Merhaba;
Gaz sorunu bende de hat safhada.. yaşım 46.. 2 yıl önce emekli oldum.. Diyabet+ht+psikiyatri+nöroloji hastasıyım... Gaz şikayetlerim emekli olduktan yaklaşık 6-7 ay sonra başladı.. Konu ile ilgili olarak son 1,5 yıldır özel ve devlet hastanelerinden olmak üzere 12 tane dahiliye + 3 adet gastroentoloji doktoruna gittim.. Hepsinin vardığı tek nokta ve koydukları teşhiş İBS.. Yani strese ve hareketsizliğe bağlı bağırsak sendromu..
Çok araştırdım.. Bu rahatsızlığın tedavisi biyolojik olarak mümkün değil.. Çok şeyler denedim. Kutu kutu haplar içtim.. Bitki çayları vs.. Neler denedim neler ?.. Stresli olmadığım ve hareket ettiğim zaman sorun % 70 oranında azalıyor. Zaten gittiğim tüm doktorlar da bunu söyledi..
Bol bol hareket edeceksin , bağırsakların çalışmıyor. Çalışmadığı için de yiyecekler sindirilemiyor ve sindirilemeyen yiyecekler de gaz oluşuma neden oluyor.. Sabah akşam 40 dk yürümeye başladım.. Yürüyüş parklarında bulunan spor aletleri ile çalışıyorum.. Kendimi bol bol dışarı ve insanların bol ve hareketli olduğu yerlere atıyorum... 4-5 gün içinde hiçbir sorunum kalmıyor.. Nasılsa iyileştim deyip de bir süre sonra bunları kestiğim zaman müthiş gaz yine başlıyor ve kabus geri dönüyor..
Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile rahatsızlık bağırsakların çalışmamasından kaynaklanıyor..Çünkü hareket yok.. Hareket olacak ki bağırsaklar yiyecekleri emecek çözümleyecek ve gaz oluşumunu engelleyecek.. Kardeşimizin hareket sınırlaması olduğundan kendisine en büyük tavsiyem (Başka rahatsızlıkları yoksa - diyabet vs) önce moralini max. seviyeye çıkarsın.. Hayatta olma nedenini ve kendisinden daha ağır olan hasta arkadaşlarımızı düşünsün bir an... (Her zaman değil tabii)... Bu işin manevi boyutu..
Biyolojik boyutuna gelince de ;
gaz için en kuvvetli bitki KEKİK, REZENE, ANASON, PAPATYA dır...
1 litre suya 1'er tatlı kaşığı bu bitkilerden koysun ve çay demler gibi demlesin.. 10 dk demlensin. Sonra süzsün ve her yemekten 1/2 saat sonra birer su bardağı içsin.. Bunu en az 6 ay yapmak zorunda... Yoksa benim gibi olur ...
Diğer tıbbi tedavi ise ; onlarca ilaç kullandım hiçbirinden fayda görmedim.. Bir doktor bana tranko-buskas önerdi.. Bu ilaç mercimek kadar... Hem antidepresan vazifesi görüyor,hem de bağırsaklardaki tüm gazları bir araya toplayıp toplu şekilde atılmasını sağlıyor.. Valla ne yalan söyleyeyim bu ilaç bana İLAÇ GİBİ geldi
Ancak bağımlılık yapar diye yazıyor.. Olsun varsın yapsın.. Benim rahatlamamı sağlıyor ve sağlık bakanlığı izin veriyorsa sorun yok.. Her yemekten sonra 1 tane alacak.. Etki süresi 4-5 içinde oluyor.. Değişikliği kendisi de farkedecek.. Bunun dışındakiler bana fayda sağlamadı..
Yiyeceklerine çok dikkat etmesi gerek.. Gaz yapıcı özellikle meyvelerin bir kısmından uzak durması gerek.. Yoğurt olarak prebiyotik / probiyotik kulllansın.. Hazır yoğurt kesinlikle yemesin.. Çay kahve içmesin. Bunun yerine kayısı hoşafı, kara erik hoşafı tercih etsin.. Şekersiz olsun.. Çünkü şeker de gaz oluşumuna neden olur.. Kepekli ekmek fazla yemesin.. Kepek vücudun suyunu alır ve bağırsakları kurutur... Bu da gaza neden olur.. 2 gün normal ekmek yiyorsa 1 gün kepek yesin.. Mümkünse her gün aynı saatte WC ye gitsin.. Kendisini alıştırsın..
Bunların hepsini uygularsa (En az 6 ay) emin olun ki rahatsızlıklarının çok büyük oranda azaldığını görecek.. Rabbim şifasını verir inşallah.. Geçmiş olsun..