Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı gelir hesabına kimler dahil edilir?

dreamchat

Üye
Konular
49
Reaksiyonlar
1
Merhaba arkadaşlar, evde bakım maaşı kriterleri içinde kimler gelir hesabına dahil edilir?

Aynı Evde ikamet etmek ve bunu belgelemek yeterli diyenler var, akraba bağı olması gerektiğini yazan var!

Konu hakkında araştırma yaptım lakin biraz kafam karıştı. Konu hakkında güncel bilgiye nasıl ulaşabilirim?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim..

dreamchat
hane gelirine baktıkları için hanede ıkamet eden herkes dahil edilio.

Bugün Bahçelievler sosyal hizmetleri aradım herkes dahil dedi, Zeytinburnu sosyal hizmetleri aradım, akraba olması gerekiyor 4. Soy a kadar dahil dedi.

Bu durumda çelişkili cevaplar geldiği için Hangisi doğru emin değilim!

Umarım konu hakkında bilgili bir arkadaş konuya yazar da bizler de doğruyu öğrenmiş oluruz..

-sungate
gelir hesabında evde yaşayan herkes gelir krıterıne dahıl edılır buna bebeklerde dahil.aynı evde kalıp kişinin okumak için gelip o hanede kalan köylüsüde olur akrabasıda olur burda hanede adreste kimin ikameti görünüosa dahil edilir.ha akrabası kalıodur ama bunu bildirmezlerse ve bu akrabada çalışan biriyse onun aldıgı maaş(gelir)hane kişi başı geliri geçiosa incelemede ortaya çıkınca bildirimde bulunmadıkları için gereklı işlemler edılır.kısaca hanede kım kalıosa dahıl edılır

verdiğn linkte
[FONT=Lato]Engelli bireyin, hande birlikte yaşadığı akrabaları gelir hesabında dikkate alınır.[/FONT]

[FONT=Lato]genelde yabancılar kalmadıgı için kalan akrabalar diye geçmiştir o madde

[/FONT][FONT=Lato]Adrese dayalı sistemde hanede kimlerin yaşadığının beyanı (ikametgâh adres belgesi). [/FONT]
sonrakı maddede kımlerın yaşadıgı beyanı dıo akraba demıo genelleştırıo

bahçelıevler ayrı zeytınburnu ayrı demış olabilir.farklılıklar oluo o da konuyu tam bilmeyen memurlardan ve yanlış yorumlamalarından.memurlara kalsa ben ebm alamıodum.dedım yanlış edıonuz hesaplama öyle yapılmıo dedım. şefini aradı öyle düzelttı.eger bilmemiş olsaydım bana ebm baglanmıcaktı.kötu nıyetlı oldugndan değil bilmedıgınden.

Bilgilendirme için çok teşekkür ederiz.

Şöyle bir şey de vardı yanlış hatırlamıyorsam, haneye dahil edilen kişi eğer evlenmiş ise eşi sigortalı çalışan olduğu için yine sorun çıkarabilirler diye duymuştum yine ne kadar doğru bilmiyorum!

Hocam, Bu konu hakkında bir bildiri yok mu bakanlık sitesinde vs?

.mka

Tekrar merhaba hocam, maalesef yazdığınız gibi olmadı :( eşimin teyzesi hiçbir geliri vs olmadığı halde gelir grubuna dahil değilmiş bu nedenle evde bakım aylığı kesildi :( konu hakkında hangi bilgi doğru bu konu hakkında net bilgiye nasıl ulaşabiliriz acaba?

Merhaba sevgili Kalem
Öncelikle foruma ve dolayısıyla bize kattıklarınız için tüm arkadaşlar adına size çok teşekkür ediyorum.

Daha önce forumda konu açıp sormuştum lakin Konuya siz daha çok vakıf olduğunuz için affınıza sığınarak direk size hitap ederek yazmak istedim.

Ya foruma üye arkadaşların veya gelen yetkililerin yanlış bilgilendirme vs sonucunda, eşimin teyzesi gelir grubuna dahil olmadığı gerekçesiyle evde bakım maaşını kestiler ve bu kötü zamanda bu hiç iyi olmadı!

Lakin, forumdaki arkadaşlar gelir grubuna dahil olacağını yazmıştı!

Bu durumda, yönetmelik ne diyor, kimler gelir grubuna dahil edilir. Konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak konusunda sizden yardım rica ediyorum.

Konu hakkında yardımcı olacağınıza inanıyor, çalışmalarınızdaki başarılarınızın devamı diliyorum.

Saygı ve sevgilerimle

Ben başvuru yaptım 3. kişi akraba filan değildi dış kapının mandalıydı, bana da yabancı kişi dahil edilmiyor dendi.
Bağlatmaktan vazgeçtim.

