Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dul maaşı alma şartlarında askerlik borçlanması hariç mi tutuluyor?

asilçocuk

Üye
Konular
71
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Okuduklarıma göre dul ve yetim maaşı bağlanma şartlarında 900 gün sigorta primi şartı aranıyor. Zihinsel engelli babamın 200 gün sigorta primi var. Askerlik borçlanması (720 gün) yaptığımızda bu durumda babam vefat ettiğinde anneme dul maaşı bağlanır biliyorum. Fakat askerlik borçlanması bu 900 gün kriterinin dışında mı tutuluyor, yoksa dahil mi?

5510 Sayılı yasayla değişiklik yapılmadan önce;

1. SSK sigortalısı çalışırken vefat ederse, hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 5 yıldan beri sigortalı olması ve en az 900 gün prim ödemiş olması şartı aranmaktaydı. Daha önce 1800 gün, dolu dolu 5 yıl idi, 2006 yılı sonunda yapılan değişiklikle 900 güne indi. Ancak yaşlı grubun 2,5 yıl ve 3 yıl askerlik yapması bir gün dahi çalışma günü olanın eşleri borçlanarak 900 günü tamamlayıp dul aylığı almaya başlayınca pek çok köyde dul aylığı almayan nene kalmadı. Kuruma büyük yük getiren bu uygulama 5510 sayılı yasa ile değiştirilerek, fiilen çalışmak suretiyle 900 gün şartı getirildi. Yani her türlü borçlanma 01 Ekim 2008 tarihinden sonra, sona erdirildi.
Nette böyle bir yazıya rastladım.Doğrumu acaba?

Yoksa engellilerde prim doldurulmasında ayrıcalık tanınıyor mu?

Evet, 1 ekimden sonra mevzuat değişince askerlik boçlanması yaparak prim gün sayısını yükseltmek ve ölüm aylığına hak kazanma uygulamasına son verilmiş.

Şu anda sadece sigortalı çalışırken vefat eden kişiler için "her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş" olma şartı var.
Onun dışında Ölüm aylığından yararlanabilmek için vefat tarihinde "en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş" olma şartı var.

Üst Alt