Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olurken vergi indirimim yeterli olacak mı? Ayrıca rapor istenecek mi?

senerbey6592

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
2019 yılında almış olduğum sürekli engelli raporum Ankara'dan aynı şekilde sürekli olarak onaylanıp geldi 5 yıl sonra prim ve günüm dolunca vergi indirimim ile emekli olabilirmiyim yada tekrardan yeni vergi indirim belgesimi istenir

inanın bu soruya cevap vermeye korkuyorum zira her yıl her ay her gün yasa değişikliği oabilir bakın geçmişe yönelik raporlar da şöyle olacaktır kapsama alınacaktır diye çat diye bir yasa çıkarırlar.ben cimer e yazıyorum onlar bile iki uçlu cevap veriyorlar.şöyle de olabilir böyle de olabilir. ama yazdığınızda mantıken evet olabilrisniz demeliyiz ama diyemiyoruz burası Türkiye

çok geçerli bi yorum günümüz türkiyesi için bi insan ya iş gücünü kaybetmiştir yada kaybetmemiştir belli bi yaştan sonra çoğu kronik hastalık ilerliyor

senerbey6592

Merhaba hanifeaydin arkadaşımız önemli bir konuya değinmiş.Ülkemizde kanunların değiştirilmesi ve buna bağlı yönetmeliklerin yeniden yazılarak yürürlüğe girmesi nedeni ile uygulamalar kısa zamanlar içinde farklılıklar gösterebiliyor.

Ancak şu an mevzuatta olan kanun hükümleri ve yönetmelikler çerçevesinde süresiz engelli vergi indirimi belgesi sahip bir kişinin yeniden aynı belgesi almasına gerek yoktur.Tabii buna bağlı olarak mevcut olan süresiz engelli vergi indirimi belgesini emeklilik şartlarınızın tamamı gerçekleştiği dönemde SGK kurumu emeklilik servisine ibraz ederek emeklilik hakkında faydalanabilirsiniz.

Şu andaki ilgili mevzuatlar bu şekilde uygulanıyor.

Saygılar.

bakalım ilerleyen yıllarda ne gibi değişmler olacak umarım tekrar tekrar farklı yasalar çıkmaz bizde muzdarip olmayız

Maalesef üzülerek söylemeliyim ki Türkiye sakatlar derneği ve engelliler konfederasyonu bu konuda bir çalışma yapmıyor kendini yeterince ifade edemiyorlar
buradan tüm engelli arkadaşlarıma ve site yöneticilerine seslenmek istiyorum bu konuda ne yapabiliriz forumda bu konuyu sabitleyerek gelen talepler üzerine belli başlıklarlabu konuyu iletebiliriz başta cimer AK parti sosyal işler başkanlığı vb.
Mevcut engelli raporu alıp engelli kadrosundan işe başlayıp da vergi indirimi alıp emekli olacağı zaman özellikle kontrol muayenelerinde son çıkan yönetmeliklerle engel oranı düşmektedir bunun için 4 grup engelli olmalı böylece 4-5 sene daha bu insan çalışabilir

maalesef şimdiki yasaya göre emekli olacağınız zaman sgk sizi yeni rapor almanız için sizi tekrar hastaneye sevk edecek.Emekli olacağınız zaman yeniden vergi indirimi almanız gerekli

4A SGK emeklisinde vergi indirim olanı direkt emekli diyor yeniden rapor almaya göndermiyor

fa06

Merhaba, söylediklerinizi başka bir emeklilik ile karıştırıyorsunuz sanırım.Engelli vergi indirimi ile emeklilikte süresiz raporu olan kişiler belgeleri ile başvurduklarında hastaneye sevk edilmezler.Yönetmelik maddeleri ile ilerleyen bir süreçtir.

Ancak siz 5510 sayılı kanunun 28. maddesi 4. fıkrası gereği kişileri SGK emeklilik için başvurduğunda hastaneye sevk ediyorsa bunun adı Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklilikdir yada kişi malulen emeklilik başvurusunda bulunduğunda kurum aynı şekilde bir hastaneye maluliyet tespiti için yönlendirmektedir.

Tekrar belirtmek gerekirse Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilikte mevzuat gereği elindeki belge olan kişi belgeyi ibraz edince emekliliğe sevk edilir.Bir hastaneye gönderilmez.