Şu işin aslını bir öğrensek,
ona göre hak arayışına gireceğiz.
Kalem .mka

@dreamchat -sungate

gelir hesabında .hanede ıkamet eden herkesınkı dahıl edılır. linke tıkla tüm bilgilr var.ben senın sorunun cevabı kısmını ekledım
https://www.devletdestekli.com/evde-bakim-maasi-nasil-alinir/

Ailenin Gelir Kriterine Uygun Olması Şartı 2022

[FONT=system-ui]Ailenin gelir kriterine uygun olması, maaştan yararlanmak için, o ailede ikamet eden ve nüfus kaydı olarak o ailede ikamet ettiği görülen kişiler başına düşen ortalama gelirin hesaplanmasıdır. Bu hususta SGK tarafından 2/3 şartı getirilmiş olup, (AGİ) asgari ücretin 3’te ikisinden fazla ailenin kişi başı geliri var ise, evde bakım maaşı verilemez.[/FONT]

O zaman memurların bizle ne alıp veremediği var anlamadım
Yabancı olursa hesaba katmayız diyorlar o kişiyi isterse aynı evde oturun katmayız dediler

Sayın .mka sanırım yanlış bilgilendirme yapıyorsunuz!

Devletin sitesinde altta yazdığım ifade edilmiş!!

h) (Değişik:RG-21/10/2010-27736) Bakmakla yükümlü olunan bireyler: Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, üveyler de dâhil olmak üzere bakıma muhtaç engellinin kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan eşi, çocukları ile ana ve babası, çocuklarının eşleri, evli olmayan torunları, ana ve babasının ana ve babası, evli olmayan kardeşleri, eşinin ana ve babası, eşinin evli olmayan kardeşleri; başka bir adreste bulunsa dahi evli olmayan ve eğitimini devam ettiren çocukları ile aynı durumdaki kardeşleri ve eşinin kardeşleri ile aynı evde yaşamakta iken er veya erbaş olarak askere gitmiş olan babası, çocuğu ve kardeşi; ayrı adreslerde ikamet etse dahi engelli üzerinde velayeti devam eden anne ve babası veya kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunamayan engelli ile aynı evde yaşayan ve bakım hizmeti vermeyi yazılı olarak taahhüt eden akraba, vasi ve bunlarla birlikte aynı evde yaşayan kişileri,
ifade eder.

Özetle, yazdığınız gibi ( gelir hesabında hanede ikamet eden herkes dahil edilmiyor!)

https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzu...saslarinin-belirlenmesine-iliskin-yonetmelik/

verdiğin bilgilere yanlış demıom dogru onlar.ben yabancı biri için geçerli konum ne dıe aradım lınkını verdıgm yerdekı bilgiye ulastım ve burda yayınladım illakı dediğim dedik demiom.senin verdiğin bilgini linki 2010 ben 2018 yılına ait resmı sitedende paylasım ettım.öle bişiki 2018 deki bazı durumlarda değişmiş misal araç alımı ıle ılgılı konu ama bilgi yerınde duruo.bazı konularda memurlar bile engelliler kadar bilgili değil(kendımı bilgili gördüğümü düşünmeyin)memurlara kalsa ben ebm alamıodum konuyu azcık bıldıgm için ebm yı aldım bilmesem alabilecekken alamıcaktım.yani herşeyı birbirine katmışlar adam gibi yeni bilgilendirme yapmaları lazım

.mka kesin dille yazarak insanları yanlış yönlendiriyorsunuz! Emin olmadığınız konularda kesin gibi bilgi vermek hiç hoş değil! Örnek sizin yazınız sebebiyle bakım maaşım kesildi! Sizce bu hoş ve doğru bir şey mi!?

Burada benim hatam yazdığınıza inanmak lakin o kadar araştırmama rağmen doğru düzgün bilgiye ulaşamadığım için yazdığınıza inanmak zorunda kaldım. Doğru bilgiye ulaştığımda'da maalesef çok geç olmuştu!

Forum yetkililerinden mümkünse ricam, benim gibi arkadaşların mağdur olmaması için bu ayrıntıyı yukarıya sabitleyerek yazmaları.

Tüm arkadaşlara iyi forumlar dilerim..

dreamchat

Bilgisayarım bozuk. Tabletimden yazıyorum. Tablete çok alışık olmadığım için biraz zorlanıyorum. Konu yasal dayanakları sunacağımdan uzayacak. O yüzden parça parça yazacağım.

Öncelikle sorunu cevaplayayım. Evde bakım aylığı gelir hesabına hanede yaşayan ve ikameti olan, hanede yaşadığı tespit edilen herkes hane gelirine dahil edilir. Akraba olma şartı aranmaz. Önemli olan hanede ikametinin olması ve hanede sizle yaşıyor olması. Sadece ikametinin olması yetmez, sizle aynı hanede yaşaması şart.

