Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli kişinin velisinin ölmesi durumunda aracı kullanacak kişilerin belirsizliği hakkında soru..?

tugiacar

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
2
Herkese Merhaba.

Engelli bir yeğenim var. Kendisi 29 yaşında ve %96 engeli bulunmaktadır. Kendi başına yürüme, oturma, kalkma, konuşma ve benzeri ihtiyaçlarının hiçbirini karşılayamıyor. Bu yeğenim üzerine abim 2024 yılının Ocak ayında engelli ÖTV indiriminden faydalanarak bir araç aldı. Bu aracı abim kullanıyordu ve engelli oğlunun tüm ihtiyaçları ile kendisi ilgileniyordu. Yaklaşık 1,5 ay önce maalesef ağabeyimi kaybettik. Engellinin annesinin ehliyeti olmasına rağmen trafikte fiili araç kullanma becerisi henüz yok. Kardeşi var ama o da henüz 15 yaşında. Bu engelli yeğenimin hastaneye götürülmesi, bazen gezmek istemesi sebebiyle dışarıya çıkarılması, akrabalara ve köye götürülmesi ihtiyacı oluyor. Bunu aynı binada oturduğumuz amcalar olan ben ve kardeşim yapmak zorunda ayrıca dayısı olan kişi de köyde kaldığı zaman yapmak zorunda. Köyde de evleri olduğu için kışın şehirde yazın 4-5 ay köyde yaşıyorlar.

Biz 2 amca ve bir dayının bu engelli aracını gerektiğinde kullanabilmeleri için nereden izin alacağımızı bir türlü çözemedik . Önce vergi dairesine gittik. Orada bize dava açmanız gerekiyor ve mahkemeden karar vermeniz gerekiyor denildi. Dava açtık fakat mahkeme bizimle ilgili bir konu değil vasisi olan annesi karar verir gibi bir karar açıklamış. Bunun üzerine notere gittik. Noter de bizimle ilgili değil trafik karar verecek dedi. Bunun üzerine tekrar trafiğe gittik. Trafik şube müdürlüğündeki görevli bizimle ilgili değil vergi dairesine gidin dedi. Yine elimizdeki mahkeme kararı ile vergi dairesine gittik. Vergi dairesindeki müdür yardımcısı, ben bu durumla karşılaşmadım, ne yapılması gerektiğini bilmiyorum dedi. Bunun üzerine bir dilekçe yazdık vergi dairesine verdik. Şimdi oradan gelecek sonucu bekliyoruz. Ama çevremizdeki bazı kişilere annesi ve kardeşi haricinde aracı kullnmaya izin verilmediğini duyduk.

Bu önemli bir konu bizim için. İlk defa bizim karşılaştığımız bir sorun olduğunu sanmıyorum. Bu kişi büyük olduğu için zaten annesi belli yaşta bir kadın araç kullansa bile ki kullanamıyor, bu engelli kişiyi kaldıramıyor. Şehirde yaşayan biz iki amcası da çalıştığımız için hangimiz müsait olursa biz ilgileneceğiz. Dediğim gibi yazın da köyde dayısı ilgilenecek. Ne yapacağımızı bilemez durumdayız. Bu şekilde yakalanıp ceza yemekten korktuğumuzdan 50 gündür arabaya dokunmadık. Biliyorum çok fazla kötüye kullanma ve suistimal oldu ama bu aracı kullanmasını istediğimiz 3 kişinin de kendi üzerine araçları var. Bu engelli aracını kendi isteğimiz için kullanacak değiliz. Zaten yaşadığımız acı genç yaşta beklenmeyen bir kayıp nedeni ile büyük. Bunu fırsat görecek değiliz.
Buradaki arkadaşlarımdan ricam bu konuyla ilgili ne yapmamız gerekiyor. Nereden izin almamız gerekiyor bilgi vermesi. Ya da bu şekilde kullanırsak olası bir polis çevirmesinde ya da kaza durumunda sıkıntı yaşar mıyız? Herkese şimdiden teşekkürler.

Bu işi suistimal edenlerin yüzünden sizin bu duruma düşmenize cok üzüldüm biliyorsunuz cok zorlastirdilar ve sebeb olanlar suistimal edenler Allah yanlarına kar bırakmaz insaallah sizin lehinize olur temennim o aracı kullanıp işlerini görebilirsiniz bilen varsa mutlaka yazar sizlere yardımseverliğiniz icin onun adına tesekkur ederim

Bence Cimere yazın, onlar doğru merciye gönderirler. Şifayen size "bizimle ilgili değil" diyenler, resmi işlem söz konusu olduğunda yalan, yanlış beyanda bulunamayıp, doğru merciye de intikalini sağlarlar.

Evet ülkenin en büyük sorunlarından biri; hakları suistimal etmek. Suistimaller yüzünden kısıtlamalar gelir, kısıtlamalar illa birilerini mağdur ederken suistimalciler de başka bir açık yakalama derdine düşer. Bunun çözümü yok maalesef, böyle sürüp gideceok.

Yurtiçinde alınan bir arabaysa ve %90 üstünde raporu varsa herhangi bir kısıtlama olmadan kullanılıyordu.....oda mi değişti?

@sevals,

Biz engelli yeğenimle ilgilenmeye yeni başladığımız için maalesef daha önceden böyle bir bilgim yok. Başvuru yaptığımız hiçbir resmi kurum da bunun böyle olduğunu bize söylemedi. Umarım dediğiniz gibidir.

Valla heran değişiyor herşey tam takip edemiyorum artık ama aile ve sosyal politikalar Bakanlığı'nın sitesinde ÖTV ile ilgili bilgiler yazar oraya bı bakın isterseniz....benim bildiğim bu şekildeydi...

@tugiacar,

içinde engelli bulunduğu sürece sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum. Araç satın alınırken noterden bir taahhütname alınıyor. Bu taahhütnamede 1. derece kan hısımları , kardeşleri , eşi diye yazıyor. Orda isim belirtiliyor diye biliyorum. Ayrıca ruhsatta serh kısmında ne yazıyor. 1. derece kan hısımları veya 3. dereceden kan hısımları şeklindemi. Karayolları trafik yönetmeliğinde yurtdışından ithal araçlar için eşi , 3.derece kan hısımları kullanabilir diye yazıyor. yurtiçinde satılan araçlar için ben yönetmelikte birşey göremedim. Bence bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Birde vasisi ile notere gidip bir taahhütname verilebilir bence. Net bir cevap bulursanız buraya yazın...

Üst Alt