Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eylül 1999 işe giriş ve 4300 pirim güne ile BAĞKUR'dan emeklilik şartlarım nedir?

Forrsetgumpbey

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
1999 Eylül 14girisli yakinim 4300 bagkur primi var 55 yasinda bayan yakinim. Bipolar bozukluktan 9 yildir tedavi goruyor yuzde 40 engelli raporu alabilirsem . Erken emekli olma şartı nedir .ilginiz için simdiden teşekkürler

%40-49 arası rapor alırsanız 18 yıl 4680 gün
%50-59 arası rapor alırsanız 16 yıl 4320 gün
%60-69 arası rapor alırsanız 15 yıl 3960 gün gerekiyor.

Mevcut alınan rapor ve vergi indirimi geçerli olmuyor bağkur emekliliğinde,sgk sizi hastaneye sevk ediyor aldığınız orana göre yukarda yazdığım şartları sağlamanız halinde emekli oluyorsunuz

Kafama takilan bir seyi daha var. %40-49 arası raporu baz alırsak, ibaresindeki 18 yil suresi nasil hesaplaniyor . Sigorta baslagicindan gunumuze kadarmi.2012 de prim yatirmayi birakti. Prim yatirmadigi yillari hesab katabiliyormuyuz 22 yil sure gecmis oluyor ama yaklasik 12 yil prim yatirmis 4300 gun.

22yil 4300gun primlimi yoksa
12yil 4300 gun primlimi

Sigorta başlangıç tarihinden bugüne kadar hesap ediliyor,arada boşluk ödenmemiş prim olması farketmez,sizin şu durumda yıl olarak yetiyor

4b kısmı emeklilik

Merhabalar annem 14.09.1999 Bağ-Kur girişli 4300 primi var 1966 doğumlu bayan 5400 kısmı emeklilik için edevletten sorgulama yaptığımda 56 yas 5400 prim diyor . SGK'dan sorgulama yaptığımda 60 yaş 5400 prim emeklilik şartları diyor. Araştırmam sonucu iki farklı mevzuat çıkıyor önüme
1.'si 01/10/1999 tarihinden once bağkur girişli olanlar icinhttp://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/SGK+Internet/emeklilik/yaslilik_ayligi/4b_kendi_adina/ buradakine gore 56 yaş 5400 prim
2. 'si 08/09/1999 tarihinden sonra giriş baz aliyor ve 60 yaş 5400 prim istiyor.
Sorum su kismi emeklilik hangisi baz alınacak yardımcı olursanız sevinirim

Forrsetgumpbey

Merhaba,Annenizin Bağkur başlangıç tarihi mevzuat değişim tarihine çok yakın olması sanırım buna sebep oluyor.

Söylediklerinizin 1 hakkında bilgi buldum ve paylaşmak isterim ki;

"Sigorta başlangıç tarihi 08 Eylül 1999 veya sonrası olan;

Sadece Bağ-Kur kapsamında 15 tam yılla (5400 günle) kısmi emekli olacak kadınlar için yaş şartı 60, erkekler için 62 olarak uygulanmaktadır. "
Not: Yukarıdaki 60 yaş, 15 yıl, 5400 gün emekliliğin adı Yaş Haddinden Emeklilik(Yaş Nedeni İle Emeklilik) olarak geçiryormuş.Yazılı dökümanlardan öğrendim.08.09.1999 tarhinden 2008 tarihine kadar ilk defa Bağkur'lu olanlar kullanabiliyormuş.

Bu bilgi 1 adet paylaşımla eşleşiyor.Diğer konuyu bulunca buradan yazacağım.Ancak kafama takılan bir soru var.Annenizin Bağkur girişinden önce SSK girişi var mıydı?Var ise tarihini paylaşabilir misiniz?

Saygılar.

Bir ek bilgiye ulaştım.Aşağıdaki metinde 4b kapsamında yaş emeklilik yaşı belirlenirken boşluk olan prim gün sayıları düşüldükten sonra emekli olacağı yaş tespit edilir diyor.Belki bu durumun sizinle bir ilgisi olabilir.

"4/b (Bağ-Kur) veya 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekli olacakların tabi oldukları yaş şartı belirlenirken ise boşluklar düşülür ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında emekli olacaklar için 1 Haziran 2002 tarihinden önceki fiili hizmet süresi (boşluklar düşüldükten sonra kalan prim gün sayısı), 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekli olacaklar için de 23 Mayıs 2002 tarihinden önceki fiili hizmet süresi (boşluklar düşüldükten sonra kalan prim gün sayısı) hesaplanır, bulunan toplam hizmet süresine (prim gün sayısına) göre kişinin emeklilik yaşı tespit edilir. Bu hesaplamada da belirtilen tarihlerden önceki 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamındaki tüm sigortalılık süreleri dikkate alınır, toplama dahil edilir."