Eğer eşinin teyzesinin ikameti sizdeyse ve sizle yaşıyorsa gelir hesabına dahil edilir. Evde bakım aylığınız sırf bu sebeple yani eşinizin teyzesinin bakmakla yükümlü birey sayılmadığı gerekçesiyle kesilmişse yasal olmayan bir işlemle karşı karşıyayız delmektir.
Size eşinizin teyzesinin hane gelirine katılmayacağını söyleyen de bu işlemi yaparak aylığınızı kesen de kanuna aykırı bir işlem yapmıştır.
Bu mesajı gönderdikten sonra sizi mevzuat açısından bilgilendirmek için tekrar yazacağım.

https://www.engelliler.biz/forum/ev...i-gelir-tespitinde-hanedeki-herkes-dahil.html

Yukarıda linkini verdiğim yazıyı 2014,te yazmıştım.
Evde bakım aylıkları 2828 sayılı kanunun ek 7. Maddesine göre ödenir. Ek 7. Maddede de şöyle bir değişiklik yapıldı:
Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır.
Biz: 2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu ek 7. Madde:
https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/kanunlar/sosyal-hizmetler-kanunu/
Yapılan. U kanun değişikliği ile birlikte gelir tespitinde hane esas alınmaya başlanmıştır. Kanun değişikliğinden önce hane değil. Engelli birey ve engelli bireyin bakmakla yükümlü sayılan yakınları sadece gelir hesabına dahil ediliyordu.
Bu kanun değişikliğinden önce eşinin teyzesi bakmakla yükümlü birey sayılmayacağından gelir hesabına dahil edilmezdi. Ama kanunla bu durum gördüğün gibi değiştirildi.

Hatta o zamanların aile bakanlığı tüm il müdürlüklerine bu kanun değişikliği ile ilgili şöyle bir genelge gönderdi. Bu genelge halen geçerli ve bakanlığın sitesinden link atayım:
https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzu...in-verilen-sosyal-yardimlar-hakkinda-genelge/

Genelge şöyle diyor:

"... Bu tarihten sonra da yeni bir yönetmelik yayınlanana kadar, kanun değişikliğinde getirilen muhtaçlığa ilişkin gelir hesaplamasında hane yaklaşımı ve hane içinde birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engellinin iki kişi sayılması hükümleri de dikkate alınmak suretiyle söz konusu yönetmelik düzenlemeleri çerçevesinde İl Müdürlükleri tarafından yürütülmesine devam edilmesi,
..."

yani Kanun hükümlerine uyması konusunda il müdürlüklerine valilik aracılığıyla genelge gönderilmiş.

Peki bahsedilen yeni yönetmelik çıktı mı?
Çok komik ama halen o bahsedilen yönetmelik çıkmadı🙂
Hatta eski yönetmelik yürürlükten kaldırıldı ama halen yeni yönetmenliği tenezzül edip çıkarmadılar.

2016 yılında Bu sitede evde bakım yönetmenliğinin yürürlükten kaldırılması ile ilgili ayrı bir başlık açtım hatta: https://www.engelliler.biz/forum/ev...lukten-kaldirildi-yeni-yonetmelik-nerede.html

Kalem

Benim hanemde akrabam olmayan üniversite okuyan bir ev arkadaşım var ikametimiz aynı.

Sosyal hizmetlere başvuru yaptığımda hesaplamaya katmıyoruz dediler Evde Bakım için

Hatta Cimer üzerinden sordum yazılı cevap da aynı şeyi yazmışlar, yabancı kişiyi hesaplamıyorlarmış

Kan bağım filan yok resmen ev arkadaşım ikametimiz aynı, Hesaplamaya katılır mı yukarıda yazdıklarınıza binaen ?

Şu an 2828 sayılı kanun ek 7. Maddeye göre hazırlanmış yeni bir yönetmelik yok. Eski kanuna göre düzenlenmiş artık mülga olan yürürlükten kaldırılmış bir yönetmelik var. Bu yönetmelike de şuradan bakabilirsiniz:
https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzu...saslarinin-belirlenmesine-iliskin-yonetmelik/
Sizin alıntıladığımız bu yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. 2828 sayılı kanuna aykırı olan hiçbir hükmü uygulanamaz. Sadece kanuna uygun kısımları uygulanabilir. Ne zamana kadar. Yeni yönetmelik çıkana kadar.

