Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler sıfır araç alırken ne kadar vergi düşer?

slymanbozo

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
iyi günler arkadaşlar ben hundai accent era almayı düşünüyorum bayi sordum 23000tl dediler.ne kadarlık vergi avantajı olur ve ne yapmam gerektigi hakkında biliglendiriseniz sevinirim %44 raporum h ehliyetim otomatik vitesli otomobil ibaresi var

17000 tl mi ben heaplıyorum %39 vergi avantaj oda 11500 fln denk geliyordu....teşekkür ederim zahara

yaklasık yuzde 35 indirim olur normal fiyattan

bu durumu detayı ile açıklayabilir misiniz* Nasıl %35 indirim oluyor.

dostum bu arac alımında satış fiyatını yani 23000/1.37=16788 oluyor. yani satışfiyatı/1.37=sana olacak indirimli fiyat.hesaplama bu şekilde oluyor pazarlık payına gorede fiyat degişebilir.şimdiden hayırlı olsun

maalesef ötv muafiyetinden faydalanamazsın.
bunun nedeni
raporda otomatik vitesli araç kullanabilir değil özel tertibatlı araç kullanabilir demesi gerekir

ayrıca ötv oranı %37 dir
ben hesaplamayı yapıyorum ama
bunların karını bilmeden kesin hesap çıkaramıyorum
sorduğumda da söylemiyorlar

23.000TL nin %18KDV = 4.140
23.000 -4140 = 18.860
18.860 %37 ÖTV= 6.978
18.860 - 6.978 = 11.882
11.882 + 4.140 = 16.022

ehliyette otomatik vites arac kullanır yazıyor ama rapor aldıgında özel tertibatlı arac kullanır yazarsa vergi muafiyetinden yararlanırsın demişlerdi..bütün ark bilgilendirdikleri için tşk ederim..

murat 225
Bence bir yanlışlık yapıyorsun , zira öncelikle toplamdan geriye dönüşte oranlar değişir. Birde önce ÖTV uygulanıp bu tutar cıplak fiyata ekleriyor KDV matrahı böylece ortaya çıkıyor
Bence hesap şöyle olmalı
23000 içinde KDV (%15.25) 3.507
23000 içinde ÖTV (%22.88) 5.262 olur

Bu durmda cıplak fiyat 14.231 tl dir Bunun üzerinden gidersek
14.231 tlnin ÖTV.si %37 5.262
14.231 + 5262 = 19.493
19.493 tlnin KDV.si %18 3.508
toplam fiyat (vergili) = 14493+3508= 23.000

Fiyat 37.329,00
gfiyat 23.679,73
ötv 7.744,00
kdv 5.161,27
bandrol 420,00
mtv 324,00
kar payı 2.750,00
bize uygulanacak fiyat 26.511,00

bir yazı buldum sanırım böyle hesaplanıyor. (http://www.fev.org.tr/haberler/fev-yeni-projelerini-2010da-yururluluge-koyuyor). burda bizim aklımıza gelmeyen şey ötv oranı kanunen %37 olsa da şu an bakanlar kurulu kararıyla %27 olarak uygulanması. dolayısıyla yeni hesaplarda biraz fiyatlrda artış olacak:((..keşke biri beni yanlışlayabilse...

Son aylarda çağrı merkezimize gelen sorular nedeniyle aşağıdaki bilgilendirmeyi yapma zorunluluğu doğmuştur.​
4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu 7.. Maddesinde yurt içinden sıfır araç alımında özürlülere ÖTV muafiyeti tanımıştır.
Bu maddeye göre, %40 ve üzeri H sınıfı sürücü belgesi olanlardan aracı hareket ettirmek için özel imal edilmiş hareket ettirici tertibata ihtiyaç duyan özürlülerle, %90 ve üzeri özürlü olanlar bu muafiyetten yararlanabilmektedir.​
Özürlü vatandaşlarımıza tanınmış olan bu hakla ilgili iki hususa dikkatlerinizi çekmek istiyoruz;​
1- Muafiyetten faydalanarak araç almak isteyen özürlü vatandaşlarımız hiç ÖTV ödememektedir. Yani bu araçlara kesilen faturalarda ÖTV gösterilmemektedir. Fakat bayiler ne yazık ki hesaplamayı doğru yapmamaktadır. Araç fiyatlandırılırken şunlara dikkat ediniz;​

