Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin seçimlerde oy kullanamaması ve Mobil Oy Kullanma seçeneği [Araştırma]

serkan akilli

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sayın engelliler.biz platformu üyeleri, e-devlet alanında Aralık ayında Antalya'da gerçekleştirilecek olan uluslararası bir konferans için engelli vatandaşlarımızın seçimlerde karşılaştığı zorluklar ve teknolojik çözüm önerilerini konu alan bir sunuş hazırlamaktayım.
Bu konuda sizlerin görüş ve tutumlarınızı öğrenebilmek için bir anket çalışması yapmayı planladım. Anket, seçimlerde oy vermek için cep telefonlarının kullanılması ile ilgili tutumları ölçmeyi amaçlamaktadır.

Anketi doldurup serkanakilli@akdeniz.edu.tr adresime gönderirseniz son derece mutlu olurum.

Anketi bilgisayarınıza indirmek için buraya tıklayabilirsiniz (anket word dokümanı halindedir).

Merhaba Serkan. Anketi doldurdum ve e-mail adresine gönderdim. Elinize sağlık...

Not: Arkadaşlar, anketin daha anlamlı olabilmesi için en az 100 kişinin katılımı gerek. Lütfen birkaç dakikanızı ayırarak anket çalışmasına katılın.

Gönderdim..

Seçimlerden hemen sonra olsaydı katılım daha çok olurdu diye düşünüyorum.. Malum.. Amerikan seçim sistemi.. 4 yıl boyunca alabildiğine apolitizasyon, 2 ay boyunca olabildiğince poltizasyon.. Sonra yine aynı..:(

Ben de gönderdim,ama anketteki sorular çok içime ısınmadı...Engelliler için düşünülen bir yöntemse engellileri sosyal hayattan geri çekmek için güzel bir yöntem..Ama tüm oy verenleri de kapsıyorsa eyvallah....

Bende anketi doldurup ilgili adrese gönderdim.
Diğer arkadaşların da katılımını bekliyoruz.

Merhaba

Merhaba, öncelikle konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum. Anket çalışması devam ederken, bu başlık altında literatürde tartışılan bazı konuları da gündeme getirmeye çalışacağım. Sehribanu hanıma teşekkür ediyorum, elbette uzaktan oy kullanma yöntemleri zaman içinde toplumun geneline yayılması gereken uygulamalar. ancak geçiş sürecinde karşılaşılabilecek sorunların gözlenebilmesi için bir takım pilot uygulamalar yapılması gerekiyor. Aslına bakarsanız seçimlerin temel hükümleriyle ilgili kanunda elektronik oylama bulunuyor, ancak yalnızca yurtdışındaki vatandaşlar için geçerli. Ben bu çalışmada Türkiye'de bir pilot uygulama yapılacaksa, bunun engelli seçmenlerimizden başlaması gerektiğini savunuyorum, çünkü çok önemli bir seçmen kitlesinin iradesinin sandığa yansımadığını düşünüyorum. Platformunuzda seçim döneminde yazılan yazıları incelediğimde (hasan beyin bahsettiği konuda vardı bunların içinde) bunda haklılık payı olduğunu düşündüm. Baben beye de katılıyorum, maalesef siyasal kültürümüz biraz volkanik:) Beklenmedik patlamalar ve uzun uyku dönemleri. Ancak bürokrasinin işleyişi düşünüldüğünde şimdiden başlatılacak bir kamuoyu çalışmasının bir veya iki seçim sonra sonuç verebileceğini düşünerek hareket etmek gerekir diye düşünüyorum.
Umarım önümüzdeki süreçte platformunuza katkı yapabilecek bir tartışma geliştirebiliriz.

Oy dönemlerinde hep ulaşılabilirlik sıkıntısını yaşayan bir engelli olarak ben de gönderdim,ancak sadece engelliere yönelik bir uygulama olmamalı,herkes için geçerli olmalı ki toplumdan ihraç edilmeyelim,operatörlerden dolayı cep telefonlarının güvenilirliğine inanmıyorum,biraz daha farklı teknolojik sistemle olması gerektiğine inanıyorum....

Sana katılıyorum İpek Hocam...İçimden bir ses, anketi hazırlayan kişi eksikleri görecektir diyor...Biraz daha genişletilmeliydi sorular...Sanırım bu da son olarak "eklemek istedikleriniz" kısmında belirtilecektir...

Günün Sonunda

Merhaba arkadaşlar, ilk iki günde 12 anket elime ulaşmıştı. Bence bu iyi bir başlangıç. İlginiz için çok teşekkür ediyorum. Mezopotamyalı kederine katılıyorum, anketi hazırlayan kişi eksiklikleri görmeye çalışacaktır:) Aslına bakarsanız bu eksiklikleri görebilmek için platformunuzu seçtim. Daha önce seçimle ilgili yaptığınız tartışmalar bu konuda hiç aklıma gelmeyen sorunları gösterdi (örneğin sandık başkanlarının engel türleri konusunda bilgisi olmaması ve "ben sende engel göremiyorum" demesi gibi). Bu tartışma konusunu çok uzatmak istemeyebileceğinizi düşünerek yalnızca bir kaç gün boyunca sizleri rahatsız edeceğim:)

Bu arada anket devam ederken merak ettiğim bazı konulardaki yorumlarınızı öğrenebilirsem çok sevinirim.
İlk olarak şunu merak ediyorum: Güçlükle oy kullandığınız veya istemeden de olsa oy kullanamadığınız seçim gününün başında ve sonunda neler hissediyorsunuz?

serkan kardeşim bende oy kullanmaya cok güçlüklerle giden birisi olarak seçim gününün başında, verecegim oyumun çekilen bütün sıkıntılara rağmen boşa gitmemesini diliyorum. ve günün sonundada neticelere bakarak verdigim oyun boşa gidip gitmedigine bakarak seviniyor veya üzülüyorum. ama içim her zaman rahat oluyor vatandaşlık görevimi zorda olsa yapabildiğm için..

