Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracımı yakınlarımında kullanabilmesi için ne yapmam gerekiyor?

Konular
37
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar yeni bir almayı düşünüyorum % 40 raporla sağ bacaktan engelliyim kemdim aparat takılarak veya otomatik vitez araba kullanabiliyorum .... aldığımız arbanın yakınlarım tarfındanda kullanılması için ne yapmam grekli yani en az 4 kişi yakının şöför olarak kulanabildiğini duymuştum doğrumudur....

Sağ bacağınızdan sakatlığınız olduğu için, sürücü belgenizde ve raporunuzda "özel donanım" şartı bulunduğu için, aracınızı sizden başka birinin kullanması mümkün değil.

Arabamızı yakınlarımız kullanabilirlermi

Kendi adımıza aldığımız aracı eşimiz yad ayakınlarımız kullanabilerlermi

mehmetmehmet;
kesinlikle kullanamazlar, eğer arabanın içinde siz de yoksanız.

alcatel;
olur da kullanırlarsa ve bir kazaya da karışırlarsa %100 suçlu olurlar ve nasıl ki alkollü araç kullandığınıza kasko kaza bedelini ödemiyorsa, ruhsatta ismi yazılı şahıstan başkası bir kaza yaparsa gene ödemiyor.

Benim anlamadığım bu kadar saçma hukuksal olay varken!
Engelli avukat arkadaşların bu ülkede yaşadığını var sayarsak bu olayla veya diğer engelli hakları ile ilgili bu ilgisizlik nedir:confused:
Parası maddiyatı olan demekki bana dokunmayan yılan mantığında:(
Unutmayın ki haksızlığı rıza gösteren haksızlık yapan kadar suçludur!.
Zulmü görüpte müdahale etmeyende zulme ortaktır!.

ya bi yerlere topluca falan başvuralım?? başbakanlık özürlüler idaresi de en uygun adres olarak görünüyor. ??? belki bişey çıkmaz ama gene de denemiş oluruz diye düşünüyorum.

eşimin de kredisini ortak ödeyerek alacağımız ötv indirimli aracı kullanabilmesi için (sol ayağım yok- h sınıfı var-rapordada otomatik vites kullanabilir yazıyor) www.tcbb.gov.tr adresindeki "cumhurbaşkanına yazın" bölümüne yazdım. (wordde yazdığınız dilekçeyi kopyala-yapıştır yapabiliyorsunuz). Daha sonra da aynı sitenin "iletişim" bölümünde bulunan "Şehit ve Gazi Ailelerinden Sorumlu Danışmanlığı (0312 470 2210)" aradım. Dilekçemin alındığını, incelendiğini ve gerekli yerlere yönlendirileceğini söylediler. Hatta sonucu ile ilgili resmi bir yazı da yollayacaklarmış adresime. Aynı dilekçeyi, başlık ve son cümlesini değiştirerek, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığına da gönderdim (mail ve faks olarak).... NE KADAR ÇOK KİŞİ MAIL ATIP FAKS ÇEKERSE, DİKKATE VE İŞLEME ALINMASI İHTİMALİ O KADAR YÜKSEK. LÜTFEN SADECE FORUMDA YAZMAYIN, BİRŞEYLER YAPIN!!!!!!!!!!!!!!!! (isterseniz dilekçe örnekleri de mevcut-yerinizden kalkmadan yapabilirsiniz.)...

2009 yılında TRT 2 ye konuk olan özürlüler idaresi başkanı engelli sorunları ile ilgili bir yayındaydı. Telefonla canlı bağlantı yaparak sorular soruluyordu. Bende aradım ve şansıma hat düşmüştü. Bu olayı canlı yayında direk olarak ÖZİDA başkanına sordum, 2 araba alacak kadar maddi durumumuz iyi değil bu konuda yasal düzenleme istiyoruz, eşimiz, çocuklarımız vs. bu arabamızı kullanabilsin dedim, hatta %90 üzeri engelli olan arkadaşlarımızda belirtilen kişiler o araçı kullanabiliyor bu hak bizlerede tanınsın dedik. TRT sunucusuda konuyu çok iyi anladı ve başkana bu konu gerçektende haksızlık dedi ama Zati muhterem başkan TV de 70 milyona gevrek gevrek bunla ilgili yasal çalışma başlatıldı. Kanun yasallaşıncaya kadar gerekli birimlere duyuru yapıldığını bu gibi durumlarda araç bağlanması ve cezai işlem yapılmayacağını söylemişti.
Sonuç?
Söylemişti....
mişti....
mişti....
mişti....

belki zatı muhterem değişmiştir de yerine yenisi gelmiştir??? cumhurbaşkanına yazmak en iyisi bence veya başbakanlığa...bu tip talepler "tepeden" gelirse, iletilirse daha etkili olur kannatindeyim.

