Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlamak için İşkur kaydı gerekli mi?

UMOZTURK

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar benim de bir sıkıntım var... Vergi indiriminden faydalnıyorum ve sigorta müdürlüğünden emekli olabilir yazısı aldım. Henüz emeklilik için resmi başvurumu yapmadım.

Emekli olduktan sonra destek primi ile aynı işyerinde çalışmaya devam etmeyi düşünüyorum. Şirketim kabul ederse ben yine özürlü satatüsünde sakat işçi kontenjanından mı çalışacağım ve bunun için tekrar işkura müracat etmem gerekecek mi; yoksa normal işçi gibi destek primi ödenerek mi çalışacağım.
Eğer işyerim kabul etmezse emekli olduktan sonra da özürlü statüsünde işkura başvurup destek primi ile yeni bir işyerinde çalışma imkanım var mı acaba

bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim....

Bu tamamen isteğe bağlı bir şey.. Eğer sakat statüsünde çalışmak istiyorsan, işkur kaydı ile çalışabilir, ya da yeni iş yeri arayabilirsin...

Eğer işyeri emekli olup tekrar çalışmamı kabul ederse iki şıkmı ortaya çıkıyor ozaman. 1. destek primi ile normal işçi gibi çalışmaya devam etmek.
2. yine özürlü işçi statüsünde vergi inidiriminden faydalanarak ve destek primi ödenerek çalışmaya devam etmek.
Birde işyeri kabul etmezse ben emekli olduktan sonra başka biri işyerine özürlü işçi statüsünde işkur vasıtası ile başvuru yapabilirmiyim. İşkur sen emeklisin sana iş yok demez mi.
Aslında emekli olup yeniden çalışma konusu detaylarını tam anlamış değilim bunu anlamaya ve ona göre kendime bir yol belirlemeye çalışıyorum...

Arkadaşlar bilgileri olan paylaşabilir mi acaba, çok teşekkürler...

İşkur emekli olup olmadığınıza bakmaz. Onlar için önemli olan raporunuzdur.
İş bulmanızla emekliliğinizin bir ilgisi yok. İşe girdikten sonra emekli olduğunuz için sıradan sigortalı gibi değil, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek işlem yapacak muhasebe o kadar.

O zaman ben işkur vasıtası ile bir işyerine gönderildiğimde işverene ben emekliyim beni destek primi ile özürlü işçi statüsünde işe başlatabilirsiniz mi demem gerekecek.

Birde emeklilik başvurusunda rapor aslı ve vergi indirim belgemin aslını SGK ya vermem gerekecek.
İŞKUR ise yeni kayıt için noter onaylı raporla bile kayıt yapmıyor raporun aslını isteyecektir. Ben hem vergi indirim belgemi hem de raporumun aslını SGK ya vereceğimden işkur beni kayıt edip istediğim (yada anlaştığım) herhangi bir işyerine gönderebilecek mi.

Açıkcası benim işyerim şirket kuralı gereği emekli olanları tekrar çalıştırmıyor. Bende emekli olup çalışmak istiyorum çalıştığım sektör (sigorta) ile ilgili başka şirketlerde de çalışabilirim ama işin içinden çıkabilmem için ne gibi prosedürler ile karşılaşırım diye aklımdaki soru işaretlerine cevap bulmaya çalışıyorum. Bilgileriniz ile yardımcı olabilirseniz sevinirim

çok teşekkürler...

-işverene emekli olduğunu mutlaka belirt.
-İşkurda kaydın vardır.(vergi indiriminden faydalandığın için işyerin özürlü işçi çalıştıran işyerlerine uygulattığı ssk indirimini yapması için özürlü işçilerinin işkur ve ssk ya tescil ettirmesi gerekiyor.Bu nedenle tekrar kayıt yaptırman gerekmez diye düşünüyorum.)