Merhaba, sanırım vatandaş olmanın kıymetini siz daha iyi değerlendirebiliyorsunuz. Acaba yaşadığınız sıkıntılar veya yasal düzenlemelerdeki eksiklikler vatandaşlık haklarınızın sınırlandırılmış olduğu veya siyasal yaşamdan dışlanma duygusu yaratıyormu? Tek kelimeyle ifade edecek olsanız hangisini seçerdiniz? "üzüntü", "hayal kırıklığı", "kızgınlık", "aşağılanma", "dışlanma" veya "siyasete yabancılaşma"?

Az önce doldurup yolladım anketi.

İyi çalışmalar

1.2 CİNSİYET:
1.3 AYLIK GELİR:
1.4 EĞİTİM DÜZEYİ:

Sorulari hosuma gitmedi; eksik gonderecegim zira bu sorularla konuyu bagdastiramadim.

Anketi Gönderdim.Güzel gelişmeler olur umarım.

Önerileriniz

Merhaba, öncelikle Münir beyin sorularla ilgili düşüncesine cevap vermeye çalışayım. Münir bey bu sorular genelde tüm anket çalışmalarında kullanılan ve sosyo-ekonomik özellikleri araştıran sorular. Bu değişkenlere (yaş, cinsiyet, gelir vs.) bağlı olarak tutumda bir değişiklik olup olmadığı ile ilgili. elbette boş bırakabilirsiniz bu soruları. Önemli olan anlamlı bir istatistik değerlendirme yapabilecek sayıda ankete ulaşmak (en az 100), ancak maalesef şu ana kadar engelli arkadaşlarımızdan 17 adet anket e-postama ulaştı.
Anketler ve anketlerde yer alan önerilerle ilgili kısımlar son derece güzel. Bu kısımlardaki önerileri mutlaka sunuşumda belirtmeyi düşünüyorum. Ancak anket sayımızı arttıramazsak yalnızca forumdaki tartışmalar üzerinden nitel bir inceleme yapabileceğim. Aslında bana sorarsanız nitel bir çalışma da tek başına güçlüdür, ancak bir rapor veya proje ile kurumlara başvurabilmek için nicel çalışma gerekiyor. Yani illaki rakamları ve tabloları görmek isteyebiliyorlar.
Anket sayısını arttırmak konusunda önerilerinize açığım :)

Evet arkadaşlar, lütfen katılın bu ankete. 21 bin üye, her gün 6-7 bin tekil ziyaretçi varken bu kadar vurdumduymazlık ayıp oluyor gibime geliyor.

Anket sayısını arttırmak konusunda önerilerinize açığım :)
Yukarıda söylediğim gibi, seçim gündemden düştü!
Anket gibi pek de sevimli olmayan bir uygulamaya -deyim yerindeyse- "sayısal kültür"ü olmayan bir toplumda, yeterli sayıda katılım -hele gündem dışı bir konuda- kolay değil!

Ancak aklıma gelen bir kaç küçük uygulamayı önereyim:

* Sitede mesaj sayısı bakımından en aktif 200 kişi Engelliler.Biz Platformu Forumları - Üye Listesi adresinden tespit edilip email adreslerine çalışma postalanabilir.. (Bülentçim, ilk 200'e toplu mesaj mümkün mü?)

* Engelliler.biz'le sınırlı kalınmamalı.. Bir çok engelli sitesi var.. Google'dan bulunup hepsine gönderilinebilir bu çalışma..

* Sanal dünya ile sınırlı kalınmaz, dernek vakıf vb. hatta hastahane gibi engellilerin çok sayıda olduğu kurumlarla işbirliği yapılabilinir.

:) Dedim ya.. Anket sevimsiz bir çalışmadır!
Üstelik, konudan haberdar olanlar bile yeterli sayıda değil.. Bakmayın siz forum sayfasındaki görüntülenme sayısına. :) Bir üye (ayrı ayrı ip adresiyle) 20 defa açtıysa bu başlığı, 20 defa görüntülenmiş olur (diye biliyorum) ama okuyan sadece 1 kişidir! (Yanlışsa düzelt Bülent, doğrusunu öğrenmem lazım:))

Seçimleri Şikayet etmekle ilgili bir başlık açılsa kimse gündem dışı demez döktürür şakır şakır.Ama iş başa düşünce böyle oluyor nedense...

benim engelli olduğum bilindiği halde benim oy kullanacağım sandığı 4.kata koymuşlar.hertürlü engelle karşı çıktım paşalar gibioyumu kullandım.fakat kız kardeşimi göndermedim.babam erezil oluyor.lütfen ya zemin kata özürlüler için sandık konmalı.yada mobil oy kullandırılmalı.

Üst Alt