Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı için sağlık raporuna itiraz kontrolü istendi..?

Selgn

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Ablam %80 oranında "ağır özürlü" raporu var. Raporun geçerlilik süresi hayatı boyunca (sürekli)... Raporun kullanım amacı: Sosyal yardım.

Bu rapora istinaden, gelir kriterlerine de uyduğumuz için, anneme evde bakım maaşı bağlandı. Yaklaşık 6 yıldır bu böyle.

Geçen ay evde bakım için 3 kişilik heyet denetlemeye geldiler. Tapudan, SGK'DAN ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma dan birkaç evrak istediler. Gelir durumunda değişiklik var mı diye incelemek için. Evrakları yaptırıp, kuruma teslim ettik. Gelir durumunda az bir artış var ancak kriterlere uygun. Tamam sorun yok dediler.

Bugün postadan "sağlık raporuna itiraz" diye, ilişikte gönderdiğim evrak geldi. Yeniden ve başka bir devlet hastanesinden rapor yeniletmemizi istiyorlar. Şahsen biz hiçbir şey yapmamayı, gelen yazıyı da kaale almamayı düşünüyoruz. Çünkü bıktık bunlara evrak taşımaktan artık. Eski rapor yalan mıydı? Ben bu raporu yeniletmeye mecbur muyum? Raporu yeniletmezsem maaş kesilir mi?

İlgili düzenleme ve yönetmelikler bu konuda ne diyor? İlgili evrakların (rapor ve gelen yazının) fotoğraflarını ekte gönderiyorum. Beni bu konuda bilgilendirirseniz gerçekten minnettar kalacağım.

Teşekkürler.
Saygılar.

Arkadaşlar aynı olayı yaşayan var mı? Lütfen bana buradan yazabilir mi?

@Selgn sana gelen ilgili evrakları ekte göndereceğini söylemişsin ama görünmüyor. sana gelen yazının içeriğini (hatta raporunu da) görmem iyi olur.

annenin hastalıklarında bir değişiklik yoksa, bakıma muhtaç durumu devam ediyorsa (yani bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyorsa), rapor alınmasını gerektirecek bir durum değişikliği yoksa (böbrek nakli vs) yeniden rapor istemeleri doğru değil.

annenizin rahatsızlığı neydi? iyileşme var mı durumunda? evde bakım aylığı için verdiğiniz raporun tarihi kaç?

Öncelikle ilginiz için çok teşekkür ediyorum sayın Kalem. Evrakların görüntülerini yukleyemedim buradan nasıl yapacağımı bilmiyorum. Mail adresi varsa verebilirseniz hemen gönderebilirim. Raporuda gelen yazıyı da. selamielgin@gmail.com benim mail adresim. İsterseniz oradan da yazabilirsiniz.

Bu arada özürlü olan ablam, bakıcı olan annem.

Selgn mail adresimi özel mesaj ile size yazdım. bahsettiğiniz evrakları mail adresime atabilirsiniz. evrakları inceledikten sonra ben de buradan size yazarım.

Mail olarak gönderdim. Çok teşekkür ederim ilginiz için.

Selgn evraklara baktım. raporun yenilenmesi istenmiş evet.
raporda kadın doğumdan % 80 verilmiş. özür grubu olarak dil konuşma (sınıflanamayan) yazılmış. kadın doğumda yazılan hastalığı anlayamadım.

şimdi sizden ricam rahatsız olan yakınınızın hastalığında iyileşme var mı? hasta yakınınız bu raporda yazan hastalıklardan dolayı sürekli olarak bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyor mu? bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsa hangi konularda?

şu kriterlere bakarak da cevap verebilirsiniz:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

Kalem

Ablam kanser hastası. Rahim kanseri fakat bağırsak bölgesinde metastaz var. 2 kez ameliyat oldu. Bu süreçte iki kez onkoloji ve ışın tedavisi kürleri aldı. Halen rutin kontrollerine devam ediyoruz. İkinci ameliyatından hemen sonra bel fıtığı ameliyatı oldu. Keşke olmasaydı. O ameliyattan sonra sol bacakta yürüyüş iptal gibi birşey oldu. Tuvalete benim yardımıyla gidiyor. Yardım almadan merdiven çıkamıyor. Düz yerde az bişey yürüyüp, ayakta durabilir ancak. Az zorlanırlar ise zaten iki gün yatmadan kendine gelemiyor. Ayağında his kaybı var. Terliği çıkmış başkası frkedip getirmiş mesela geçen.