Özetle topalrlamaya çalışıyorum:

1- Anladığım kadarı ile Vergi inidiriminden faydalanarak emekli olan birisi başka bir işyerinde destek primi ile yeniden çalışabiliyor.
2 - Emeklilik müracatında sağlık raporu ve vergi indirim belgelerinin asılları SSK ya verildiğinden dolayı yeni işyerine giriş yaparken işyeri kişiyi İŞKUR dan kendilerine göndermeleri için yazı isteyecektir.
İşe başalayabilmek için İŞKUR a gidip eskiden mevcut kaydımın bulunduğunu ve emekli olarak çalışmakta olduğum işyerinden ayrıldığımı yeniden çalışmaya başlamak için beni falanca işyerine göndermenizi rica ederim gibi bir prosedür mü işleyecek.
(Emekli isen emeklileri işe yerleştirmiyoruz gibi bir şeyde diyebilirler mi?)

parantez içindeki soru için cevabım:söylerlerse şaşırmayın:)

Arkadaşlar yokmu bu konuda tecrübesi olanlar yada kesin bilgisi olanlar.
Kendime bir yol belirleyip ona göre hareket etmem gerekiyor...
Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim.

teşekkürler...

bu konuda iş kurumu ile ilgili bir sıkıntı yaşamazsınız..ancak sıkıntı şu ki,bu kurumun sizi yönlendireceği yerlerde yani işverenlerde,emekli oluşunuz,diğer tercihlere göre sizi hep arkaya itecektir.
bu nedenle iş kurumu ve onların yönlendirdği adreslerde pek umut aramayın derim.
eğer kendinizin bulabilip,çalışabileceğiniz yer var ise ben hiç kaçırmayın derim.

İşkur yönünden bir sıkıntı yok.
Ben bizzat İşkur'a mail yoluyla sordum bu konuyu.Gelen cevapta işveren emekli engelliyi destek primiyle engelli kontenjanında istihdam edebilir yalnız engelli teşviğinden faydalanamaz denmektedir.
Engelli prim teşviği zaten çalıştırmak zorunda olduğu engelli sayısından fazla engelli çalıştıranlara yönelik olarak biliyorum.Fazla çalıştıran nerde zaten?

bende yakın zamanda emekli olup çalışmayı düşündüğüm için benimde bu konuda araştırmam oldu. sizlerle paylaşmak istiyorum..

1. işkur kaydınızda herhangibir sorun çıkmaz raporunuzun aslı veya noter tastikli sureti olmasa dahi önceki kaydınızda raporun işkurda olması gerekir bulamasalar dahi. vergi indirimi için başvurduğunuz defterdarlığın vasıtasız gelirler müdürlüğünden örnek isteyebilirsiniz.

2. Eğer kalifiye ve tecrübeli eleman iseniz işverenler (emekli olduğunuzu sorun etmeden) sizi daha çok tercih ediyor.
3. vergi inidirimden faydalanmaya devam ediyorsunuz.
4. Kıdem tazminatı ve yıllık izin hesabınız tekrardan başlıyor.. tabiki tekrardan emekli hakkınız olmadığı için kıdem tazminatını kendi isteğinizle ayrılıp alamıyorsunuz... (ileride çıkacak olan kıdem tazminatı fonu sizin gibiler için çok avantajlı olacak)

5. işverenlerin ödediği ve sizin adınıza ödeyeceği SGK(SGDP) Primleri normal çalışana göre birkaç puan daha düşük olacağından daha avantajlı

6. tek dezavantajı iş kazası meslek hastalıkları haricinde normal istirahat sürelerine SGK Emekli çalışanlara ödeme yapmıyor...

7. kişisel görüşüm olarak da işkur'un gönderceği işyerleri haricinde internette yer alan ilan sitelerinin engelli alımı ilanlarına da başvuruda bulunun.. başarılar.

ilave olarak unuttuğum bir husus daha var..

kamu sektöründe emekli çalıştırma yasağı var ancak emekli aylığınızdan vazgeçerseniz(belediye vs. gibi kurumlarda çalışabilirsiniz) SGK emekli olarak kamuda veya kamuya iş yapan taşeron(altişveren)firmalarda çalışığınızı fark ettiğnde emekli aylığınızı kesiyor. ve çalıştığınız sürede ödediği maaşları faiziyle birlikte geri alıyor...

Üst Alt