Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Görme engelli biri bana çarptı. Nasıl tepki vereceğimi bilemedim..?

serdarski

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,

Ben bastonla yürüyen bir engelliyim. İşyerim Beyoğlu-İstiklal caddesi'nde.

Her gün günün farklı saatlerinde İstiklal caddesi'nde egördüğüm görme engelli bir bayan var. Bir sabah işyerime giderken bu görme engelli bayan arkamdan gelerek görmediği için bastonla yürüyen benim gibi birine çarptı.

Şimdi sorarım size;
Görme engelli biri görebilen ancak 2 bastonla yürüyen birine çarparsa ne yapılır ve Nasıl tepki verilir?

çarpan taraf özür diler, madur taraf özrü kabul eder... engelli olmak kaba olmak için mazeret olarak kullanılmamalı...

ben akülü sandalyemle ilk kullandığım günden bu yana kimseye çarpmadım (inşallah bu şekilde de devam eder), ve yolum üzerinde özellikle yaşlılar ve baston/koltuk değnekli engelliler olunca dikkat seviyemi iki katına çıkarıyorum, çünkü akülü sandalyenin ayak koyma yerleri bir çarpma durumunda bir yaşlının ya da zayıf/engelli birinin ayak bileklerini kolayca kırabilir...

ancak akülü sandalyem yokken bazı arkadaşlarım manuel sandalyemle beni gezdiriyorlarken ya da bir yere götürüyorken birkaç kez insanlara çarptık, çünkü sandalyeyi iten kişiler ilk birkaç adımdan sonra sandalye ittiğini unutuyorlar ve normal yaya olarak yürüdükleri gibi ileriye bakıyorlar, oysa hemen 70-80 santimetre önlerinde itmekte oldukları sandalyenin öne doğru çıkan ayaklıkları var... bu yüzden, manuel sandalyemi çok dikkatli kullanan bir-iki arkadaşım dışında kim iterse itsin ellerimi sürekli sandalyenin itme çubuğunda fren yapmaya hazır tutuyordum...

Görmediği için size çarpmış .Bilinçlide yapılmiş birsey değil sonuçta.Bence bu kadar dert etmeyin .

liv85 görmediği için çocuğunuza yakınınıza çarpsa bu kadar kolay konusmazdiniz . kanun ve devlet var çağırın polis ilgilensinler göndermeyi bi yere belki ehliyet i yok ? Belki ehliyeti aldıktan sonra oldu bu durumu ?

Tabi konu sandalye ise orası farkli

Görme engelli kişi yaya mı yoksa tekerlikli sandalyeli mi? Daha doğrusu vasıtalı mı diyelim biz ona. Yaya ise görmediği için çarpabilir,bu gayet normaldir büyütülecek bir şey yoktur. ( ufacık şeyler için insanların öldürüldüğü bir ülkede bunu söylemek de çok komik ama neyse ) Lakin tekerlekli sandalye daha doğrusu vasıta varsa o zaman durum farklı olabilir.

liv85
Dediğinin farkındayım. Ben bana çarpan kişinin durumunu gördüğüm için çarpan kişiye bastonla yürüyen engelli olduğumu söylemek dışında tepki göstermedim.

Çarpan kişi görme özürlü biri olarak bana karşı tepkisi biraz farklıydı, o davranışına da sesimi çıkarmadım, tepki göstermedim.

MeçhulAdam
2 farklı kişi var; biri görme engelli; diğeri ise felç geçirdiği için 2 bastonla yürüyen biri, fizik tedavi ile bastonla yürüyebilir duruma gelmiş biri olduğu için tekerlekli sandalye kullanmıyor.

Nasıl bir tepki verdi arkadaşım ?

serdarski

Ne dert ettin kendine ya hu ! dediğin gibi karşı taraf görme engelli sen ise görensin yanlış mı anladım ?! Bu dünyada alttan almayi bilmeyen ne kadar çok insan varmış meğer ! Diyemedin mi kardeşim kusura bakma güzel kardeşim yanlışlıkla oldu, nereye gidiyorsunuz yardimci olayım ?!

Hayatımda gördüğüm en saçma soru. katrancalı arkadaşın "çarpan taraf özür diler, madur taraf özrü kabul eder... engelli olmak kaba olmak için mazeret olarak kullanılmamalı..." cevabıda yeterlidir zaten.

Bizde birbirimizi anlamazsak diğer insanlara lafım yok. Bana arkamdan hızla gelen bir kadın sanki özellikle omuz atar gibi bir çarptı ama öyle hızla çarptıki resmen filmlerdeki gibi ayağım yerden kesilip ileri doğru uçtum. Kadın dönüp arkasına bakmadan devam ederken yanımda bulunan insanlar kadına küfrederek beni yerden kaldırdılar. Kamyon çarpmışa dönmüştüm.

Geçen görme engelli bir abiye denk geldim ; Uzaktan izliyorken birden karşıdan gelen bir teyze'ye dedi ki;
Otobüse bineceğim,durak neresi ? Teyzenin cevabı ibretlikti ;
Ahanda şurada bak görmüyor musun ? Abi kızdı körüm lan ben görmüyorum kadın bana bak şurada diye bağırdı neyse demek istediğim normal insanın bile hoşgörü ve anlayışı yokken biz birbirimize anlayışı çok görmeyelim. Hatta kimseye çok görmeyelim.
Sonra merak edenler için abiyi ben götürdüm gideceği yere kanka olduk arada görüşüyoruz :)

sivaslı

Benim için affetmek sorun değilde çarpan kişi görmüyorsa onu kırmadan çarptığı kişinin durumu yani çarptığı kişinin de bir engelli olduğu nasıl anlatılır?

Üst Alt