İlacı biraz araştırdım. Rus menşeili bir polipeptid imiş. Ne yazık ki bir kaç rus dışında bu etken madde üstüne çalışma yapan hiç kimse bulamadım.
Bir italyanın ortak olduğu bir çalışmada fareler üstündeki psikotropik etkiler incelenmiş. Kayda değer bir etki bulunamamış. Ancak çeşitli kullanım şekillerine göre anksiyolitik ve anksiyojenik etkileri saptanmış. Yani fareyi kaygılı hale sokabiliyor veya kaygılı halini giderebiliyor. Bu özelliği nedeniyle depresyon gibi durumlarda denenebileceği söylenmiş.
İlacım kimyasal özelliklerinde ise;
- yan etkisi olmadığı
- ilaç etkileşimi olmadığı
- aşırı doz reaksiyonu olmadığı
gibi şeyler yazıyor. Ne yazık ki bu kadar etkisiz bir ilaçtan ben olumlu bir etki de elde edilebileceğini pek düşünmüyorum. İlaç bilimiyle uğraşan hocalarımızın her zaman söylediği bir laf vardır... Yan etkisi olmayan ilacın etkisi de olmaz derler. Papatya çayını bile fazla içerseniz yan etkilerini görürsünüz. Dolayısıyla ya üretici firma yan etkiler konusunda doğruyu söylemiyor, ya da ilacın herhangi bir etkisi yok.
Diğer taraftan, üretici firma ilacın içeriğini de açıklamıyor. Sadece suda çözünen polipeptidlerden oluştuğunu belirtmiş. Bu çok genel bir ifade.. Polipeptid, esasen bir çeşit aminoasit zinciri demek. Bir nevi protein.
Bu arada internetten bu ilacı kaçak getirtip kullanan çeşitli ailelerin deneyimlerini okudum. Ne yazık ki çoğunda dişe dokunur bir gelişme görülmemiş. Bazıları çok kısmı gelişmelerden bahsetmişler ancak söz konusu çocukların özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti aldığı ve süreç içinde büyüdükleri (yani kendiliğinden bir miktar gelişme gösterdikleri) dikkate alınırsa gelişmelerin ilaçtan olup olmadığını söyleyebilmek mümkün değil.
Açıkcası, beni pek ikna etmedi... Şu an için bunun etkiliğini gösteren herhangi bir bilimsel çalışma göremedim. Tereddütlü bir ürün olduğu kanısındayım.