Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilik mi hazırcılık mı? [Tartışma]

Mediha

Üye
Konular
66
Reaksiyonlar
2
Tabiki burada herkesi suçlamak yanlış olur ama azınlıkta da olsa bazı engelliler engellilik kimliği altına saklanıp herşeyi hazır önlerine gelsin istiyorlar, bu görüşteler..

Kendileri imkan yaratabilecek durumdayken o çabayı harcamak yerine birileri yapsın önüne getirsin hazır veya o imkanı sunsun diye bekliyorlar veya istiyorlar..

Neden sizce? Neden emek harcamak bir şeyler yapmak için çabalamak yerine herşeyi hazır istiyorlar?

Tabiki her engeli aşmış hayatla arasında sorunu olmayan çok başarılı olan bir yerlere gelmiş engellilerde var.. Neden onları kendilerine örnek almak yerine onlardan biri olmak yerine köşeye oturup saklanmayı seçiyorlar?

Lütfen kimse alınmasın bu yazdıklarımdan ama böyle engellilerde yokmu?

Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum..

bizi aşırı koruyucu-kollayıcı anneler yetiştiriyor da ondan.................
her susadığımızda suyumuzu getirmeseler mesela,
ya da aman kızım biz olmasak sen ne yaparsın demeseler,
vs, vs......

hazırcılığı sadece engelliler istemiyor bence ... engelli engelsiz tembelliği seviyoruz bazen :p

ismayil arkadaşıma katılıyorum
koruyucu kollayıcı anne olarak kızıma evde pek iş yaptırmam
özgecimde hazıra alıştı biraz,ben varken evde iş yapmıyor,bazen kızıyorum ama ...

biz olmasak sen ne yaparsın asla demedim kızıma
ben olmadan da kendine bakabileceği şekilde yetiştirdim çok şükür ...

ben yokken istediği her şeyi yaptığını biliyorum hazır-cı kızımın :)

EMEK HARCAMAMA ENGELİ OLMAK,ENGELLİLİĞİN HERHALDE EN AĞIRIDIR.ÇALIŞMADAN BAŞKALARININ SIRTINDAN GEÇİNMEK,KİŞİSEL İŞLERİNİ YAPAMIYORUM GEREKÇESİYLE BAŞKALARINA YAPTIRMAK,İMKANLARI OLSA BİLE BUNU KULLANMAK YERİNE BAŞKALARININ İMKANLARINI KULLANMAK VS... YANİ ÇEVRESİNDEKİLERİN EMEĞİNİ TÜKETEREK YAŞAMAK VE BUNU CİDDİ BİR ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMEK,BAŞLIBAŞINA CİDDİ BİR HASTALIKTIR.YANİ TAM BİR ENGELLİLİK HALİ.KENDİNİ BİLE BİLE ENGELLİ DURUMUNA SOKMA.BU AYNI ZAMANDA ÇEVERENİNDE BİZ ENGELLİLERE BAKIŞ AÇISINI DAHADA OLUMSUZ ANLAMDA KÖRÜKLER.ASLINDA BELKİDE BÖYLE KİŞİLER YÜZÜNDEN TOPLUM ENGELİYE KARŞI DİLENCİ MUAMELESİ YAPIYOR.OYSAKİ ENGELLİLERİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİSİ KENDİNİ TOPLUM İÇİNDE İFADE ETMEKTİR.BUNUN YOLUDA EMEK HARCAMA VE YETENEKLERİNİ EN İYİ BİR ŞEKİLDE KULLANMAKTIR.

HAZIRCILIK SADECE ENGELLİLERE MAHSUS BİR DAVRANIŞ BİÇİMİ DEĞİLDİR.BENCE KİŞİLİKLE ALAKALI BİR DAVRANIŞTIR.

İsmayıl Bey'e katılıyorum, koruyucu anne baba kimliği engellilerin ebeveynlerinde daha çok baskın olarak öne çıkıyor ve bizler hazıra alışıyoruz, tabi bunun yanında ahlak eğitimi de eksik kalmışsa armut piş, ağzıma düş felsefesini benimseyen kişiler çıkıyor. bu sadece bizim camiada yok evet, toplum olarak bu felsefeyi benimsemiş durumdayız ama engellilerde bu daha çok.

