu dediler ve vergi indirimli araç verdiler. demekki canı çıkmayasıca devletimizin verdiği rapor şehirden şehire fark ediyormuş şimdi arabamı yenileyeceğim aynı raporu istanbuldan alıp aracımı bursadan alacağım
Yani üzerinde özel donanımı olmayan, sadece otomatik vitese sahip bir aracı ÖTV ödemeden mi aldın memphis? Bu imkansız yahu Yani almışsan da (daha doğrusu bayii vermişse de) bu yasal değil. Özel donanımı olmayan bir aracın vergi muafiyetiyle alınması asla yasal olamaz.
araba tabiki donanım var ama kullanmıyorum araçda duruyor. frene elle basmaya yarayan bir aparat ama kullanma ihtiyacı duymadım sağ ayağımla frene basabiliyorum.
otomatik vitesli arab kullanır raporu alınca , taktıracağın aparatın özelliklerini kim nasıl belirledi proje olayı nasıl oldu memphis ? bunları da yazr mısın
sol ayakla ilgili başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığından gelen yazı
SLM MİLLET;
BEN AĞUSTOS AYINDA CUMHURBAŞKANLIĞINA GÜMRÜKTE YAPILAN SAĞ-SOL BACAK OLAYINI ANLATAN BİR YAZI İLE BAŞVURUP SOL AYAKTAN ENGELLİ İNSANLARA GÜMRÜKTEN İTHAL İZNİ VERİLMEDİĞİNİ YAZDIM.
GELEN CEVABIN İLGİLİ KISMINI AYNEN YAZIYORUM:
Özürlülerin ithal edecekleri özel tertibatlı araçlarda uygulanacak gümrük vergisi muafiyeti konusunda sağ bacak ya da sol bacak sakatlık ayrımı bulunmamaktadır.Yurt dışından ithalatla sorumlu olan Gümrük Müsteşarlığı,13 Mayıs 2000 tarihli ve 24048 sayılı Resmi Gazetede yayımladı tebliğ ile (EK-2) daha önce yayımlanan 12.02.2000 tarihli tebliğde bulunan ''sadece sol bacağından özürlü bulunan kişi bu Tebliğ hükümlerine sakat aracı ithal edemez'' hükmünü maddeden çıkarmıştır.Böylece ''sadece sol bacağı olmayan kişilerin'' de özel tertibatlı araç almasında sakınca olmadığı düşünülmektedir.
Gümrük vergileri muafiyetinden yararlanabilmek için H sınıfı ehliyetinizin bulunması,özürlüler için verilen sağlık kurulu raporunda ''özel tertibatlı araç kullanılması uygundur / gerekmektedir '' ibaresinin olması ve aracın özel tertibata sahip olması gerekmektedir.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Gümrükler Genel Müdürlüğü'nden edinebilirsiniz.
peki sol ayaktan özürlü biri nasıl "özel tertibatlı araç kullanabilir" raporu alacak ??? Bunu yasal yollardan alması imkansız. Doktorun yada kurulun her neyse "illegal" bir rapor vermesi gerekir. Yani cevap kendi içerisinde çelişiyor. ben olsam c.başkanlığına bu mektubun cevabı olarak adam mı kandırıyorsunuz derdim.
çünkü olay çok açık sol bacaktan özürlüye verilen sağlık raporunda "özel tertibat" yazılması illegal bir şey. şimdi siz sol bacaktan özürlü olunca "özel tertibat" raporu alamazsınız. alırsanızda işte illegallik vardır. demekki c.başkanlığının cevabi yazısı hiç bir anlam ifade etmiyor.
@memphis kardeş.. Burdaki opel bayilerine ve hatta bütün araba bayilerine gittim.. hiç biri "H sınıfı+otomatik vites+sol ayak" için ÖTV indiriminden faydalanabilirsin demedi. Ankaradan biri ile görüştüm yurtdışından araba getirten o da aynısını söyledi.
Çevremde bir çok sol ayaktan (hafif kısalığı bile olan) insanların ÖTV indirimli araba kullandıklarını gördükçe içim burkuluyor..