Saygılar.

senerbey6592

İlk sigortalılığı 1 Ekim 2008'den önce olup emekliliği 4a ssk statüsünde gerçekleşecek kişiler vergi indirim hakkı elde etmişlerse emeklilikte onlardan yeniden rapor istenmez. Bunun dışında kalan her durumda emeklilik zamanı geldiğinde yeni rapor almak zorundasınız. Yani bugünden alınan vergi indiriminin hiç bir anlamı yok emeklilik açısından

bende bugün başvurdum.demekki boşuna başvurdum.birde boşu boşuna riskte almış oluyorum bu durumda.ya rapor oranım düşerse.bu sefer işimide kayıp edebilirim her halde öylemi oluyor. OturanBoğa. risk varmı.bugün başvurdum.iptal etmek olurmu

fa06

Hayır, oranın düşmesi engelli statüsünde işinizden olmanıza neden olmaz. Zaten raporu beyan etme zorunluluğunuz da yok.

Bilgi Hazinedir

bana bugün 2005 te aldığın engelli raporu geçersiz yeniden alman lazım dediler.maliyeden onayım da var , biraz sinirlendim bugün.bilmiyor desem memur hastanede heyet kısmında.

hanifeaydin

Merhaba,sizin için çok üzüldüm.Çok emek veriyorsunuz ,yazdıklarınızı okuyorum.

Başka bir forum sayfasında yazınıza ulaştım.Eğer sakıncası yoksa size bilgi almak istiyorum.Devlet hastanesine gittiğinizde 2005 engelli sağlık kurulunu bir işlem için gerekli olduğu için ibraz mı ettiniz veya sadece sağlık kurulu heyetinin bulundu bölüme giderek orada bulunan memurlara bilgi amaçlı soru sormak mı istediniz?

Şöyle bir durum var ki Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik şartlarına tabi SGK emeklilik servisine başvurumuzda emeklilik sisteminin adından da anlaşılacağı gibi engelli vergi indirimi belgemizi ibraz ediyoruz ve emeklilik işlemlerini başlatıyoruz.SGK kurumu emeklilik başvurunuzda engelli sağlık kurulu raporunu sizden istemeyecktir.

Ancak anladığım kadarıyla siz sosyal hayatta kulllanım açısından (ücretsiz ulaşım,telekominikasyon indirimleri,su fatura indirimi gibi ) verilen haklardan bahsediyorsanız süresiz bir engelli sağlık kurulu raporu ile her zaman bu haklarınızı kullanabilirsiniz.

Diğer taraftan 2019 yılı Şubat ayında engelli sağlık kurulu raporunun tesis edildiği yönetmelik ve engel oranlarının listesi değiştirildir.Ayrıca yeni yönetmelik ile ulusal engelli veri bankası yani yeni sistem ismiyle e-rapor sürecine başlandı.Bu sistem ile e-devlet üzerinden adınıza kaydı yapılan engelli sağlık kurulu raporu ulusal arşive kaydedilmekle birlikte devlet kurumları tarafından siz ibraz etmeden kendileri tarafından bulunabilmekte hatta gerçekliği teyit edilebilmektedir.

2019 yılından önce e-rapor sistemi olmaması nedeni ile önceki yıllarda alınan engelli sağlık kurulu raporları kullanıcıları tarafından sürekli yanında muhafaza edilmesi ,teyidinin zor olması ve e-devlette sağlık bakanlığı sisteminde yüklü olmaması nedeni ile devlet kuruşları vatandaşları bu yeni sisteme dahil edebilmek için yeni engelli sağlık kurulu raporu almalarını teşvik edebiliyor veya söyleyebiliyor.

Saygılar.

Son düzenleme:
OturanBoğa

+1 Bende sizin söylediğiniz gibi biliyorum buradan (Antalya'dan) bir arkadaşım gitti beni dinlemeden yeniden rapora başvurdu...
Şimdi link attım keşke direkt sgk gitseydim diyor emeklilik için 2017 ait engelli sürekli raporum ve 2017 vergi indirim onayım ile diyor. :)

çok teşekkür ederim bunu bana cimer de yazmıştı ama memur öyle kendnden emin öyle bağıra çağıra anlatıyor ki zaten tavırlardan çok rahatsız oldum.VERGİ İNDİRİM BELGEM VAR ZATEN ŞU AN ENGELLİ KADROSUNDAYIM -ENGELLİ KARTIM VAR -AKBİL VAR VE E-RAPOR E-NABIZ NEYSE ORDA DA KAYDEDİLDİ. AMA BU RAPOR DEDİĞİM GİBİ 2005 YILI.SÜREKLİ.AMA BEN 4.EVRE KANSERE YAKALANDIM -metastaz yaşadım kansere bağlı birçok hastalık çıktı hastanelrde yat çık dün sırf hastaneden arşiv belgelerini istedim 28 kez kez İVİQ tedavisi için yatmışım çıkmışım.şu an lupusa bağlı çok çok nadir görülen bir atak geçiriyorum yine en yüksek doz kortizon alıyorum bu işe yaramazsa kemoterapi alacağım zaten kemoterapi yüüznden kulaklarımda işitme cihazı takılı ...yazarken yoruldum ama buyum.ben hangi hastaneye gideyim? AMACIM SONRADAN ÇIKANLARI EKLETİP DERECEYİ YÜKSELTMEK ..YOUTUBE da bir video altında yorum gördüm odaya alıp muayene bile etmemişler kişiyi ...heyette tek tek girilen yerde hastayı içeri almmaışlar kapı dışında kalmış düşünün.adil bir hastane istiyorum sadece.