1. 1- Aracın bayi satış fiyatı ( vergisiz olarak ),
  2. 2- Aracın ÖTV’li fiyatı,
  3. 3- Aracın ÖTV’li ve KDV’li yani satış fiyatı,
  4. 4- Son olarak da plaka, tescil ve bandrol giderleri eklenmektedir.
Araç kullanıcıya bu şekilde teslim edilmektedir. Bayiler hesaplama yaparken önce ÖTV ekleyip daha sonra KDV’sini hesaplıyorlar. Satış esnasında ÖTV’yi düştüğümüzde şu kadar kalmaktadır gibi hesaplamalar yanlış olmaktadır. Zira bu şekilde yapılan bir hesaplama sizden ÖTV’nin KDV’sinin ( yani fazla ücret alınması ) anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bayinin yapması gereken vergisiz fiyat üzerinden KDV hesaplayıp size ödemeniz gereken tutarı bildirmektir. Ne yazık ki bazen vergisiz fiyatların da yüksek söylendiği durumlarla karşılaşılıyor, Bu durumda da eğer ki fiyattan kuşkulandıysanız aşağıdaki yöntemle aracın net fiyatını bulabilirsiniz.​

• Söylenen fiyattan tescil plaka ve bandrol masraflarını çıkarın,
  • Kalan fiyatı 1.18’e bölerek aracın KDV’siz fiyatını bulun,
  • KDV’siz fiyatı da 1.27’ye bölerek aracın net fiyatını bulabilirsiniz,
  • Son olarak da bulduğuz bu son fiyatı 18 ile çarpıp 100’e bölerseniz ödemeniz gereken KDV’yi bulursunuz.
  • İşte bulmuş olduğunuz net fiyat ve KDV toplamı sizin bayiye ödemeniz gereken fiyattır. Ayrıca tescil masrafları adı altında alınan ücretten de bandrol giderini düşeceksiniz zira özürlüler Motorlu Taşıtlar Vergisinden de muaftır.
2- Dikkat çekmek istediğimiz ikinci husus ise ÖTV muafiyetinden yararlanılarak alınan araçların ( kasko ) kaza sigortalarıdır;​
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ÖTV muafiyeti 4760 Sayılı Kanunun 7. Maddesinde sayılan kişilere tanınmıştır ve aynı maddede aracın sel, heyelan, deprem ve kaza nedeniyle kullanılamayacak duruma gelmesi halinde beş yıl beklemeksizin yeniden araç alınabileceği düzenlenmiştir. Çağrı merkezimize gelen sorularda ise özürlü vatandaşlarımız, sigorta firmalarının ödeme yapmak durumunda kalmaları halinde ÖTV’siz fiyatı ödeyeceklerini söylediklerini bildirmektedir. Bu ise söz konusu muafiyetin özürlüye değil sigorta firmasına tanınması anlamına gelmektedir.​
Yani Devlet özürlülerin almış oldukları araçların kullanılamayacak hale gelmesi halinde ikinci hatta daha fazla muafiyeti tanırken, amacı sizin aracınızı gelebilecek zararlara karşı korumak olan sigorta firmalarının tutumu son derece yanlıştır. Bu nedenle böyle bir poliçeyi özürlü vatandaşlarımız kesinlikle kabul etmemelidir.​
Bilgilerinize sunarız.​

Bu maddeye göre, %40 ve üzeri H sınıfı sürücü belgesi olanlardan aracı hareket ettirmek için özel imal edilmiş hareket ettirici tertibata ihtiyaç duyan özürlülerle, %90 ve üzeri özürlü olanlar bu muafiyetten yararlanabilmektedir.

deniliyor benim aldığım rapor oranı %20 h sürücü olur özel donanımlı arac kullanır ibaresi var benim oran %20 yukardaki beyana göre ötv den yararlanamıyorum yoksa benmi yanlıs anlıyorum saygılar saygılar​

hasan acar;
evet yararlanamıyorsunuz en az %40 raporunuz olması gerekiyor.. %20 maalesef işe yaramıyor.

