Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
shukufe, bana biraz yanlış geldi.. Sadece düşüncemi aktarmak istedim herhangi bir fikir gibi..
Eğer eşlerden biri ölürse, malların tamamı diğerine kalır. KArdeşlere kalmaz.
yok baba ölürse yarısı anneye yarısı çocuklara. diyelim çocuk 4 tane ise
Anne %50 alır çocuklardan her biri %12.5 alır. Sen bunu esas almış olabilirsin. yada ben öyle düşüdüm.
Muris çocuksuz olarak öldüğünde geride sadece eş ve anne-baba sağ kalmış ise: miras payının yarısı (1/2) si eşe verilir. Geride kalan pay ise sağ olan anne-baba arasında eşit pay edilir, eğer anne-babadan birisi de ölü ise bu durumda murisin kardeşleri ölü olan anne yada babanın yerine geçer ve payını eşit oranda paylaşırlar.
Muris evli olarak öldüğünde geride sadece eş ve kardeşler sağ kalmış ise: yine mirasın yarısı (1/2'si) sağ eşe kalır. Diğer 1/2 hisse ise kardeşler arasında eşit oranda pay edilir.
Yani; vefat durumunda alt soy yoksa miras yukarıdaki oranlarda anne-baba ve eş arasında payedilir.. Eşin tek başına miras hakkına sahip olabilmesi için; muris evli olarak öldüğünde geride sadece eş sağ kalmış ve usul-füruudan kimsenin sağ olmaması gerekir ya da vasiyet.
Enson aldığımız ve okuduğum veraset ilamı meopius'u doğruluyor. Geride kalan eş'e %50, ve gerisi çocuklara intikal ediyor. Örnek; eş ve 5 çocuk kabul edersek;
eşe %50, çocuklara %10'ar pay düşüyor.
evimi evlenmeden önce kendim almışsam.evlendim ve çocuk yok.öldüm diyelim.yazılara bakarak şunu anladım: %50 si eşime,diğer yarısı anne ve babama kalır.anne baba hayatta değilse kardeşlerim paylaşır onların yerine.bu doğru mu?
vasiyet noter tasdikli ve "aklı yerindedir " ibareli olursa gerçekten de geride kalanlar dava edemez mi?kazanma şansları yok mu?bence türkiyede vasiyete bu kadar saygı yok henüz.mesela yurtdışında adam vasiyet yazıyor:tüm param köpeğime kalsın...ve kalıyor.köpeğe o parayla bakılacak yani....
ne dersiniz,vasiyetin ülkemizdeki geçerliliği nedir?yazıp uygulanıp uygulanmadığını gören "hayalet ruhlara" seslenmek mümkün olsa.