Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin çocuklarının da engelli olma durumu nedir?

Liberal

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar bildiğiniz gibi engelliler olarak çocuk sahibi olmak istediğimizde de bazı sorunlarla karşılaşıyoruz... genlerimizden dolayı çocuklarımızın da engelli olma ihtimali yüksek olabiliyor... bende evlilik yapmadan önce bu konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum ne kendimi ne partnerimi sonradan hayal kırıklığına uğratmak istemem... bende konjenital anomali var(doğuştan vücut bozukluğu)... evlenmeden önce çocuklarımın sağlıklı olup olmayacağı hakkında yaptırabileceğim bir dna testi vs var mı acaba??

konuyla alakalı ekşisözlük'te şöyle bir başlık var bakınız. https://eksisozluk.com/genetik-engellinin-cocuk-yapma-bencilligi--4136112?p=1

Yok kardeşim bildiğim kadarıyla 2 zihinsel engelliden doğan çocuk çok küçük ihtimalle egitilmezse zihinsel engelli olur.genlerdeki kromozum sayısı ilede bağlantısı var.zaten 2 zihinsel engellininde evlenmesi uygun degil.bedensel v.s diger engel gruplarında bir kısıtlama ve yok.istediğiniz gibi çocuk sahibi olunabilir.tek farkı anne ve baba adayının evladını severken zorlanmasıdır. hamilelikte zor geçer sağlama göre ama allah onun kuvvetini anneye veriyor.MÜkafatını alıyor anne..
En güzel aşk zor olandır

[FONT=sans-serif]Konjenital anomalilerin %85 inin nedeni de genetik sorunlardır:
Bunun testi yapılamaz malesef..

Ayrıca hamileyken ilaç kullanımından da kaynaklabıyor.
anöploidi (kromozom fazlalığı veya eksikliği), poliploidi (3n kromozomla doğma-genelde ölü doğum gibi)
Defektlerin temel nedeni teratojenlerin organizma üzerinde oluşturduğu stresör etkidir.
Stresörün oluşturduğu alliostasiste bir patolojik denge kurulmasına rağmen anne karnındaki bebekteki bu patolojik durum doğum defektini doğuracaktır.
Yani bebek, sigara, alkol, zararlı ilaçlar gibi teratojenlerin etkisi yüzünden bir genel adaptasyon sendromu etkisiyle doğacaktır.
Ayrıca gebeliğin ilk haftalarında kullanılan talidormit gibi kusmaya, mide bulantısına karşı kullanılan ilaçlar teratojenik etki gösterip bebekte konjenital ekstremite (kol,bacak gibi uzuvlar) defektlerine neden olabilmektedir.
Fakat penisilin gibi bazı antibiyotiklerin teratolojik açıdan bebeğe herhangi bir zararı görülmemiş,
herhangi bir konjenital anomaliye neden olduğu biyoistatistiksel olarak saptanamamıştır.
Genellikle ırka bağlı olmayan fakat bireysel genetikten kaynaklanan konjenital anomalilere ilaçların etkisi,
her bireyin genetik yapısı farklı olduğundan her bireye aynı etkide bulunmayabilir;
fakat genellikle (%60-70 oranında) hamilelik döneminde alınan ilaçlar bebekler üzerinde aynı konjenital anomaliye neden olduğu gözlenmiştir.

[/FONT]

Bir de kendi hastalığınız ne sebeple oldu genetik miydi bu da önemli

bazen doktorlar sağlıklı çocuk yapma ihtimali hakkında bilgi verebiliyorlar.. mesela verdiğim linkte %80 engelli olur dediği gibi böyle bir bilgiye ulaşamaz mıyım? işim tamamen tesadüflere mi kalmış?

Doktora gidin görüşün
Ama kesin bir bilgi olmayacağından emin olduğunuz bir şey için test yaptırırsanız ne olur ki?
Evliyseniz hayırlısı Allahtan inşallah bir şey olmaz.
Benim babamda genetik hastalık olduğu halde ablamda çok şükür hiç bir şey yok
Bende babamda olan tüm her şey var.

Evli değilseniz de bunları düşünmek için henüz erken boşuna yıpratmayın kendinizi.

benim annemle babam sapasağlam.ne akraba evliliği var ne de kan uyuşmazlığı.ama bende konjenital anomaliyle doğdum.annem hamilelikte çok aç kalmış,travmatik üzüntüler yaşamış ve üstüne doktor bir de ilaç vermiş.sülaledeki tek engelliyim :)))
bedensel engellilerde kalıtımsal bir durum yok bildiğim kadarıyla.dediğiniz şey 'genelde' işitme,görme,iç hastalıklar tarzındaki engelli guruplarında yaşanıyor.

benim annem-babamda sağlam ve akraba evliliği de değil... ve bende sülaledeki tek engelliyim.. ancak annem-babam arasında kan uyuşmazlığı var, benden öncede 2 kez ölü doğum yapmışlar... yani bi sorun var ama nerde var bilmiyorum :) . kan uyuşmazlığı bu kadar büyük bir sorun olmamalı diye düşünüyorum... ama bilmiyorum işte neyse.
la tahzen siz evli misiniz , çocuğunuz filan var mı? varsa sağlıklı mı bilgilendirir misiniz? :confused:
ben bu konuya takmış durumdayım ya :rolleyes:

Kan uyuşmazlığı anne Rh (-), baba Rh (+) olması durumunda görülebilir. (Ki bebeğin kan grubunun da Rh + olması lazım) Bunun dışında bir olasılık yok ki...

Son düzenleme:
annem Rh(-) , babam Rh(+) bende Rh(+)'yım.. bende kan uyuşmazlığı var ama engellilik sebebim bu mu bilmiyorum.

Müstakbel gelin adayını Rh (+) lardan seçin tamamdır :)))

garanti olsun dersen birçok hasta genin tespit edilip sağlıklılarının ayrıldığı testler var. tüp bebek buna çözüm olabilir, tüm sağlıklı genlerle doğan bebek yani. biraz masraf edersin ama sonucuna değer.

Herhangi bir hastanenin genetik bolumunden genetik danisma almanizi tavsiye ederim. Genetik doktoru hastaliginiza gore bebeginizin de hasta dogma ihtimali olup olmadigini ; ihtimal varsa bu ihtimalin yuzde kac oldugunu soyleyecektir.

Liberal

hastalığınız genetik geçişli ise ki,öyle gözüküyor.....mutlaka problemli olan gen;1- otozomal dominant(her kuşakta mutlaka problemli gen geçişi olur) veya otozomal resisif( her kuşakta tekrarlamayan ama tekrarladığında da çok ağır,ciddi fiziksel deformite yapan) geçişli olabilir. Her türlü gen geçiş formunda risk vardır...çocuk yapmamanız daha iyi olur....en kesin tanı dna testleri ile konur..hastalığınızın tipine göre problemli olan gen veya gen gruplarınız bulunur ve bu genlerin od veya os durumuna göre size bilgi verilir...

teşekkürler arkadaşlar bu konunun üzerine gideceğim... kayda değer bir bilgi elde edebilirsem buraya yazarım.

Üst Alt