Görme engelli İbrahim Abim vardı onunla yolculuk ediyorduk, kahvelerimiz geldi, sıcak suyunu bile kendisi aldı, ben kahvesinin ağzını açmaya çalışınca elinden çekip aldı ve dediki, ya sen olmadığında ne yapacağım, öle hazıra alıştırma bizi...

Başka bir örnekte, sandalyeye çıkmaya çalışan küçük çocuğu annesi görür görmez koşar onu kucaklar ve sandalyenin üzerine bırakır. Oysa hocamız hep derdi ki bırakın o çocuğun kendisi düşe kalka çıksın o sandalyeye ve birşeyler başarmanın tadını yaşasın. Eğer bundan mahrum kalırsa, asla başarma duygusunu yaşayamayacaktır ve olumlu benlik algısı geliştiremeyecektir.

Anne babalar çocuklarına başarabilecekleri seviyelerine göre görevler vererek onları yetiştirmelidirler, aksi takdirde ipotekli bir kişilik ortaya çıkacaktır...

mesaj konusu

Önce insanın kendi uğraşılarını göstermesi ve çaba sarfetmesi şartolmalı
eğerki insanlar kendiemek gücünü göstermezse o kişinin iradesi zayıf
demektir oda bazısorunları beraberinde getirir işte o zamanbirilerinin
gösterdiği başarı onun hazımsızlığına sebep olur tabiatta mucadelesiz
hiçbir başarının elde edildiği görülmez zamanla raslarız hiç çabaharcamamış ama başkasının nasılyaptığının hesabını yapar ve eleştirir
işte tenbel dedikleri bu olsa gerek.

Hazırcılığı ikiye ayırmak gerek bence;
1.Hayata karşı hazırcılık,
2.Evde hazırcılık,
Ben evdeki hazırcılıkla ilgili birşeyler söylemek istiyorum.
Hazırcı olmak için engelli olmak gerekmiyor.Bunun için erkek olmak yeterli
(ne yapsınlar genleri böyle)
TV kumandasına ulaşamazlar,su alamazlar,çay yapamazlar,gömlek bulamazlar....
Eh; erkek olmanın üstüne bir de engelli olunca tabi ki tartışmaya gerek yok.

olurmu cigdem hanim :lol: segili karicigina birazicik nazini gecirip evin buyuk bebegi muamelesi istemek hazircilik olmuyor
ismail bey gibi dusucem annele simartip ogul yetistirmisler hepsi bu
evde hazirciliga kadin yonunden bakarsak gecim derdini en cok erkekler kafa yorar bukadarcik hazircilikta sevildigi icin olsun ama
bence hazircilik engellilikle alakali bisi degil
engelli biri kendini ispat icin insanustu gayret gostesir gururu herseyden ustundur kendince bakalim etrafimiza engelliler hazirci gibi bir dusuncede olanlar kendileri engelli bireyin yeride olsa acaba o engellinin yapabildigini ne kadar basariyla yapabilir

Yahu kendi adıma konuşuyorum, bu kişilikle alakalı, otobüste her gün hamile ve yaşlı bayanlar biniyor, bir sürü sağlam ve koç gibi gençler var oralı bile olmuyorlar, ben yada arkadaşlarım bu halleriyle kalkıp yer veriyoruz, utanma bile yok. tam tersi duumlar da var yani.

engelimi kullandığım tak bir an hatırlıyorum, oda hastanedeydim, bacağım alçı içindeydi ve sandalyeyle bahçey inerken asansörleri kullanırdım, kalkamadığımiçin düğmeye yetişemiyordum (gerçi bi sopa uzatsam tamamdır) O esnada oradan geçen çıtır hemşirelerden yardım isterdim ve beni indirirlerdi :D :D :D

Sayın çiğdem kuyucak "Hazırcılığı ikiye ayırmak gerek bence;
1.Hayata karşı hazırcılık,
2.Evde hazırcılık,
Ben evdeki hazırcılıkla ilgili birşeyler
söylemek istiyorum.
Hazırcı olmak için engelli olmak
gerekmiyor.Bunun için erkek olmak yeterli
(ne yapsınlar genleri böyle) " ... demiş.

İnsanın genleri evde ve dışarıda farklılık göstermez.Bu evet bir kişilikle ilintilidir.Kişiliği belirleyen sadece Koruyucu bir anne yada baba da değildir.Girdiği toplumsal ilişkiler etkileşimler yaşadıkları adım adım şekillendirir.

