Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Geçen sene bildirilmeyen gelirden ötürü geçmişe yönelik işlem yapılır mı?

Mihalic

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Bir yıl önce annem engelli teyzesine baktığı için evde bakım aylığına başvurdu. Gerekli belgeleri hazırladı götürdü sonra eve görevliler geldi incelediler bir süre sonra maaş bağlandı 1 yıl boyunca maaşını aldı.

Geçen ayda görevliler gelmiş bu sene için tekrar belgeleri güncelleyip getirmelesini söylemişler. Birde kiraya verdiğiniz eviniz varmış kira sözleşmesinide ekleyin demiş.

Geçen sene kira sözleşmesi istemedikleri için annem götürmemiş sadece tapuyu istemişler onu vermiş.

Sorum bu kira sözleşmesi geriye dönük problem çıkarır mı?
NOT ev banka kredisine hipotekli yani kiracının verdiği 350 tl üzerine para ekleyip krediyi ödüyorlar.

Mihalic

borçlara değil gelire bakıyorlar o yüzden aldıgınız kira bedeli olan350 lirayı gelir olarak işlerler.

Kira geliri eklendiğinde evdeki kişi başına düşen gelir 880tl oluyor. Kiracı ile yeni sözleşme yapıp kirayı düşüreler faydası olur mu geçmişe dönük?

Bakım aylığı şubat 2017 ayından itibaren bağlanmış,kiracı eve nisan 2017de girmiş.

Ekim 2017de eve görevliler gelmiş ve kira geliriniz varmış sözleşmeyi ve diğer belgeleri hazırlayıp tekrar başvurun demiş.annende hazırlamış götürmüş kira eklenince gelir 880tlye çıktığı için maaş kesilmiş.

Tekrar maaş bağlansın istemiyor sadece geriye dönük sıkıntı çıkar mı bunu merak ediyor sıkıntı çıkmaması için ne yapmalı?

geliriniz her 847 geçtiyse problem olur geçmediyse olmaz ama gelirinizi bildirmediginizden dolayı yine problem olma ihtimali var neden butun gelirinizi bildirmimediniz

-mka

Evet gelir olarak işlenmiş ve sanırım maaş kesilmiş çünkü bu ay yatmamış.
Geriye dönük nasıl bir işlem olur acaba? Görevliler belgeleri güncelle getir dediği gibi annem götürmüş ve maaş kesilmiş.

kunta
Maaşıalmaya başladıktan 2 ay sonra kiracı girmiş eve gelen kira krediye kesikti için annem gelir olarak düşünmemiş birde gelir değişikliği olunca bildirmek gerektiğini bilmiyormuş açıkçası birazda cahillikten araştırmamaktan. Görevliler söyleyince haberi olmuş banada o zaman söyledi görevliler geldi böyle böyle belge istediler diye.

Anladığım kadarı ile geriye dönük işlem olup olmadığını bekleyip görücez.. Hayırlısı artık.
Geriye ödeme olacaksa bundan ne zaman ne kadar sürede haberiniz olur acaba? Birde geri ödeme isterlerse icra yoluyla mı gelir yoksa mahkeme falan mu oluyor?

Maaş kesilmiş artık😟
daha önce yazsaydın durumu keşke.
geriye dönük Ceza falan olmaz 40 lira gelir geçti diye olmaz Endişelenme Geçmiş olsun

Yeniden müracaat edin Yeni yılda kişi başı gelir kriteri artacak sanırım bir sakınca kalmaz

yalniz06

Kira ile 33tl geçmişiz yasal sınırı onu alırlarsa öderiz ama verdikleri tüm parayı isterlerse çok kötü olur onu ödemek 6 7 bin tl para yapıyor.
Kirayı 300 tl ye düşürelim tekrar başvuralım dedim annem korkmuş aman aman boşver eksik olsun başımız rahat olsun diyor. Bakalım sıkıntı çıkmazsa geriye dönük kirayı düşürüp tekrar başvurmaya ikna ederim belki. Hayırlısı artık çok teşekkür ediyorum hepinize bilgilerinizi paylaştığınız için.

@yalniz06
Yanlış bilgi verme lütfen, 1 TL dahi geçse evde bakım aylığı kesilir. Ve yersiz ödeme konusu da varsa borç çıkarılır.

@Mihalic

Siz evde bakım aylığı aldıktan sonra kira almaya başlamışsınız, ancak gelir değişikliğini bildirmemişsiniz. Bu kira bedeli ile birlikte hanede kişi başına düşen aylık geliriniz 847,16 TL'yi geçmişse size yersiz ödeme iddiasıyla borç çıkarılır. Sınırın geçtiği tarihten itibaren ödenen tüm tutarların hepsi geri istenir.

Peki bu geri isteme ne zaman olur bize hangi yolla ne zaman bilgi gelir?

Kesileli Kaç gün oldu 15 -20 günü geçti mi?zarfla bildirirler ya da gelmezse sakınca yoktur endişelenmeye gerek yoktur.
lütfen gelişmeleri yazınız.
ben de haklıligimi çıkarayım😐
Mihalic

Normalde her ayın 15 inde yatmış hesaba maaş. Bu ay yatmamış. En son kasım 15 te maaş aldı ondan sonra kesildi demekki. Gelişmeleri yazicam burdan teşekkür ederim.

Mihalic
Kurumu arayarak kesilip kesilmediğini öğrenebilirsiniz. Eğer kesilmişse nedenini de sorarsınız.

