Önce özel sektör ve kamu sektörü ayırımına değineyim kısaca. Devlet her zaman için babadır, bu asla unutmayın. Belki kimi kamu kurumunun parası azdır özel sektöre göre ancak babaya küslük olur mu hiç? Tercihinizi her daim devletten, kamudan yana kullanın.
Özel sektör, genelleme yapıyorum istisnalar kaideyi bozmaz malumunuz, insanın ciğerini söker, anasından emdiği sütü burnundan getirir, geriye posa kalınca da kıçına basar tekmeyi. Özel sektör her zaman daha zor, vicdansız ve yorucudur. Hak gaspı daha yoğundur, sakat makat dinlemez.
Özel sektörde çalışmayı tercih ediyorsanız mümkün mertebe kurumsallaşmış bir müessesede çalışmaya bakın. Kurumsallaşmamış yerlerde insan sömürüsü ayyuka çıkmaktadır. Mesela Arçelik fabrikası aylık 10 lira veriyor, Jale Hanımın fabrikası ise ayda 12 lira veriyorsa, iki lira için Jale Hanımın fabrikasını değil Arçelik fabrikasını tercih edin. Kurumsallaşmamış yerlerde izninizi zar zor alırsınız, o da alabilirseniz, tazminatınızı vermek istemezler, fazla mesainizin üzerine yatarlar. Vs vs vs olumsuzlukları yaz yaz bitmez.
Bunu yazarken bir Müslüman olarak üzülüyor ve utanıyorum ancak özel sektörü tercih ederseniz de sahibinin hacı/hoca olması sakın sizi yanıltmasın. Bir iş yerini, sahibi sırf hacı/hoca diye tercih ederseniz büyük hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü para maalesef insanda ne din ne de iman bırakıyor.
Şimdi gelelim sakatlarla ilgili hususlara.
Ben otuz küsur sene hem kamuda çalıştım hem de özel sektörde. Allah şahit bir gün dahi olsa sakatlığımdan ötürü horlanmadım, sakatlığımdan ötürü ayrıcalığa uğramadım, sağlam adama nasıl muamele edildi ise bana da öyle muamele edildi zaten ben de bunu isterdim, sakatım diye onu yapmayayım, bunu yapmayayım demedim, ondan muaf olayım, bundan muaf tutulayım istemedim, sakatlığımı kullanmadım, hep sevildim, hep sayıldım, son derece güzel insanlarla çalıştım hem kamuda hem özelde, terfilerimi tıkır tıkır aldım, hakkım yenmedi sadece müdürlüğümü geciktirdiler onu vermediler, ben de müdürlük heveslisi olmadığım için üstelemedim, kırılmadım, gücenmedim. Daha sonra onu da verdiler ama bu kez ben istemedim, çalışma hayatını sonlandırdım.
Sakatlığınızı kullanır ayrıcalıklı muamele görmek isterseniz antipatik olursunuz, sevilmezsiniz, itici gelirsiniz diğer çalışanlara ve amirlerinize. Açık söyleyeyim ben bir sakat kişi olmama rağmen, yanımda çalışan bir diğer sakat kişi böyle davranırsa, sakatlığını kullanıp da ayrıcalıklı muamele beklerse, onunla çalışmak asla istemem, başımdan sepetlerim.
Çalışacağınız amir/insan önemli. Bu her yerde böyledir. Çalışma arkadaşlarınız iyi olursa, vicdanlı, merhametli ve anlayışlı olursa sıkıntı çekmezsiniz ancak tam tersi karaktere sahip insanlarla karşılaşırsanız işiniz zorlaşır. Bu gerçek sağlam insan için de geçerlidir aslında.
serverus96 rumuzlu kardeşim rahatsızlığın nedir bilmiyorum. Madem Halk Bankasından çağırmışlar, matematiğin iyi ise, hesap kitap işlerini problemsiz yapabiliyorsan hiç kaçırma derim. Neticede Devlet Bankası. Herkesin eline geçmez bu fırsat.
Selametle