Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellinin ölümü halinde aracın durumu ne olacak?

rehisbay17

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
s.a. arkadaşlar

maalesef güzeller güzeli oğlum 20 gün önce melek oldu. Rab!bim kimseye evlat acısı vermesin.

6 ay önce özürlü indiriminden faydalanarak araç almıştık. oğlumun hatırası olduğu için satmaya niyetim yok. veraset ilamını aldım bir iki güne kadar vergi dairesine gideceğim.
benim sorum bu araç beş yıl daha oğlumun üzerine kalsa bu araca yıllık vergileri intikal edecek mi yoksa yine normal özürlü aracı gibi devam edecek mi?

yardımcı olursanız sevinirim.

böyle acı bir durum icinde kaldıgınız icin üzüldüm basınız sag olsun ama bildigim kadarı ile aracı siz devir alırsınız ve ötv ödemezsiniz ama mtv ödersiniz.tabi bu bilgilerim kesin degil ama duydugum bildigim kadarı ile böyle

Çok üzgünüm. Sabırlar diliyorum...

Konuya dair mevzuat şu şekilde:
Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.
Kaynak
Altını çizdiğim ibare neye karşılık geliyor bilmiyorum. Bu konuda vergi dairesinden mukteza (resmi görüş) talep edin bence. Eğer bu şart tamamsa, bu durumda diğer mirasçılar sizin lehinize haklarından feragat ettiklerinde araç 5 yıl sonunda vergisiz olarak satılabilir.

Konuya dair tartışma: http://www.engelliler.biz/forum/oze...-ozurlu-aracin-tum-haklari-devam-eder-mi.html

çok teşekkürler Bülent Bey.
ancak; herzaman olduğu gibi bu tür konulardaki mevzuatlar maalesef ama maalesef bizim ülkemizde çok karışık. az önce Şükrü Kızılot'a mail attım. umarım net bir cevap alırımda bu durumdaki arkadaşlara azda olsa bir faydamız olur.

muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde

bu kıssaca şu demek: aracta 2 hak söz konusu 1) arac olarak kişiye kayıtlı 2)ötv ve mtv istisnası hakkıyla kişiye kayıtlı

allah rahmet eylesin oaracı varislerden yanız 1 i alacak diger varisler istemediklerini beyan edecekler ve arabanın ilk alındıgı tarihten itibaren 5 yıl ötv ve mtv ödenmeyecek .5yıl sonra satılırsa gene ötv ödenmeyecek. bu şartların dışında davranılırsa vergiler ödenir

Cihan, ben bunu anlamadım maalesef. Bu altını çizdiğin ibare için daha başka örnekler de yazabilir misin?

şöyle bir senaryo uydurayım
kişinın bir maden ocagı tapusu olsun .ayrıca o madeni işletme hakkı olsun .
kişi ölünce o madene ait iki hakkıda mirascısına geçmesi gibi.

ayrıca mevzuata baktım ve yukarda yanlış bir bilgi vermişim onuda düzelteyim .
miras yoluyla alınan engelli aracına miras olarak alındıgı tarihten itibaren mtv işler tabiki miras olarak alan kişi engelli degilse

mirascılar bu araba uzerinde hak iddia etmeyecekler.yani araba bir kişide kalacak.ortak hisse bulunmayacak araba üzerinde.tek kişiye miras olarak kalırsa devlet vergi istemiyor.
ben boyle anladım
kolay gelsin

Bu durumda o ibare çok teknik bi konu. Yani aslında bizleri ilgilendiren bir yanı yok. Diğer varislerin bir varis lehine haklarından feragat etmeleri halinde araç bir kişi üzerine geçiyor ve 5 yıl tamamlandığında da satış hakkı doğuyor. Bu kadar?

Peki, ne olursa bu senaryo gerçekleşmiyor?

engelli aracı ilk alınırken ruhsata vergi dairesinden izin alınmadan satılamaz ibaresi konur bu vergi dairesi tarafından o araç rehinlidir anlamına gelir. alan kişi hem araca sahip olur hemde vergi dairesinin araç üzerinde koyduğu rehine .

miras olayına gelince . arac olarak mirascıya gecer aynı zamanda vergi dairesi rehinide mirascıya geçer çünkü mirası kabul eden mirasın hem borcunu hemde alacagına talip olmak zorundadır. dolayısıyla 5 yıl geçmeden o aracı elden çıkarırsa geçmişe dönük alınmayan vergilerin tamamı yasal faizi ile devlet tarafından istenir

Üst Alt