Bu arada ona bakıcı olan annemde geçen kış inme geçirdi. Beyin damarı kan pihtisindan tıkanmış sağ eli tutmaz oldu. Yüksek tansiyon, kalp ve solunum yetmezliği var. Bin türlü ilaç kullanıyor ve kan sulandırıcı kullandığı için (comodine) tahlil verip INR Takibinde 6aydir.

Annem 74 yaşında kilo problemi var ve raporu yok varsada bulamayiz ama kendisi sinir hastası. Ben kendimi bildim bileli hastadır annem. Benim anladığım kadarıyla paranoid şizofren. Akineton, noradol, largaktil, melleril gibi hap isimlerini çocukluğumdan beri ezbere bilirim annemin bu durumu yüzünden. Annemle de uğraşan benim aslında ve ablamla da. İlk başvururken eve değerlendirmeye gelen heyet, benim tipimi beğenmediği için olsa gerek, durduk yere annemin üzerine yaptı bakıcı işlemini. Hadi dedik bosverelim önemli olan bağlanması yardımın.sorunda etmedik.

Geçen ay denetlemeye gelen heyeti annem kapıdan kovmaya kalkışınca, ablamda kızcağız can havliyle bir gayret kapıya ulaşıp açıyor. Ben uyuyordum yataktan annemin bağırmasına firladim. Annemin tutumu ve ablamı ayakta görünce sanırım gelen arkadaşlar ...

Dilimin döndüğünce anlatabildim umarım. Şimdi ne yapayım ben? Ne tavsiye edersiniz.?

Selgn size yardımcı olmamı istiyorsanız seri bir şekilde cevap yazın sorularıma. soru cevap şeklinde ilerleyeceğiz biraz.
bel fıtıgı ameliyatından sonra yürüme konusundaki sıkıntılardan heyete bahsettiniz mi?

rahim kanserinden kaynaklı bakıma muhtaç olma durumu var mı ablanızda (linkini verdiğim kriterleri düşünerek cevap verin lütfen)?

Kalem

Raporu rahim kanseri üzerinden zaten ablamın. Evet bakıma ihtiyacı var.

@Selgn sorularımın cevabını alamadım.

o halde ben anlatayım. neden o soruları sordugumu anlayacaksın.
bakım hizmetleri değerlendirme heyeti ablanın bakıma muhtaçlıktan çıktıgına dair olumsuz karar verirse evde bakım aylığı kesilir.

bakım hizmetelri değerlendirme heyeti bakıma muhtaç olup olmama durumunu şu linkteki kriterlere göre belirliyor:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
linkte sayılan A, B,C, D bentlerinden en az birinde tam olarak veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuluyorsa bakıma muhtaç olduğu yönünde karar veriyor. heyet bu değerlendirmeyi yaparken de raporda geçen hastalıklara göre degerlendirme yapıyor. raporda geçmeyen hastalıklardan dolayı yapamadıklarını değerlendirmiyor.

sen yukarıda ablanın bel fıtığı ameliyatından sonra yürüme sorunu yaşadıgını ve sıkıntılarını anlattın. fakat bunlarla ilgili bir degerlendirme raporda yok. dolayısıyla heyetin ablanın bu yapamadıklarından dolayı bakıma muhtaç olduğu yönünde karar vermesi mümkün değil.

ben de bu yüzden yukarıda sana sordum ve tekrar ediyorum: ablan rahim kanserinden dolayı neleri yapamıyor ve bu hastalıktan dolayı hangi konularda bir başkasının yardımına ihtiyaç duyuyor?
elindeki rapora göre heyet sadece rahim kanserinden dolayı yapamadıklarını degerlendirecek çünkü.

ablanın rahim kanserinden dolayı bakıma muhtaçlığı devam ediyor mu? raporda yazılan hastalıktan dolayı bakıma muhtaç durumda mı? heyet sadece bunlara bakacak.

sanırım bu yüzden de sizden yeni rapor isteniyor.
yeni rapor istemekte haklılar mı diye soruyorsun?
ben de sana yardımcı olmak için sorular soruyorum cevap alamıyorum.

senden yeni rapor istemelerinde haksızlar diyebilmem için ablanın rahim kanserinden dolayı bakıma muhtaç durumda olup olmadığını bilmem lazım. bu konuda da uzman değilim gerçi. bu doktorların işi.

bu arada rapor vermesen de heyet tekrar ablanın bakıma muhtaçlığını degerlendirecektir. ama bel fıtıgı ameliyatından sonraki yaşadığı sıkıntıları _bu hastalık raporda geçmediği için - degerlendiremeyecektir. böyle bir risk var bilesin.

işin açıkçası il müdürlüğü sizden yeni bir rapor istiyorsa bakıma muhtaçlığı yeniden değerlendirmek içindir.