2014 yılından beri halen o yeni yönetmelik çıkmadı.
Galiba memurlar da artık bu yönetmelikteki kanuna aykırı hükümleri uygulamaya başlamış😡

@.mka kesin dille yazarak insanları yanlış yönlendiriyorsunuz! Emin olmadığınız konularda kesin gibi bilgi vermek hiç hoş değil! Örnek sizin yazınız sebebiyle bakım maaşım kesildi! Sizce bu hoş ve doğru bir şey mi!?
güzel kardeşim benım hangı bilgimden dolayı maaşınız kesıldı magdur oldunuz yazarmısınız.bu çok büyük bir suçlama.yazdıklarımı kafamdan atmadım kurumun resmı sitesinden aldıgm bilgiler. beklıyorum cevabınızı

Sevgili Kalem

Öncelikle cevabınız için tüm arkadaşlar adına size çok teşekkür ediyorum.

Peki şu aşamadan sonra nasıl bir yol izlemeliyim?

Sevgili .mka herkes farklı bir şey diyor! Zeytinburnu sosyal hizmetler müdürlüğü, eşinizin teyzesi bakmakla yükümlü olmadığı için bakım maaşı kesildi diyor!! İnanmıyorum buna gidiyorum Bahçelievler sosyal hizmetlere soruyorum, onlar da aynı bilgiyi veriyor!! Bu durumda doğal olarak sizin yanlış bilgi verdiğinizi düşündüm. Bu yanlış anlamaya sebep olan Devletin kurumları hakkında dava açıp hak aramak lazım ama bakalım şimdi nasıl adım atacağım hakkında Sevgili @Kalem den cevap bekliyorum.

Ayrıca bu Devlet kurumlardan verilen yanlış bilgi sebebiyle sizi yanlış yazdığınız için suçladım bunun için sizden özür diliyorum 😔😔

Kalem nasıl bir yol izleyeceğim hakkımı aramak için

yani memurları nasıl ikna ederim. teşekkürler.

dreamchat

Önceki mesajlarımda yasal dayanakları yazdım. Kesilen evde bakım aylığı için itiraz dilekçesi ver. Eşinin teyzesinin, 2828 sosyal hizmetler kanununun ek 7. Maddesi gereği hane gelirine dahil edilmesi gerektiğini, bu konuda bakanlığın yayınladı genelge sayı ve tarihini dilekçende belirt. Ayrıca mevcut yönetmeliğin yürürlükten kalktığını, yeni yönetmelik yayınlanınca kadar kanuna aykırı olmayan hükümlerin uygulanıp, kanuna aykırı hükümlerinuygulanamayacağını da belirt,
Dilekçeyi vermeden önce kurum müdürüyle konuş yasal dayanakları sun. Dilekçeyi de ver.

Harikasınız çok teşekkür ederim Sevgili @Kalem

Böyle bir örnek dilekçe yeterli olur mu acaba?

Sosyal hizmetler müdürlüğü

Merhaba Sayın Müdürüm, ben... .......

99/99/2xxx tarihinde, eşimin teyzesinin gelir grubuna dahil edilmediği gerekçesi ile evde bakım maaşımız kesildi!

Konu hakkında üst yetkililer ile görüşmem sonucunda, Bakanlığın 2828 sosyal hizmetler kanununun ek 7. Maddesi gereği, eşimin teyzesinin hane gelirine dahil edilmesi gerektiğini, belirtmek isterim.

Ayrıca mevcut yönetmeliğin yürürlükten kalktığını, yeni yönetmelik yayınlanınca kadar kanuna aykırı olmayan hükümlerin uygulanıp, kanuna aykırı hükümlerin uygulanmaması gerektiğini bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla

Kalem

Adam hala, yok diyor! Neymiş efendim bu kanun değişikliği 2022 Nisan ayında yapıldı diyor! Üstüne gidince sesini yükseltmeye kalktı!
Sosyal hizmetler müdürlüğünden üst bir yetkili ile görüştüm, bana bu bilgiyi verdi, uzun süredir bu böyleymiş zaten deyince, arasın beni kimse o buradayım dedi 😐🤔

Ne yapayım bende sırf gelsin bir an evvel diye alttan alıp abi diye hitap ettim! Lanet olsun bu düzene!!!

şimdi ben bakım maaşı alıyorum benim engelim 100/92 eşimin engeli 100/69eşim bakım maaş alıyor birde kendi engelli maaş var benimde babamdan kalan bağkur maaşı var ennem babam olduyu için bağkur bana 250 TL bağladı bende maaşımı engelli maaşı seviyesine yukselt tim suan 1748 TL alıyorum toplam dört kişiyiz eşim Kendi maaşı 865 TL benim maaşım 1748 TL bakım maaşı 235 TL eşimin engelli maaşı yukselticek kişi gelirini asmismi oluruz iki çocuğumuz var 7 ve 4 yaşında toplam 4 kişiyiz kirada oturuyoruz TOKİ'den ev çıktı ama daha teslim almadık eşimin şu anki raporu 100/70 maaşı yükselt sek sorun olur mu Bilgi verseniz sevinirim

Üst Alt