senerbey6592
yeni rapor vergi indirime gerek yokmuş memurlar kendi işlerine geldiği gibi cevap veriyor.3 memur a danıştım üçü de farklı cevap verdi hepsi de hastanın zararına yanıtlar ve bu site olmasa bir çok kişi mağdur olacak.

Bilgi Hazinedir
çok teşekkür ederim bunu bana cimer de yazmıştı ama memur öyle kendnden emin öyle bağıra çağıra anlatıyor ki zaten tavırlardan çok rahatsız oldum.VERGİ İNDİRİM BELGEM VAR ZATEN ŞU AN ENGELLİ KADROSUNDAYIM -ENGELLİ KARTIM VAR -AKBİL VAR VE E-RAPOR E-NABIZ NEYSE ORDA DA KAYDEDİLDİ. AMA BU RAPOR DEDİĞİM GİBİ 2005 YILI.SÜREKLİ.AMA BEN 4.EVRE KANSERE YAKALANDIM -metastaz yaşadım kansere bağlı birçok hastalık çıktı hastanelrde yat çık dün sırf hastaneden arşiv belgelerini istedim 28 kez kez İVİQ tedavisi için yatmışım çıkmışım.şu an lupusa bağlı çok çok nadir görülen bir atak geçiriyorum yine en yüksek doz kortizon alıyorum bu işe yaramazsa kemoterapi alacağım zaten kemoterapi yüüznden kulaklarımda işitme cihazı takılı ...yazarken yoruldum ama buyum.ben hangi hastaneye gideyim? AMACIM SONRADAN ÇIKANLARI EKLETİP DERECEYİ YÜKSELTMEK ..YOUTUBE da bir video altında yorum gördüm odaya alıp muayene bile etmemişler kişiyi ...heyette tek tek girilen yerde hastayı içeri almmaışlar kapı dışında kalmış düşünün.adil bir hastane istiyorum sadece.

hanifeaydin

Rica ederim.Tekrar tekrar geçmiş olsun diliyorum.Sizinde bildiğiniz gibi elinizdeki belgeleriniz ile hakkınız bakidir.Burada hiç bir sıkıntı yok.

Diğer taraftan yaşadıklarınız ile ilgili yeni rahatsızlıkları engelli sağlık kurulu raporuna ekletebilirsiniz.Buda tamamen sizin kararınıza ve takdirinize bağlıdır.Yaşadığınız şehir İstanbul için çok alternatif olması ve bilgi bulunması sizi biraz şüpheye düşünüyor sanırım.

Bu konuda naçizane görüşürüm sizinde yaptığınız gibi hastaneler hakkında yazılan deneyim yorumları ve etrafımda belki çevremde bulunan kişilerin birebir deneyimleri ile doğru sonuca ulaşmaya çalışmak olabilir.

Siz bu kadar olayın üstesinden gelmiş ve hala çözümün peşinden koşuyorsunuz.Bana soracak olursanız siz zaten kazanmışsınız.İnanın hiç pes etmeyen biri kazanmış bir kişidir.

Siz en iyi seçimlere ulaşabilecek bir kişisiniz.Azminiz buna şahit olmakla birlikte gelecekte yapabileceklerinize birer delildir.Hakkınızda en iyi kararları alacağınıza yürekten inanıyorum.

İnşAllah herşey gönlünüzce sağlıklı,huzur ve mutlu şekilde gerçekleşir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir ya sen ne kadar iyi bir insansın ya.. senin yazdıklarını hep tek tek okuyorum.arkadaşım.
sen iyiki varsın ya herkese yardım ediyorsun.bilgilerini insanlara aktarıyorsun. seni yakından tanımak isterdim.
siz ne iş yapıyordunuz. emekli misiniz. çalışıyormusunuz.
herkese umut, sağlık, derman,hayata hep pozitif bakıyorsun.
keşke herkes sizin gibi olsa..TEKRAR SÖYLÜYORUM ..
İYİ Kİ VARSIN. ALLAH SENİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN.BİLGİLERİNİ HEP AKTARMAN DİLEĞİMLE...