Sonuç, ağlamayana meme yok. Hak verilmez alınır felsefesiyle. Ve önümüzde arapların başlattığı bir hareket varken ya meydanlara kalabalık inmeli yada Başbakandan bir randevu alınıp sorunlar iletirse eminim çözüm olacaktır. Ve inanın bu uygulamadan Başbakanımızın haberi bile olduğunu sanmıyorum. Direk başbakana açıldığında mutlaka çözüm gelecektir.

bir de bu hükümet bir ton reklam yaptı referandum öncesi, engelli ve gaziler de olumlu sonuç görecekler vs vs diye...benim bildiğim şu ana kadar pek birşey değişmedi, belki topluca başvurursak, referandumu da göz önüne alarak birşeyler yaparlar...umut tabi :)

UZAKLAR;

kesinlikle katılıyorum.

Yok değişmedi o zatı muhterem rahat koltuğunda dolgun maaşıyla şevk ve azimle çalışıyor...?:mad:

Ekmek, soğan ve şükür kültürü, azla yetinme çoğu veya güzellikleri kendile layık görememe zihniyetindeki kitlelerle ne meydana inilir nede hak isteme talebinde bulunabilir.

tekrar yazıyorum 5 kişiye noterden vekalet veriyorsunuz onları şoför tayin ediyorsunuz vekaletnameyle istedikleri yere gidebilirler. kontrollerde vekaletnamesini gösterip geçiyorlar sorun yok...

Mehmeth21, senin dediğin işin idare yoludur. Polis ceza yazmayabilir aracı bağlayamayabilir. Bu işin idaresi, peki benim aracımla eşim, oğlum, kardeşim kaza yaparsa kasko şirketi para ödeyecekmi sanıyorsun. Eğer sanıyorsan çok yanılıyorsun, yok yanılmıyorum diyosan arabanı ver noterden yetki verdiğin arkadaşına gitsin aracın tamponunu şöle hafiften duvara vursun. Sende polise rapor tuttur. Sonra git masrafını sigorta şirketinden iste bakalım ne oluyo. Paran ödensin havadan 1000 TL de benden sana. Yok öyle değilse sen bana 100 TL ver.:confused::confused::confused:

% 90 ve üzeri engeli olanlarda durum başka, aracı kendisi kullanan engellilerde durum başka mehmeth21, konuyu iyi oku iyi algıla sonrada öyle yorumla, milleti yanıltma bilmiyorsan ne diye yorum yazıyorsun. Senin buraya yazdıklarından kimbilir kaç kişi yanlış bilgiye sahip olacak.:mad:

Pasaman; vekalet örneği var var taradıkdan sonra bakar okursun. noterden daha iyimi biliyorsun.
UZAKLAR rencide edici konuşmasan sevinirim yanlış olabilirim ama bu şekilde kaba konuşmalardan hoşlanmam kalbini kırmak istemem efendi ol...

mehmeth21;

ankara il emniyet müdürlüğünde ve vergi dairesinde birer yetkiliyle görüştüm, böyle bir uygulama olmadığını söylüyorlar. hangisi doğru?? yönetmelik maddesini noter vekaletiyle değiştirebiliyor muyuz?? bana biraz ters geldi.

H sınıfı ehliyet sahibi kişinin damgalı aracını kendisinden başka hiç hiç hiç hiç hiç kimse kullanamaz. Ne noter aracılığıyla ne de başka bir yolla bu mümkün. Hiç boşuna uğraşmayın...

Bizde bunu belirtmek istedik sevgili bülent, şu an için mevcut yasalar buna imkan vermiyor. Ama adam nuh dedi peygamber demedi. Bunu geçtik burda yazdıklarını okuyacak olan bir arkadaşımız başını belaya sokacak maddi ve manevi zarara uğrayacak. Belirtmek istediğimiz buydu.

