Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli memurum. Kurum vergi indirimi uygulamış. Ne yapmalıyım?

adgcaloh

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar;

Sizden önemli bir konuda yardım isteyeceğim. Lütfen bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim.

Ben 15.08.2011 tarihinde %52 - Sürekli engelli raporu aldım.
Bu rapor Vergi İndirimi için Ankara’ya gitti ve sonuç; %52 - 1 yıl sonra kontrol muayenesine diyor.

Malum Nisan 2012'de ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı) oldu. Ben bu sınava mevcut raporumla başvuru yaptım. Hatta o zaman raporlar önce Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde onaylanıyor, ardından ÖSYM bürosunda şahsen başvuru yapılıyordu.
Sınavın ardından ilk yerleştirmelerde 09.08.2012 ÖSYM yerleştirme sonucu ile bir üniversiteyi memur olarak kazandım.
Kazandıktan sonra ilgili kuruma evraklarınızı teslim ediyorsunuz, ardından sizin atamanız yapılıyor ve göreve başlıyorsunuz. Eylül 2012'de bir üniversitede engelli memur olarak göreve başladım.
Lakin 15.08.2011'de aldığım engelli raporumun vergi indirim süresi 15.08.2012'de dolmuş oldu. Bu tarihten sonra veya Eylül 2012'de göreve başladıktan sonra vergi indirimi için herhangi bir müracaatta bulunmadım.
Yaklaşık 3 yıldır da çalışıyorum. Ancak yakın bir zamanda bir işlem için bordromu incelediğimde tarafıma 3. derece sakatlık indirim yapıldığını öğrendim. Bu tutar yaklaşık 40 TL. Vergi indirimi olmadan 80 TL ödemem gerekirken, 40 TL vergi ödüyorum. Dolayısıyla 40 TL fazla maaş alıyorum.

Ben maaşımı yapan birime vergi indirimi ile ilgili bir belge vermedim, bunun yanında vergi indirimi ile ilgili belge sorulduğunda ilk işe girdiğimde vergi indirimim yok, süresi soldu dedim. Buna rağmen maaş programına %52 - sürekli engelli raporum işlenerek vergi indirim uygulaması yapılmış. Yeni göreve başladığımdan bilgim olmadığı ve düşük bir miktar olduğu için hiç farketmedim. Bu durum beni oldukça endişeye sevk etti.

Şimdi aklımda 3 soru var;

1- Benim 1 yıl sonra kontrol muayenesine gitmeme gerekiyor muydu? (Engelli raporum %52 - sürekli, ancak vergi indirimim; %52 - 1 yıl sonra kontrol kontrol muayenesi diyor)

2- Engelli memur statüme her hangi bir şey olur mu? (Ben başvuru süresi içinde geçerli raporumla kazandım, atandım ve asaletimi alarak hala çalışıyorum.)

3- Tarafıma ödenen vergi indirimleri ne olacak? (Bunları ödemem mi gerekecek, vergi indirim uygulanmaması için ne yapmalıyım?)

Maliyenin sizin sürekli raporunuzu 1 yıl süreli olarak değiştirmesi, tam teşekküllü bir hastaneden almış olduğunuz sürekli raporunuzu değiştirmez. İkisi ayrı şeylerdir. Siz yine sürekli olarak raporunuzu kullanabilirsiniz.Memuriyetinize de bir şeycik olmaz. Ancak her ne şekilde olursa olsun bu parayı sizden tahsil ederler.

adgcaloh

1- Hayır, vergi indirim başvurusu yapmandınız ki kurumunuza süre sonunda rapor yenileme sorumluluğunuz olsun.

2- Memuriyetinize bir zarar gelmez. En kötüsü olsa ve yeni rapor istense, alamasanız, sakat statüsünden çıkartıp sakat olmayan statüsüne koyarlar o kadar. Bunun bile bi prosedürü yok ya, işte, ben zorlayarak bir yorum yapıyorum...

3- Vergi indirim hakkını yenilemek için yeniden başvurabileceğiniz gibi, muhasebeye gidip sakatlık indiriminin süresinin bittiğini, onun için maaşınıza vergi indiriminin uygulanmaması gerektiğini de söyleyebilirsiniz.

Geri tahsil edilir mi fazladan ödenen miktarlar; sanmam. Ama teorik olarak geri istenebilir mi; evet.

Üst Alt