KKELEBEKK
Bilgilisiniz sanırım bu konularda izniniz olursa bende bir şeymsıracağım
Bende bakım aylığı alıyorum asgari ücretle geçiniyorum yani maaşım 1404 lira
Ama ben ikinci bir iş yapmak istiyorum bakım aylığını nasıl iptal edebiliriz sorunsuz şekil de yaptıkları ödemeleri geri istemesinler sonra ? Dediğim gibi tek geçimim aldığım maaş asgari ücret 1404 lira evde 3 kişiyiz
Ben eşim ve oğlum şimdiden teşekkür ediyorum cevabın için

Mihalic
Kişi başı gelir kriteri artık 960 TL oldu
Ne oldu sizden ne haber?
bilgi zarfı geldi miydi?

Bugün eve kağıt gelmiş 6300tl küsür geri ödeme yapmamız gereken ana miktarmış.. ayrıca gelirde artışın olduğu 2017 5. aydan ödeme yapılacak güne kadar ki günlük faiz hesaplanıp ekleniyormuş..
Şimdi sizlere bir kaç sorum var..
1.Bu ana paranın faizi nasıl hesaplanır oranı nedir ortalama ne kadar olur?
2.Taksitle ödemek için nere ile görüşmeli?
3.2018 de gelir sınırı arttı şuan gelirimiz uyuyor tekrar bağlanır mı?
KKELEBEKK

Mihalic
Kişi başı gelir kriteri artık 960 TL oldu
Ne oldu sizden ne haber?
bilgi zarfı geldi miydi?

evet gelmiş zarf 6300 tl anapara olan ceza var malesef.. ama yapacak birşey yok kanun belli bizim konu hakkında bilgisiz olmamızdan kaynaklı oldu bu..
Bu sene tekrar başvurucaz bakalım..

Kiracının yüzünden engellinin uğradığı haksızlığa bak, kira kaç liradır? Ödemesini zamanında yapıyor mu? Kiracıya güven olunuyor mu? Aslında kiralar gelir sayılmamalı😔

Kira 350tl üzerine 300tl daha koyup evin kredisini ödüyoruz.. Gelir artışının bildirilmesi gerektiğini bilmiyorlarmış benimde aklıma hiç gelmedi kira elimize geçmeden gittiği için... neyse hayırlısı buymuş

@Kalem itiraz süresi 1 hafta olduğu için acil yardıma ihtiyacım var fikir verin..

2017 5. ayda evde kişi başına düşen gelir olması gereken sınırı geçtiği ve bildirilmediği için 2017 11. ayda maaş kesildi ve dün eve tebligat geldi 6317tl + faizi geri ödeme istenmekte.

Aşağıda paylaştığım kanunda ise aşım miktarının kişi başına düşen gelir miktarına oranı ne kadarsa o kadar tahsil edilir demek yanlış anlamadı isem..

Bu konuda bilgisi olan var mı yardımcı olabilir mi??

http://www.aile.gov.tr/data/.../evde_bakim_ucreti_geri_odeme_hakkinda.pdf

Mihalic link açılmıyor. ama tahminimce sen "evde bakım ücreti geri ödemeleri hk" konulu 2012/26 sayılı genelge'den bahsediyorsun.
o genelgeden yararlanma şansın yok. Genelge'de bahsi geçen geçici 9. maddeyi dikkatle okursan tarih sınırlaması var.http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2828.pdf

[SIZE=1]"Geçici Madde 9 – (Ek : 4/7/2012-6353/13 md.) (1)
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu Kanunun ek 7 nci maddesine istinaden kendilerine engelliye
ikametgâhında bakım hizmeti vermesi dolayısıyla ödeme yapılmış kişilere anılan maddenin birinci fıkrasında belirtilen gelir
ölçütünün aşılması nedeniyle yersiz olarak ödenen tutarlar birinci fıkrada belirtilen gelir ölçütünün geçildiği oranda yasal
faizi ile birlikte takip ve tahsil edilir. Söz konusu gelir ölçütünün bir kat veya daha fazla aşılması halinde yapılan yersiz
ödemenin tamamı yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bu kapsamda tahsil edilmiş
olan tutarlar bakımından ilgili kişiler lehine hiçbir şekilde alacak hakkı doğmaz."
[/SIZE]
bahsettiğin genelge 2012 yılında çıkartıldı. ve o genelgede bahsedilen geçici 9. madde 2012 yılından önceki yersiz ödemeler için geçerli.
kırmızı ile renklendirdiğim yeri tekrar oku lütfen. sen ise 2017 mayıs'ta hane gelir sınırını geçmişsin. o genelgeyi dayanak alman mümkün değil yani. senle ilgisi yok.

itiraz edebilirsin tabi ki. ama maalesef yersiz ödenen tüm aylıklar faiziyle geri istenecektir senden. bundan kurtulmanın tek yolu gelir sınırı geçmemiş olmanız. eger o tarihte sınırı geçmişseniz yapabileceğin bir şey yok, itirazın da reddedilir.

ama hane geliriniz 1 Ocak 2018 yılı itibariyle sınırı geçmiyorsa evde bakım aylığına tekrar başvurun. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir, 967,27 TL altındaysa ve diğer şartlar da uygunsa evde bakım aylığı tekrar baglanacaktır. evde bakım aylığı baglandıgı takdirde borcunuzu borç kapanıncaya kadar evde bakım aylığından tahsil ederler. böylece borcunuzu ödemeniz daha kolay olur.

Evet aynı genelge sanırım ama ben o kısmı okumamışım direk örnekleri okudum ve umutlandım :(

Dediğiniz gibi yapılacak en mantıklı şey tekrardan gelir hesaplayıp başvurmak sanırım bu sene gelirimiz uyuyor çünkü geçen sene 50tl kadar geçtiğimiz için bu ceza geldi..

İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

Üst Alt