Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde Bakıcı Aylığı için başvuracağız. Alabilir miyiz?

beritan

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
merhaba.
teyzem %50 üzerinde raporu var.(bu hafta bir daha gidecekler sağlık kuruluna)

annesiyle birlikle yaşıyor.
eve 3 aylık 3 bin lira giriyor.
teyzem, babasından kalan maaşını alıyor. aylık 600 gibi bir rakam sanırım.

1) teyzemin maaşı var diye engelli maaşı alabilir mi?
2) teyzemin maaşı var diye bakıcı ücreti almaması olabilir mi?
3) sağlık kuruluna gidip raporu aldıktan sonra nasıl bir yol izlemeliyiz.
4) anneannemi bakıcı yapmayı düşünüyoruz herhangi bir sıkıntı çıkar mı?

Aylık miktar [FONT=sans-serif]784, 97 TL'yi geçiyorsa alınamaz,
bunun dışında maaş alması sorun olmaz.
Raporunda "ağır engelli" ibaresi olmalıdır.
Bakıcı konusunda heyet değerlendirmelerini yapar, büyük ihtimalle sorun yaşamazsınız. [/FONT]

KKELEBEKK;

teşekkür ederim cevap için.
onun maaşımı 784yi geçiyorsa yoksa tüm hane de kişi başına düşen ücret mi?

KKELEBEKK

tamam teşekkür ederim.

kendi emekli aylığını alacak, birde bakıcı ücreti extradan almış olacağız.
sanırım bu bize uymuyor.
çünkü ikisi 3 bin tl alıyorlar. iki kişi yaşıyorlar

Hasta hakları - Evde bakım ve 2022 hakkında

merhaba arkadaşlar.
Konuyla uzak olduğum için pek bir bilgim yok.
Yakın zamanda hastaneye tayin için başvurmuştum ve "başkasının yardımı olmadan hayatına devam ettiremez" raporu almıştım. Vasisi olmak için bu başvurumu yapmıştım.

Teyzem zihinsel engelli. Hastaneye randevu aldım. Engelli oranının % kaç olduğunu öğreneceğiz.

Bir kaç soru soracağım, cevap veren herkese teşekkür ederim.
1- Teyzem ve anneanemin rahmetli dedemin maaşını alıyorlar. Toplam 3 aylık geliri 3.500 TL(kişi başı aylık 580 TL kadar düşüyor). Teyzem için bakım ücreti alabilir miyiz? Bu bakıcı yı anneannem göstermemizde sıkıntı olur mu? (( http://www.engelliler.biz/forum/evd...-ve-kisi-basina-dusen-aylik-gelir-siniri.html bu konuya göre yorumlarsam herhangi bir sorun gözümüyor. )

2- 2022 aylık dediğiniz nedir? bu şartlar altında teyzeme bu maaşıda alabilir mi?

3- Bunlar dışında hangi haklardan yaralanabiliriz?

NOT: Ben teyzeminin vasisiyim. Devlet memuruyum. Teyzem ile aynı evde ve aynı şehirde yaşamıyorum. Benim maaşımın kişi başı gelirini etkilemeyeceğini düşünüyorum.
Kalem abla rica etsem konumla ilgili yorum yapabilir misin?
OturanBoğa Kalem

1-Gelir hesaplamasında haneye giren tüm gelirler hesaplanarak hanede yaşayan kişi sayısına bölünerek, aylık kişi başına düşen gelir hesaplanır. Bu hesaplama dediğim gibi aylık gelir bazında yapılır. Buna göre üç aylık maaşının aylık miktarı için önce üçe bölmek gerekir. Sonrasında hanede yaşayan kişi sayısına bölmek gerekiyor. Örneğin üç aylık 3bin TL olduğunu ve hane halkının iki kişiden oluştuğunu düşünürsek önce 3bin TLyi üçe bölmek ardından iki bölerek hesap yapmak gerekir. Evde bakım hizmeti için şuanda kişi başına düşen aylık gelir şartı 847,15 TL olmuştur. Bu miktarı geçmesi durumunda evde bakım hizmetinden faydalanılamaz. Anneannenizin bakım hizmeti verebilecek yeterlilikte olup olmadığı incelemeyi yapacak olan bakım hizmetleri değerlendirme heyetince değerlendirilecek bir unsurdur. Ancak engellinin bakımını, koruyup gözetmesini engelleyecek bir sağlık sorunu yoksa problem olacağını düşünmüyorum.