h sınıfı ehlıyetın varsa ve ozel tertıbatlı araba kullanabılır ıbaresı varsa
ötv ındırımlı araba alırsın fıatıda soyle hedıyelımkı lıste fıatı 25000 tl olsun 1.18 e boleceksın sonra buldugun rakamı 1.37 ye boleceksın sonrada 1.18 ıle carpacaksın
yanı 25000/1.18=21186
21186/1.37=15465
15465*1.18=18250tl
sana arabanın malolus fıatı buna ılave olarakaparat ve komısyon proje masrafı vs gelıyor oda normalı600tl. ama bazen 1000 tl ye kadar cıkaranlar var

aracında özel tertibat olması yeterli ötv den faydalanman ıcın benım bıldıgım bu
rapor oranının % 40 olması cok önemlı degıl

arkadaşım, haziran 2009 da bakanlar kurulu kararıyla 1600 cc yi geçmeyen araçlar için ötv oranı %18 den %27 ye çıkarılmış. neden hala hesaplarda kanuni oran olan %37 lik rakamı kullanıyorsun? bildiğin farklı bir şey mi var acaba..

ötv oranı %37'dir ve engel oranına bakılmaksızın hareket ettirici tertibat yaptırmak gerekiyor arkadaşlar. engel oranı sadece %90 ve üzerinde var. kendiniz kullanacaksanız engel oranı önemli değil.sadece hareket ettirici tertibat yaptırın yeter.

Birol senin bu link 2009 tarihli ve normal ötv %37 dir .senin dedigin %27 oran normal vatandaşların aldıgı araçlara yapılan indirimdir. Krızı asmak ıcın hukumetin gecici olarak cıkardıgı bır duzenlemedır.bunun bız engellilerın ötv ındırımı ıle alakası yoktur.bızler ıcın ıcın ötv ındırım oranı yıne %37 dir.

arkadaşlar yukarıdaki linkte sorun var doğru. doğru link bu ama;

tıklayınız.

linkte de göreceğiniz gibi bakanlar kurulu haziranda ötvyi %27 ye çıkarmış. ıı sayılı cetvel ve G.T.İ.P. NO: 87.04

Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler 27

Arkadaşlar ötv nin sizi bizi olmaz, şu an uygulanan ötv ne ise engelli için de o oran uygulanır.ben öyle biliyorum en azından..uygulamada nasıl olduğuna bilgisi olan yazarsa sevinirim..

Birol kardes arabamı 26 02 2010 da aldım oran % 37

Bu orandan hesap yapıldı

teşekkür ederim alpu..güzel bir haber bu..benden %27 indirim yaparlarsa farkı senden alırım artık:)) çok sevindim tekrar teşekkürler bu bilgi için..

hadi hayırlı olsun dıyelim
o zaman

ŞİMDİ ARKADAŞLAR FİRMALAR ŞUANDA BİZLERDEN ÖDEMEDİĞİMİZ ÖTV NİN KDV SİNİ ALIYORLAR. BU UYGULAMA KARŞISINDA.
site yetkililerinden ricam bayiler bu hesaplamaya uymaz aykırı hareket ederler ise ne yapmalıyız nereye başvurmalı kime şikayet etmeliyiz.
Bukonuda bi bilgimiz olursa hakkımızı aramak adına çok faydalı olacağını düşünüyorum. Saygılarımla.

5 yılı dolan aracımı 15 gün önce sattım, hergün hemen hemen 2-3 bayi ile görüşüyorum. Bence de hakkımız yeniyor gibi,
resmi olarak bir şey yapma şansımız var mı acaba?

evet ötv nin kdv sinide hesaplıyorlar yani DESTEK yerine KÖSTEK oluyorlar çok iyi hesaplamak lazım ve bu kanunun bendlerini ve hesaplama tarzının bir örnegini paylaşılışılırsa araba almaya giden engelli kardeşlerim ellerinde bil belge olur itiraz hakkı dogar

merhabalar benim h sınıfı tertibatlı araç kullanabilir raporum ve ehliyetim var.özur oranım%84 dur. sorum şu honda cıvıc elegance araç alacam fiyatı 47500 lira otvsiz kaça alabilirim bu aracı ayrdımcı olurmusunuz şimdiden tşkler.

liste fiatı 47500 ise 47500/1.18=40254 40254/1.37=29383 29383x1.18=34672 sana malolus degerı bu bunun dısında aparat ve harclar,proje masrafı olarak 600 tl gıdıyor ama bazıları bunu 1000 1500 tl olarakda ıstıyebılıyor

şimdiden hayırlı olsun dıyelim

Üst Alt