Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı alıyorum. Burs almam soruna yol açar mı?

kunta

Aktif Üye
Konular
158
Reaksiyonlar
5
kalem selamlar
-kardeşim hasta annem evde bakım aylığı almakta ( kardeşim % 80 kronik şizofren ağır engelli)
-hanede 4 kişi yaşıyordu annem,babam,kardeşim ve onun oğlu
-babam vefat etti 15 gün önce
-dolayısıyla evde 3 kişi kaldı
-babam memur emeklisiydi 1950TL emekli maaşı vardı
-şimdi sgk ya anneme dul maaşı ve kardeşime yetim maaşı için başvuru yaptık henüz alacakları maaş miktarı belli değil ne zaman belli olur bilemiyorum
-ayrıca birde kentsel dönüşümden 436 TL kira parası alıyorlardı ama şimdi bende mirasçı oldugum için sanırım üçte birini bana üçte ikisini onlara ödeyecek bu rakamda 290TL yapıyor.
-şimdi burada sormak istedigim konu kardeşimin oğlu universitede okuyor babamın vefatından önce burs için başvuru yapmıştı bugun sonuç belli oldu burs çıktı bu miktarda 470TL ve başvuru için son tarih 21 kasım 23:59 kadar e devletten tahahutname onaylamamız gerekiyormus

bu durumda babamın emekli maaşı 1950TL+ kira 290 + burs 470 = 2710 TL yapiyor üçe bölünce 903TL yapiyor
ama merak ettiğim emekli maaşı vefat sonrası ne kadar düşer bunu nasıl nereden öğrenebilirim bağlanmadan salıya kadar öğrenebilme imkanım olurmu, sizce bu bursu almalımıyız almamalımıyız

Son düzenleme:
@kunta
[FONT='inherit']Emekli dul maaşı başvurudan sonra yoğunluğa göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 ila 3 ay sürüyor(benımkı 4 ay sürmüştü)[/FONT]
[FONT='inherit']
Gelelim ne kadar dul ve yetim maaşı bağlanır sorusuna bu emeklinin maaşına göre değişir.sizinki 1950 liraymış.bu maaş sadece annenize bağlanırsa(Yalnızca eş olması halinde % 75 i bağlanıyor ) maaşın %75 i olan 1462,5 lira olarak bağlanır.
[/FONT]
[FONT='inherit']Kardeşinizede bağlanırsa (Bir eş 1 yetim olması halinde; eşe % 60, yetime % 30u bağlanıyor) annenize 1950 nin % 60'ı 1170 lira ve kardeşinize 1950 nin %30 u 585 lira olmak üzere toplamda evinize 1755 lira dul ve yetim maaşı girer
[/FONT]
[FONT='inherit'] [FONT='inherit']Şimdi kentsel dönüşümden alınan kira bedeli 290+ 470(burs)+1462,5(sadece anneye bağlanırsa) =2.222,5 lira olur eve giren gelir.2.222,5 / 3 = 740,834 lira yapar bakım maaşınıza zarar vermez amma okuyan yiyeniz aynı evde ikamet ediyorsa geçerli bu ve sadece annenize dul maaşı bağlanırsa.[/FONT]
[FONT='inherit']290 + 470 + 1170(anne dul maaşı) + 585 (kardeşe yetim maaşı) =2.515 lira olur eve giren gelir 2515 / 3 = 839 bu durumdada yetim maaşına zarar olmaz yaklaşık 7 -8 lira ile kurtarıyor amma eve gelen heyete bağlı ayrıca burs alan yıyenınzın ıkametının yine sizde olması (evde 3kişi olması)gerekiyor[/FONT]

[FONT='inherit']Not:[SIZE=4]olaki kira geliri miras paylaştılmadı dıye tamamı sadece annenıze ödenırse bu durumda evde bakım maaşı kesilmeden bursu alabılmenız için sadece babanızdan kalan maaş için annenız adına başvuru yapın kardeşiniz adına yapmayın yoksa evde bakım maaşı kesilir[/SIZE][/FONT][SIZE=4]
[/SIZE]

[/FONT]

ben daha önce öğrenim kredsini sordum geri ödeneceğinden gelire dahil olmaz bildirim yapmanıza gerek yok dediler sosyal hizmt evde bakım için siz en doğrusu kuruma sorun her şehirde ayrı uygulama olabiliyor

Evde 3 kişi yaşıyor ümide okuyan yigenim aynı evde , burs geri ödemesiz yani öğrenim kredisi değil karşılıksız burs

kunta
burs başvurusu yaptınız mı aldığınız engellı maaşlarında bir değişiklik oldu mu

@kunta öncelikle başın saolsun...

baban vefat ettikten sonra en geç 1 ay içinde babanın vefat ettiğini evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığına bildirmekle yükümlüsünüz. bu bildirimi yaptınız mı? en acil olan bu şu an. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.

hanede kişi değişikliği olduğunda bunun 1 ay içinde bildirilmesi yasal sorumlulugunuz sizin.

ayrıca burs baglandıysa bunu da bildirmek zorundasınız.

siz bildirimi yaptıktan sonra il müdürlüğü hanenin gelirini yeniden hesaplayacaktır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 tL'yi geçmişse evde bakım aylığı kesilecektir. aksi durumda, yani sınırı geçmiyorsanız kesilmez.

sınırı aşma durumu söz konusu olursa ve bildirim yapmayıp aylık almaya devam ederseniz size ödenen yersiz ödemeler faiziyle geri istenir, bilginiz olsun.

siz bildirimi yapın. bırakın hesabı onlar yapsın.

bildirimi yaptık sgk dul yetim maaşları bagladıktan sonra yeni maaşları bize bildirin dediler

kunta
başvuruyu ne zamn yaptınız kaç gün oldu?

Üst Alt