2-Engelli ve yaşlı aylıkları 2022 sayılı kanunda tanımlanmıştır. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan engelli ve yaşlılar bu kanundan faydalanmaktadır. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yürütülen bir hizmettir.

beritan

1. 3 aylık 3500 TL ise bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyor. gelir evde bakım aylığı açısından uygun.
2. teyzeniz yetim aylığı aldığı için 2022 aylığından yararlanamaz. Ancak aldığı yetim aylığı, alabileceği 2022 aylık miktarından (rapor oranına göre alabileceği aylık miktar) düşükse bu durumda yetim aylıgı 2022 aylık seviyesine yükseltilir.
3. http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

anneanneniz bakım hizmeti verebilecek durumdaysa bakıcı olarak başvursun tabi.
aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdülrüğüne giderek evde bakım aylıgına başvurunuzu yapınız.

Sworker
teşekkür ederim.

Kalem
teşekkür ederim cevap. Şunu merak ediyorum. Ben teyzemin mahkeme kararıyle vasisiyim. O evde ve o şehirde yaşamıyorum. Aile sosyal politikalat bunu sorun eder mi? aynı şehirde değilsin neden vasi sin ozaman gibi bir sorun ile karşılaşır mıyım?

Kalem

kalem hanım merhaba.

bugün ağır engelli(sürekli) raporumu %84 olarak aldık.
evde bakıcı için başvuru yapacağız. Bakıcı şartlarını nereden okuyabilirim?

anneannem 75 yaşında onu bakıcı yapabilir miyiz? aynı hane de yaşama zorunluluğu var mı? dışardan tutacağımız bakıncının gelir durumu önemli mi. bilgilendirebilir misiniz.

engelli raporun var mı Ankara da mı oturuyorsun

Emlak vergisiden muaf olur, su indirimi olur engelli kartı çıkartır ulaşımı indirim olur.

*veli*

emlak vergisi için bir bilgim yok. onun üstüne mi kayıtlı olması lazım ev arsa

Evet.
, @1 tan, yetim maaşı aldığı için 2022 maaşı alamaz ve zaten yet im maaşı 600
₺ yükseltme olmaz.
Evde bakım için sartlar uyuyor, bakıcı önceliği akrabası varsa olur yoksa dışardan bulunur.

Son düzenleme:
beritan agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu almışsın ve evde bakım aylığına başvurmak istiyorsun. 75 yaşındaki anneannenin bakıcı olup olamayacağını soruyorsun. bakıcının 18 yaş üstü olması gerekir. bunun dışında yaş sınırı yoktur. önemli olan bakım hizmetini yapabilecek düzeyde olmasıdır. eger ninen sana bakabilecek durumdaysa ve bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bu konuda olumlu karar verirse elbette anneannen bakıcı olabilir. yeter ki heyet olumlu karar versin ve ninen sana bakabilecek durumda olsun.

lakin bakıcının bakıma muhtaç engelli ile aynı hanede olması esastır. eger hanede sana bakabilecek biri yoksa hane dışından bir akraban (ninen vs) bakıcı olabilir. evde sana bakabilecek bir bakıcı varken hane dışından bir bakıcıya onay verilmez.
hanede sana bakabilecek biri yoksa ya da sana bakmayı reddediyorsa hane dışından bakıcıya onay verilir.
bakıcı senin hanende yaşamıyorsa ve ikameti başka yerde ise gelir hesabına dahil edilmez. bakıcının hanesi de gelir hesabına dahil edilmez.
hane dışından bakıcıya onay verilebilmesi için;
1) bakıcının haftanın 7 günü 24 saatlik bakım hizmetini verebilmesi,
2) her gün en az sekiz saat seninle vakit geçirmesi,
3) bakım hizmetini aksatmadan yürütebilmesi için de her gün gelebilecek şekilde evinin yakın olması
gerekir.

sen aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip evde bakım aylığı için başvur. bakıcı seçimi için onlardan rehberlik al. onlar sana her konuda yardım edeceklerdir.
gelişmelerden de haberim olsun.

Üst Alt