Tebabet ilmine hakkıyla vakıf olmadığımız için bilgilerimiz ya açık kaynaklardan okuduklarımız ya da doktor olan eş ve dostlarımızdan duyduklarımız ile sınırlı.
Tıp Konseyinin tavsiyesi ile kovid belasına karşı ilk günlerde yoğun bir karantina süreci ile bir avuç hap içerek tedavi söz konusu iken karantina süresi önce 10 güne akabinde de bir haftaya düşürüldü. Ve ilaç olarak da tavsiye edilen ilaç malumunuz parol isimli orta ölçekli bir ağrı kesici ve ateş düşürücü.
Yani demek istediğim kovide karşı alınan tedbirler bu virüse karşı geliştirilen tedavi yöntemleri ile sık sık değişmekte. Buna rağmen ++Henüz net ve kesin bir uygulama ve tedavi yok.++ demek de doğru değil. Aşı da yöntemlerden biri.
Aşı iyi veya kötü koruyor, karşı çıkanlar azınlıkta. Felaket senaryolarını yazan yazana. Tercih kişiye kalmış, bence kumar oynamak yerine aşı olmakta yarar var. Bu felaket senaryolarından biri de Biontek aşısının kalp krizi riskini tetiklediği yönünde. Doğru olabilir ama kesin ispat edilen bir iddia mı bu? Hayır. Benim de tanıdığım bir genel cerrah profesör ++Evet tetikleyebilir ancak aşı olunmaz ise ölüm riski daha çok++ derken bir başka profesör arkadaşım da ++hayır tetiklemez++ demiştir. İkisi de mürekkep yalamış sıkı bilgi sahibi profesör dostlarım, branşları da aynı ama fikirlerinde birazcık farklılık var. Bana önerdikleri Biontek idi ama gözüm yemedi ve Çin aşısından 4 doz oldum, kısmetse 5.ci aşı tercihimi yerli aşıdan yana kullanacağım. Çin aşısı olduktan sonra da hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadım, alerjik bir durum ortaya çıkmadı.
Dolayısıyla aşı olmak olmamaktan daha evla. Risk azalmakta. Hangi aşı derseniz kendi doktorunuz sizi en iyi bilendir. Onun tavsiyesine uymak en güzelidir bence.
Selametle. Herkese sağlıklı günler dilerim.