Arkadaşlar konuyu baştan sona kadar okudum.Engelli hakları önemli bir haktır ve hakkımızı sonuna kadar tabiki sürdürmeliyiz,fakat işin cılkını çıkarmamak gerekir.Devlet engelli otomobilleri ile ilgili birçok konuda imkan sunmuş,ötv,mtv,park sorunu vss.Artık daha fazlasını istemek işgüzarlık olur ve engelli olmayan bireylerle kendimizi karşılaştırdığımız zaman ise egoistlik olur.Esasen aracı bir başkasının kullanamamasının altında yatan asıl sebep şudur arkadaşlar geçmişte engelli adına yurtdışından özel lüks otolar getirtilildi ve başkaları rant elde etti.Devlet bu dolandırıcılığın önüne geçmek adına birazcık katı kurallar getirdi ve bence gayet olması gereken gibi.

YANİ ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM.ENGELLİ OTOMOBİLİNDE KDV DE ALINMASIN,BEŞ YIL SATIŞ SÜRESİ AZALSIN VS...GİBİ KONULAR İÇİN UĞRAŞMAK YERİNE ENGELLİ ARACIMI BAŞKASI KULLANABİLSİN GİBİ GEREKSİZ BİR KONUYLA BİMER,CUMHURBAŞKANLIĞI GİBİ KURUMLARA MAİL ATMAK YANLIŞ ARKADAŞLAR...BU ENGELLİ HAKKI OLMAZ.. BU; Tam anlamıyla ENGELLİ YAKINI HAKKI yada ENGELLİ TANIDIĞI HAKKI OLUR.LÜTFEN ASIL VE ASLİ HAKLARIMIZ İLE İLGİLİ DÜŞÜNÜN...TEŞEKKÜR EDERİM...

zafer bey sanırım yazdıklarımı tam olaraka okumadınız veya anlayışta bir sıkıntı var. yazınızda "başkası" veya "engelli olmayan" diye tanımladığınız kişi benim 10 yıllık eşim, "tanıdık" falan değil, bu 1.
İkincisi o başkası dediğiniz, medeni kanuna göre, evlendikten sonra alınan bir aracın kanunen %50 sahibi. Yani 40bin tllik bir aracın 20 bin tlsini verecek (çünkü krediyi ailece ödüyoruz ama sanırım siz de farklı) ve arabayı ben aynındeyken dahi kullanamayacak. Bu durum size mantıklı geliyorsa yapacak birşey yok tabi. O bahsettiğin birazcık katı kurallar benim maddi olarak çoook canımı acıtıyor.
Üçüncüsü, suistimali yapan ben değilim ki neden cezasını ben çekeyim?? 3-5 kanıbozuk, çapulcu öyle yaptı ve devlet de zamanında denetlemediyse neden cezasını ben de çekiyorum???? Kaldı ki polis araçları şu an tekerlekli bilgi işlem merkezleri gibi, tc kimlik nosunu girdikleri zaman tabiri caiz ise 7 sülalenin bilgisine ulaşıyorlar. Aracımı kontrol maksatlı durdurdukları zaman aracı süren bayanın eşim olup olmadığını anlması için sadece 2-3 tuşa basacak.
Dördüncüsü, siz bu açıdan bakarsanız ben de şöyle derim: ne demek kdv alınmasın, oldu olacak devlet arabayı bize beleş versin, böyle lüzumsuz birşeyle uğraşmanın hiçbir anlamı yok. Bir 5 yıl meselesi var...teknoloji gelişti, kimi markalar 6 yıl falan garanti veriyor. Madem öyle bence 5 yıl 6 yıla çıkartılsın. Ne yapacaksınız zırt pırt araba değiştirip?? Kime hava atacaksınız??
Nasıl hoşunuza gitti mi??

ayrıca, sanal ortamda "büyük harflerle" yazı yazmak, karşınızdakine bağırmak anlamına gelir. Sesinizi küçültün, terbiyesizliğin lüzumu yok.