Bu işin tek çözüm yolu kanunun değişmesi.. Araba firmalarının Sağ ayağa uygun otomatik vites araba üretmesi işin komik tarafı.
alan alıyor shaman kardeş bir sen birde ben alamadık tertibatlı araç kullanır raporunu alan arkadaşlar hangi il ve hangi hastaneden aldıklarını yazarlarsa bizde gidek alak :lol:
Benim ehliyetimde otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi var. Sol ayak polioyum. Hastaneden özel teribatlı araç kullanabilir raporu aldım (zorda olsa) ve bu şekilde debriyaj tertibatlı manuel vites araç aldım. yeni nesil otomatik olsa aracım daha uygun olur kullanım açısından ama buna da şükür.
istanbul şişli etfal hastanesinden tertibatlı araç kullanabilir raporu alabilirsiniz.
bu arada ,eski arabanızı satmadan önce hasteneden gidin bu raporu alın kim bilir belki raporu alamazsınız elinizdeki ötv ve mtv indirimli arabanızdan da olmayın sakın
http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?p=454878#454878
bu topicten ilgili hastane ile bu rapor hakkında yazışmalar geçiyor bu yazışmaları okursan umarım bi fikir edinirsin ben bu konuda sana bişi söyliyemiycem çünkü bende bu raporu ocak 2009 da alıcam ama yazışmayı okursan eğer orada da bahsetmiştim şişli etfal bu konuda gayet iyi bir hastane
arkadaşlar cumhurbaşkanlığı yazıyı gümrükler genel müdürlüğüne göndermiş.yazmış olduğum yazı gümrükler genel müdürlüğünden geldi.yani cumhurbaşkanlığından değil.
Anladığım kadarıyla yine devlet kendi içinde çelişerek insanları gidin ne haliniz var görün demiş. Sol ayak engellilere hastaneler özel tertibatlı araç kullanabilir ibareli rapor vermiyorsa (ki neden vermediğini de anlamadım bir anlaşma mı var gümrükle aralarında) herkes zorunlu olarak gidip otomatik vitesli kullanabilir alacak. Bu seferde gümrükten sorun çıkacak haliyle.
Bende de 1999 yılından kalma bir rapor var özel tertibalı araç kullanabilir şeklinde ama biraz eski bunu yenileyin diye göstersen zaten olmaz.
ozghcttnli arkadaşım merhaba
ben sağ el ve sağ ayak sekeli %46 rapor aldım tarihi 16/08/2008
bu raporun süresi zaten altı ay deniliyor şişli etfal hastane yetkililerinden öğrendiğim şu ddaha önceki almış olduğunuz raporu mutlaka getirin sizin için kolaylık olur ve rahat bir şekilde alabilirsiniz dediler bende daha önceden engelli işbaşvuruşu yapmış olduğum raporu aldığım (1997) raporumu gösterdim o rapora göre muayene bölümlerine gönderdiler ve raporumda 'özel tertibatlı araç kullanabilir' ibaresini kendi vermiş oldukları rapora eklediler bende onlara sordum ben otomatik vitesli özel tertibatlı araç alsam 'ötv' vergisinden yararlanabilirmiyim dedim ister düz vites ister otomatik önemli değil önemli olan aparat kullanımın seninin kullanacağın aparat belli sağdaki gaz pedalını sol tarafa aparat yaptırırsın sadece o kadar dediler bende yetkililere danıştım aynen dedikleri gibi farklı bir şey olmaz dediler ayrıca hastanede ve yetkililerde bana söyledikleri birde direksiyona topuz taktırırsın senin için daha rahat olur dediler
şunuda söylemek istiyorum sol ayak içinde aparat türleri varmış onuda öğrendim yetkililerden ama işi bilen kişilere işini yaptırın diyorlar bilmeyen kişilere işi verirseniz hergün sallama yaparlar diyorlar sadece işini bilen
arkadaslar sol bacagı olmayan kısılere ozel tertıbatlı araç kullanır raporu verılmıyor sakat bıle sayılmıyoruz otomatık vıteslı araçlar fabrıkada orjınal uretıldıgınden ve ozel bır tertıbat bulunmadıgından sakat aracı olmamaktadır fabrıkanın urettıgı orjınal parcaların muhendıslık ve projezle yer degısıklıgı oldugu takdırde özel tertıbatlı araç sınıfına gırmektedır ve anca o sekılde ötv den muaf olmaktadır 2 tane araç alıp sattım ve hep boyle saglıklı kısıler nasılsa sol bacagı olmayanlar aynı sınıfta park cezası bıle yıyıyorsunuz plakanızda logo olmadıgı takdırde özurlu kımlık kartınızı aracınızın on camına koysanız dahı burası turkıye bunlara gulmemız lazım ben guluyorum
Sağ bacağı olmayan özel tertibatlı araç kullanır ve vergi muafiyetinden yararlanır.
Sol bacağı olmayan otomatik vites araç kullanır ve vergi muafiyetinden yararlanamaz.
Sol bacağı olmayanın Türkiye Cumhuriyetinde vergi muafiyetinden yararlanarak araç kullanabilmesi için manuel vites alarak akrobatik sürüş tekniklerini öğrenmesi gerekir...
Bence bizim devletin ilgili kurumlarına şu soruyu sormamız gerekir;
Bu ülkede
engellilere araç alımında tanınan vergi istisnası
neden engellinin engeli ile ilişkili değilde
aracın tertibatı ile ilişkilidir...