Tekrar Merhaba,

Mevzuat bilgilerini yazan sgk danışmanlarının yazılarını okuduğumda sizin paylaştığın 2 durumun ismide Yaş Haddinden Emekliliğe giriyor.Yani ikiside aynı mevzuatta ancak yaş farkı oluşmasının tek sebebi ise;

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişli Bağkur lular 15 yıl,5400 gün ve 56 yaş kadınlar için belirlenmiş,8 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayan Bağkur lularda 15 yıl, 5400 Gün 60 yaş kadınlar için şart koşulmuş.Sanırım karışılık buradan kaynaklanıyor.

Benim naçizane görüşüm Annenizin 14 Eylül 1999 tarihinden önce acaba SSK girişi olabilir mi?Belki bu durum farklı sonuçlar alınmasına neden olabilir.Eğer bu tahminim yanlış ise bunun SGK kurumuna sorulması gerekiyor.Mevzuattaki tarihte 60 Yaş durumu size daha yakın duruyor.

Saygılar.

Not: Üstad De-Kont size ayrıntılı bilgileri önceki sorularınızı yanıtlarken cevaplamış.Başka bir forum sayfasından size cevap yazıyordum.Ancak daha önce benzer sorularınız olduğu bu forum sayfasında tüm metinler birleştirilince burada buluşmuş olduk.
Umarım sorularınıza ihityacınız olan yanıtları verebilmişizdir.

Saygılar.

Son düzenleme:
Annemin 4680 pirim günü ve %40 rapor ile BAĞKUR'dan emekliliği!?

Merhabalar annemin primini 4680 tamamladim sgk erken emeklilik icin dilekce ile heyete soktum hastaligi olan sanrisal bozukluk doktoru tedaviyle kismen duzelen ibaresini yazdi yani %40 kesin emeklilik sarlatlarini karsiliyor sigorta suresi prim herhangi bir eksik yok. Sorum şu bu süreçte yapmam gereken ekstra seyler varmi vergi indirimi gibi ne tur haklari var. birde ssk li babasindan yetim ayligi aliyor bagkurdan engelli emekli olur ise sskli babasindan yetim maasi almasi kesilirmi.

Forrsetgumpbey

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

Bagkur
Dogum tarihi: 01.01.1966
Son Basamak: 9
Son Basamak Tarihi: 01.10.2007
Meslek Başlangıç Tarihi:14.09.1999
İsteğe Bağlı Sigortalılı: 14.09.1999 31.07.2011 11 yıl 10 ay 17 gün
Yeniden İsteğe Bağlı Sigortalılık: 09.01.2021 28.02.2022 1 yıl 1 ay 23 gün

Ssk
İlk İşe Giriş Tarihi: 11.10.2011- 2012 de cikis
Durumu: Aktif
Toplam Uzun Vade Gün Sayısı: 98

Toplam yatan prim gunu 4790

Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı? Yok raporu alirsam basvurmam gerekiyormu bagkurdan emekli olacak
Raporu 23 Ağustos da alacagiz heyete ilk defa girecek. Bagkurdan emekli edecem .emekli olduktan sonra sskdan prim yatirsam 3.5 yil ssk dan engelli emeklilie cevirsem maasda fark olurmu degermi.

Forrsetgumpbey

Covid oldum ondan cevap gecikti :)

Bağkur'dan emekli olacağı için ne eldeki rapor bir işe yarar ne de vergi indirimi ile bir işiniz olacak. YAğmanız gereken, 5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvurmak ve oradan hastaneye sevk almak. Hastane SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif-Orta-Ağır tanılarından birini koyup raporu sgk'ya gönderir, sgk raporu değerlendirir ve tanıyı onarsa emekliliği gerçekleştirir.

bagkur.PNG

Sgk evrak takip

Sehven gelen evrak yaziyor sgk evrak takipte ne anlama geliyor ne yapmalıyım

Forrsetgumpbey

Bir şey anlaşılmıyor bu ifadeden. Bir evrak karışıklığı var ama kimden kimse gitmiş ve ne sonuç doğurur vs. anlaşılmaz.

Üst Alt