Burda sizinle tartışacak değilim beyfendi.Burda bulunmamın sebebi bilgi paylaşımıdır.Ayrıca dediklerimin arkasındayım.Eğerki ötv ötelemeli ve mtv den muaf bir araç kullanıyorsanız bunun bedeli var.Kendin kullanacaksın bu sebeple sana indirim yapıyorum diyor Devlet.Ama yok kendin kullanmayıp başkasına yani engelli olmayanlara vereceksen arabanı engelli plakasız alacaksın diye tercih sunuyor...Yani sözün kısası burda bir kişiyi muhattap alarak yorum yopmıyorum.Konu engelli aracı ise engelli birey için ne kadar çok indirim ve ne kadar çok hak olursa o kadar engellinin faydasına olur.Ayrıca her engellinin 40.bin tl si yok ve birçok engelli yurtdışından ikinci el araç almış yada alıyor tabiki 5 yıl olayı çok fazla.Teşekkür ederim...

trafik polisi %90 sakat mevzuatını kullanıyor. noterde aslanlar gibi vekalet veriyor o kadar ve trafik 120 tl karşılığında plakadan özürlü amblemini siliyor normaL plaka veriyor yüzlerce örneği var.

Mehmet bey, %90 sakat mevzuatı da olsa, h sınıfı sürücü belgesi bulunan %90'ın altında raporlu kişi mevzuatı da olsa fark etmez. Vergi avantajı ile alınan aracın plakasında sakat damgası bulundurulması zorunludur. Bu, ilgili yönetmelikte üzerinde hiç bir tartışma olmayacak kadar nettir.
Buna aykırı uygulama içinde bulunan görevliler de vatandaşlar da suç işliyor demektir. Yüzlerce değil binlerce örneği de olsa bu suç suçtur. (Ama evet, bence de bu mevzuat ayrımcı ve damgalayıccı. Bence de plakada damga olmamalı.)

Trafik Yönetmeliği Madde 53:
4) İthaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, örneği EK:12/Z’de gösterilen, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir.

Bülent bey kesinlikle mevzuata hakimsiniz normalde de öyle olması lazım ama gel görki piyasa dolu bunlar hepsi özürlülermi kullanıyor maalesef hayır özellikle de doğu bölgesinde bu tür vakalar çok.

ZAFER ÇAKMAK;

anlaşamadığımız en önemli nokta "başkası" kelimesi..."eş" başkası değildir, tabi bana göre. 40 değil de 10bin liralık araç olsun ne farkeder??? "eş" yahu, hayat arkadaşın, arabayı beraber zorluklara katlanarak aldığın kişi ve sol ayak engelliler için söylüyorum, aldığın tertibatsız aracın binlerce "normal" otomatik vitesli araçtan bir farkı yok.
bana bu imkanları sunan devlet, medeni kanun ve aile bütünlüğünü de gözetse çok daha iyi olu diyorum sadece.
ayrıca ben de bilgi paylaşımı için burdayım kavga etmek için değil, gerek de yok.

Sayın alcatel başkası derken gerçek anlamıyla başkasından bahsediyorum yani eşinizden bahsetmiyorum.Benim bahsettiğim başkası akraba,dost vs.bunlar başkası yani ben eşinizden bahsetmedim artı direk sizi muhattap almadım,benimki sadece bir genellemeydi.Sonuçta eşinizin kullanmasında bir sakınca tabiki olmamalı bu etik olmaz.Fakat başkalarının kullanmaması konusunda halaa hemfikirim.Arkadaşımızın da bahsettiği gibi özellikle doğu illerinde bu çok yaygın çünkü doğu illerinde terör olaylarından dolayı bu tarz bir ihlal hafif sayıldığından ve şehirler küçük olduğundan yada ilçeler bu sebeple emniyet mensupları hoşgörülü davranmaktalar yani biraz duygusal davranıyorlar.İstanbulda engelli eşinin adına kayıtlı engelli otoyla eşinin hastanedeki doğumuna yetişmek için bu araçla hastaneye son sürat giderken yolda ufak bir kaza sonucu olay yerine polislerin gelmesi üzerine araca el konulup astronomik bir ceza ya uğrayan aile ile ufak bir ilçede keyfi olarak kardeşinin yada dostunun engelli plakalı aracıyla keyfi gezmeye çıkıp hiçbir uygulama görmeyen kişiler arasındaki adaletsizlik hiç hoş değil...Buna dikkat çekmek istedim.

zafer bey, keşke ilk yazdığınız yazı da bu kadar net olsaydı. Eş konusunda da anlaştıktan sonra diğer yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil zaten.
büyük şehirde yaşamanın laneti kısaca.
lanet yönetmelikte "her ne sebeple olursa olsun" yadığı için polislere de açık bir kapı bırakmamışlar.

Çok zenginizya, o yüzden bir araba kendimize bir arabada eşimize alırız olur biter.:confused:

Üst Alt