SERO01

Merhaba,Hz. Mevlana 'nın söylediği gibi başkaları kendimizin aynasıdır.Bizler onlarda ne görürsek aslında biz oyuzdur der.Sizin bende gördüğünüz kendinizsiniz.Bu gönül gözünüzün ve ruhunuzun güzelliğidir.

Allah herkesten razı olsun İnşAllah.İyilik her insanın içinde olan bir fıtrattır.İnanıyorum ki burada bilgilerini paylaşmaya çalışan herkes kendi iç güzelliğinin yansımalarını iletiyor bizlere.Burada herkes paylaşarak,ileterek ve hatta bilgi vererek güzelliklerin içinde bulunuyor.

Estrağfurullah.Ben tekrar söylemek istiyorum ki ben sizin aynanızım.Aslında siz bende ne görüyorsanız size ait.Gönül gözünüz ve ruhunuzun güzelliklerini söze dökmüşsünüz. EyvAllah.

Ben emekliyim.Hayatımın genel anlamını güzellikler üzerine inşa etmek için çabaladım ve hala çabalıyorum.İnanıyorum ki manevi güzellikler bizi insan yapan en değerli hazinemiz.Bu hazinenin farkında olarak yaşamaya çalışmak benim en büyük şansım diye düşünüyorum.

Allah sizi ve sizin gibi insanları huzurlu kılsın,herkesin yanında daim kılsın ve dost eylesin İnşAllah.

Siz de iyi ki varsınız.

Saygılar.

@Engelli52 arkadaşım senin nezdinde buraya cevap yazayım bilgi idinmek isteyen arkadaşlarımda faydalansın.2016 ağustos ayında hakem hastanede %68 sürekli engelli raporumu aldım.Sgk raporumu aynen onayladıktan sonra yaklaşık 2 ay geçti işyerime gelen evrakları imzalayarak engelli kadrosuna geçerek 2 dereceden vergi indiriminden faydalandım.Engelli kadrosunda 3 sene daha çalışarak normal şartlarda daha 5 senem varken 2019 temmuz ayında emekli olmaya karar verdim. Buraya dikkat..Bulunduğum ilçedeki Sgk şubesine emekli olmak istediğimi belittiğimde sistemden kontrol etti ve emekli olmam için sıkıntı görünmediğini yanlız seni tekrar sağlık kuruluna sevk edeceğiz dediler.Bende kendilerine raporum sürekli malülen değil engelli emekli olmak için tekrar ropor gerekmediğini belirttim ama malesef dinletemedim yönetmelik böyle dediler.Bende kendilerine her ne kadar bu işide yapsanız yanlış biliyorsunuz ve milleti yanlış yönlendiriyorsunuz dedim ve sinirli bir şekilde çıkarak,Sgk genel müdürlüğüne giderek emekli işlemleri birimine engelli emekli olmak istediğimi belirttim,gerekli incelemeyi sistemden yaptıktan sonra işlemlerinizi başlatıyorum dedi dedim başla.Bu arada 1 saat önceki olayı anlattım oradaki arkadaşların yanlış bildiğini söyledi dedim peki size farklı onlara farklı bilgimi veriliyor niye sizin bildiğinizi onlar yanlış biliyor.Neden olduğunu bilmediğini fakat bu konuda farklı şubelerden çok gelen olduğunu söyledi.Yani Sgk genel müdürlüğü dışındaki sgk şubelerindeki memurlar her gelen engelli arkadaşını tekrar hastaneye sevk ederek hem zamanlarını çalıyorlar hemde emeklililrinin önüne engel çıkartıyorlar. Ogün işlemlerimi başlattım 2019 temmuz 12 de emekli oldum bu sene temmuzda 2 senem dolacak.Nacizane arkadaşları bilgilendirmek istedim.

NOT :Arkadaşlara tavsiyem elinde sürekli raporu olanlar sgk ilçe temsilciliğine değil Sgk genel müdürlüğüne müracat etsinler.Gerekli çalışla sürelerini doldurdularsa Engelli emekli olsunlar malulen değil.Malulende aylık düşük bağlanıyor.Umarım yardımcı olmuşumdur saygılar.