Evdeki harcılık Bir erkeğe erkek olmanın kısmen bir ifadesi olarak toplum tarafından dayatılır.Kimisi bunu sorgulamadan kabullenir ve yaşar.
Kimisi bazı yanlarını törpüler hayata geçirir çünkü toplumun geleneksel olarak kabullendiği kalıpları kırdığı/kırmaya çalıştığı için kimisini red eder.
Bu o kadar zordur ki erkeğe çizilmiş bir misyon varken birey onların tamamını reddedebilmek için toplumsal bir dönüşüm gereklidir.sadece bir kısmını hayatına geçirmeye çalıştığında bile ( örn bulaşık çamaşır yıkamada paylaşım çocuğun bakımı ortak üstlenmek için gece kalkıp çocuğun altını değiştirme sütünü verme vb.misafir geldiğinde dahi çocuğunu uyutacak ise kalkıp uyutup gelmesi gibi vs vs.) farklı algılamalar ile karşılaşır. Çünkü bu kadarına da pes doğrusu erkek erkek gibi olmalı denir.Bu " erkek erkek gibi davranmalı " sözündeki anlam toplum tarafından belirlenmiştir.bir yabancı dili konuşmak için o yabancı dili bilen birinin olması gereklidir.Yoksa çat pat bilen biri olduğunda söylediğinin çoğunu anlamaz ve sıkılabilir.
Bunun engellilikle ilgisi yoktur demeyeceğim çünkü herşey birbirine bağlıdır.Ama bu bağ bu noktada çok kalın değil gibime geliyor.

Dışarı hayatta ise hazırcılık evet engellilerde daha fazla.Ne yapmaya kalsa ya yardım edilmiş ya da tam tersi sen yapamazsın dur dur .. denmiş. Bu ya hazırçılığa götürmüş ya da karşı çıkışa herşeyi yaparıma dönüşmüş.Oysa herşeyi yapabilen birisi var mı? diyelim ki engelli biri yüzemiyor ama bunu engelli olduğı için düşünüyor. Engelim olmaz ise yüzerdim diye bakıyor.Oysa Engelsiz biride korktuğu bilmediği için yüzemeyebiliyor.
Her engelsiz her şeyi mükemmel mi yapıyor HAYIR benden niye böyle bir şey beklenmeli
İnsanlar bazı hayvanların özelliklerinden çok geride bir ceylanın koşması bir kangurunun zıplaması ... bunlar insanlığı etkilemiyor da benim yavaş gitmem vb neyi etkiliyor. Engelli bireylere bakışın yaklaşımın nasıl olması gerektiğini bilmeyen bir toplumda yaşadığımız için o düşünce tarzları bizleride belirli/belirsiz süre etkiliyor.Bu dünya ya bakışımızla yaşam biçimimizi seçişle ilgilidir.Ya dört duvar arasındayız ya mahallede dolaşıyoruz yada ufuklara doğru yelken açmışızdır.
Nerede tutsak bırakıldığımızı hissedip hissedememektir.
Aydın yarınlar...

engelli olmak çekmek demektir hazırcılıkla ilgisi yoktur

metehandro' Alıntı:
alışmışız bir kere...e sizde alıştırmayın... :roll: :D

alistirmayinca Tembel damgasi yiyoruz Sekercim :) bizzat test ettim yasadim :twisted:

Saka bi yana ;

bi cok yerde aileler hazirciliga alistiriyo engelli cocuklarini.. Bence bundan kaynaklaniyor bu. Yoksa istedikten sonra yapilamayacak sey yok kanisindayim.

Engellilik mi hazırcılık mı?
Ben engelli olarak bir çok kişinin hazıcılık yapmadığını düşünüyorum. Bunun yanında istisnalar kaideyi bozmaz.

Engelli olan kişilerin, engelinin önüne bir de insanlar engel olmasalar, çok daha güzel ve çok daha iyi olacak. Kanunların verdiği hakları bile uygulamayı çok gören bir zihniyette hazırcılığı bırakalım, imkanlarımızı bile kullanamazken bu şekilde bir düşünce bence yersizdir.

Engelli denince adeta kaçan ve hiç bir işe yaramaz gibi gören bir zihniyetten ne iyi niyet beklenir. Tabi burada bir engelli olarak bizim kimseden bir insiyatif beklentimiz yoktur. Bize verilmiş olan haklarımızı kullanma imkanı verilsin yeter...

Üst Alt