hanifeaydin
Merhaba,sizin için çok üzüldüm.Çok emek veriyorsunuz ,yazdıklarınızı okuyorum.
Başka bir forum sayfasında yazınıza ulaştım.Eğer sakıncası yoksa size bilgi almak istiyorum.Devlet hastanesine gittiğinizde 2005 engelli sağlık kurulunu bir işlem için gerekli olduğu için ibraz mı ettiniz veya sadece sağlık kurulu heyetinin bulundu bölüme giderek orada bulunan memurlara bilgi amaçlı soru sormak mı istediniz?
Şöyle bir durum var ki Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik şartlarına tabi SGK emeklilik servisine başvurumuzda emeklilik sisteminin adından da anlaşılacağı gibi engelli vergi indirimi belgemizi ibraz ediyoruz ve emeklilik işlemlerini başlatıyoruz.SGK kurumu emeklilik başvurunuzda engelli sağlık kurulu raporunu sizden istemeyecktir.
Ancak anladığım kadarıyla siz sosyal hayatta kulllanım açısından (ücretsiz ulaşım,telekominikasyon indirimleri,su fatura indirimi gibi ) verilen haklardan bahsediyorsanız süresiz bir engelli sağlık kurulu raporu ile her zaman bu haklarınızı kullanabilirsiniz.
Diğer taraftan 2019 yılı Şubat ayında engelli sağlık kurulu raporunun tesis edildiği yönetmelik ve engel oranlarının listesi değiştirildir.Ayrıca yeni yönetmelik ile ulusal engelli veri bankası yani yeni sistem ismiyle e-rapor sürecine başlandı.Bu sistem ile e-devlet üzerinden adınıza kaydı yapılan engelli sağlık kurulu raporu ulusal arşive kaydedilmekle birlikte devlet kurumları tarafından siz ibraz etmeden kendileri tarafından bulunabilmekte hatta gerçekliği teyit edilebilmektedir.
2019 yılından önce e-rapor sistemi olmaması nedeni ile önceki yıllarda alınan engelli sağlık kurulu raporları kullanıcıları tarafından sürekli yanında muhafaza edilmesi ,teyidinin zor olması ve e-devlette sağlık bakanlığı sisteminde yüklü olmaması nedeni ile devlet kuruşları vatandaşları bu yeni sisteme dahil edebilmek için yeni engelli sağlık kurulu raporu almalarını teşvik edebiliyor veya söyleyebiliyor.
Saygılar.