eger il müdürlüğü ablanın bakıma muhtaç olmadıgına inanıyorsa ve bunu heyet aracılıgıyla belgelerse sen rapor vermesen de ablanın evde bakım aylığı kesilir.

unutma evde bakım aylığı her agır özürlü raporu olana verilmez. bakıma muhtaç olma durumuna bakılır. bakıma muhtaç ise evde bakım aylığı devam eder. ama bakıma muhtaç olma durumu kalkmışsa evde bakım aylığı kesilir.

gerçi yeni rapor aldığınızda agır özürlü rapor alabilir misiniz bilemiyorum. her açıdan zor durum.

işin açıkçası hep varsayımlardan yola çıkarak yazıyorum. ablanın durumunu bilmiyorum. sen de yardımcı olmuyorsun. benden bu kadar.

A- kısmen bağımlı
B- kısmen bağımlı
C-Bağımsız
D- Tam bağımlı

Ablamın durumu şuan bu şekilde.

Raporu rahatlıkla yeniden alacağımızdan emin olmadan bu kadar dikine konuşup yazmam zaten. Benim tepkim, eve gelen üç kişilik heyetin keyfekeder, "oh oh iyi gördük sizi maşallah" dedikten sonra, koskoca Devlet Hastanesi'nin anlı şanlı heyetinin verdiği raporunun, şeriat evliliğinde üç kez "boş ol" muamelesi görmüş eş durumuna düşürülüp, bize ve hastamıza silbaştan aynı rapor alma angaryasinin dayatilmasidir.

Birde şöyle bir saçmalık var.

1- Mevcut rapor iptal edilmeden yenisi çıkartilamiyor
2- Rapor iptali ancak rapor sahibinin yazılı başvurusu ile il sağlık müdürlüğü tarafından yapılabiliyor.

Eee benim itirazım yok ki rapora. Kurum itiraz etmiş bana ne!!? Ne diye iptal ettireyim. Başvurmuyorum. İptal edilemiyor ben başvurmadan. Buyrun siz ettirin iptal.

1- Ha biz hastayı kontrol ettik evde, iyi gördük durumunu, bakıma ihtiyacı yoktu diyorsunuz öyle mi? Siz koskoca Devlet Hastanesi'nin doktorlarından ve rapor heyetinden daha mı yeterli buluyorsunuz kendinizi hastanın durumunu değerlendirmek hususunda?

2- Mevcut duruma rağmen diyelim ki kestiniz yardımı. Peki yaklaşık 5 senedir ne diye verdiniz bu yardımı o halde? Kendinizle çelişiyorsunuz şu durumda.

Selgn yukarıda ablanızın durumunu linkte verdiğim kriterlere göre değerlendirmişsiniz. bu değerlendirmeyi sadece raporda geçen hastalığı esas alarak mı yaptınız? aksi durumda işe yaramaz.
raporda geçen hastalıktan dolayı yapamadıklarını dikkate alabilirsiniz sadece.

1. yeni bir hastalık çıktıysa ya da hastalıkta ilerleme varsa, bu sebeple yeni rapor çıkartmanız mümkün. iptale gerek yoktur.
2. iptale gerek yok. Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den yakın birinden hastalığın artması ya da yeni hastalık çıkması sebebiyle yeni rapor alabilirsiniz.

diğer sorularınızın cevabına geçeyim:
1. agır özürlü raporu hastane saglık kurulu düzenler ilgili mevzuata göre. ama hastanının bakıma muhtaç olup olmadığının değerlendirilmesi mevcut mevzuata göre bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin kararına bırakılmıştır. bir engellinin agır özürlü raporu olsa bile bakıma muhtaç olmadığı gerekçesiyle evde bakım aylığı baglanmayabilir.

2. evde bakım aylıkları ömür boyu baglanan aylıklar değildir. şartları uygun bulundugu takdirde baglanır, durum değişikliği olduğu takdirde de kesilebilir.

Verdiğiniz bilgiler ve açıklamalar için çok teşekkür ederim. Gerçekten.
İyi ki varsınız. Teşekkürler.
Saygılar.

Ya bu sürekli rapordan Bi daha rapor istiyorlar olur mu böyle zaten heyet sürekli vermiş aslında bunu engelliler meclise taşımalı

Rapor tek başına bakım maaşı almak için yeterli değil elbette. Eve gelen sosyal yardım denetim heyetinin kanaati asıl önemli olan. Gelen heyet bazı kıstaslara göre özürlünun durumunu gözlemleyip nihai kararı veriyor. Gelen heyet iyi niyetli olduğu sürece sıkıntı yok. Ama sorun çıkartmayı ve olumsuz bakmaya şartlanmislar ise vay ki vay.

Üst Alt