@hanifeaydin öncelikle geçmiş olsun diyorum Rabbim yar ve yardımcınız olsun tüm hasta kardeşlerimize Allah c.c Şafi ismi şerifi hürmetine acil şifalar versin inşaAllah. %68 engelli raporum üzerinde emekli oldum yaklaşık 2.senem dolmak üzere 2020 ekim ayında tekrar sağlık kuruluna müracat ederek mtv indiriminden yararlanmak için raporuu yükseltmek istediğimi belirttim.250 tl işlem ücretini yatırıp işlemlere başladım ve %91 engelli raporumu aldım.İstanbulda hastane tavsiye edemem fakat Ankaradar tanıdığınız varsa BİLKENT ŞEHİR HASTANESİNİ tavsiye ederim.Herkez çok ilgili işlemler çobuk sonuçlanıyor.Kısaca çekinmeyin müracatınızı yapın raporunuz yükselir.
Size tekrar şifalar diliyorum.Rabbim yar ve yardımcınız olsun.Amin.

Bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkürlerimi iletiyorum Çok sağ olun

asil37
Ağzınıza sağlık süper paylaşım ve hakkınızı iyi araştırmışsınız işte bu yüzden bir çok engelliyi zor duruma düşürüyorlar ALLAHINDAN BULSUNLAR.!

Engelli52 merhabalar Mevcut engelli raporu alıp engelli kadrosundan işe başlayıp da vergi indirimide alıp devam eden iş hayatınızda 3600 prim gün sayısına kadar malulen emkli oluyor diye biliyorum .Bu durumda tekrar muayeneye gönderiyorlar ve rapor düşerse sorun başlıyor.Birçok sgk kimin nasıl emekli olacağını bilmiyor.prim gün sayınız 3600 günün üstündeyde malülen değil Engelli emekli olmak istediğinizi belirtin.Engelli emeklilikte 2.muayene yok direk emeklilik işleriyle muhatap oluyorsun.malulen emeklilikle Engelli emeklilik arasında fark var.Malulen emeklilikte maaş %30 eksik bağlanıyor.2016 senesinde sürekli %68 engelli raporumu aldım vergi indirimimide alarak 3 sene daha çalışıp normalde emekli olmama 5 sene varken işlemlerimi başlatıp 2019 senesinde Engelli emekli oldum.Sgk da görünen net maaşından hiç kesinti olmadan ne görünüyorsa aynen maaş olarak bağlandı.Temmuz ayında 2.senem dolacak emekli olarak.aklınızda olsun Raporlarınızı Hakem hastaneden alırsanız maliyenin düşürme şansı yok aynen onaylıyorlar.Hakem hastane olmayan hastanelerin vermiş olduğu aranları genelde maliye düşürüyor.Hakem hastane her şehirde 1 yada2 tane olur.

cimer de cevap yazan memurlar bile bilmiyor detayları neden orda durup maaş alırlar , birkaç soru sordum saçma sapan yazıp yolladılar.farklı konulardan :cimerden cevap aramayın. ben 2.doz aşımı oldum dün antikor testi de oldum ne yazık ki yüksek kortizon kullandığım için antikor çok düşük kalmış , aşya güvenip tekrar heyete gireceğim için hastanede korona kapmaktan korkuyordum . yani heyete gidin tamam ama lütfen önlemlerinizi alın hele de mecvutta zaten kronik rahatsızlıklarınız varsa lütfen çift maske kolonya mesafe dikkat edin ayrıca devlet hastanelerinde tuvaletleri de kullanmayın mümkün olduğunca . hastane bahçesinde sigara içmek için su içmek için açmayın maskelerinizi .

@SERO01 aynen size katılıyorum. Hiç sıkılmadan bıkmadan uzun uzun cevaplar yazıyor. Yardimci olmaya çalışıyor oluyorda Allah razı olsun Bilgi Hazinedir Allah sanada sağlık huzur versin insallah

Mehmet359

Allah hepimizden razı olsun İnşAllah.

Güzel kalbinizle ilettiğiniz dilekleriniz için sağolun ,varolun İnşAllah.

Saygılar.

Merhaba
29/03/2022 tarihinde vergi indirimi icin basvurup %48 3 yil sureli rapor aldim.sigorta girisim 2005.20 yil doldugunda raporu yenilemem mi gerekiyor?4a statüsünde çalisiyorum.isyerime engelli raporumu verdim.vergi indimi onaylandi fakat vergi indirimi sureli mi suresiz mi bilmiyorum nasil ögrenebilirim?

Beste64

vergi indirimine bakınız herhangi bir süre kısıtlaması yazıyor mu?
süre kısıtlaması yok ise süresiz anlamına gelir ve tekrar rapor almadan emeklilik başvurusu yapabilirsiniz
saygılar..

Üst Alt